Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Examen leidinggeven. Maar dan net wat anders.

Geplaatst op 02 juni 2021

Examen leidinggeven in de horeca in coronatijd, ga er maar aan staan wanneer alle restaurants gesloten zijn. Jelle Zeller, docent en manager leerbedrijven horeca bedacht een manier waarop de studenten toch getoetst kunnen worden op hun leidinggevende vaardigheden. 

Plannen, inkopen, aansturen en organiseren

Jelle: “Normaalgesproken nemen we examens af tijdens een restaurantavond, die de studenten zelf geheel voorbereiden en waarin zij hun klasgenoten aansturen. Dat ging nu natuurlijk niet."  Samen met Fieldwork Foundation Nijmegen, een stichting die lokaal hulp biedt daar waar het leed het grootst is,  werkte hij een concept uit. Studenten werken in twee- of drietallen aan een evenement, waarbij ze vaardigheden als plannen, inkopen, aansturen en organiseren moeten laten zien. Ook moeten ze zelf de financiering van hun evenement regelen, bijvoorbeeld door sponsoring of crowdfunding. Het heeft geresulteerd in 6 verschillende examens; een high tea voor medewerkers van de Dierenambulance, een bijeenkomst met eten en drinken voor jongeren die op straat hebben geleefd, een BOA bedankdag, een bingo-middag in een verzorgingstehuis en een diner voor dak- en thuislozen. Met het laatste project keken we mee, we volgden Dido en Sieb tijdens hun examen leidinggeven.

Studenten een mooie ervaring rijker

Een innovatieve manier van examineren. En voor de studenten een mooie ervaring. Robbie Veenendaal van Fieldwork Foundation: “De studenten hebben zich met zoveel passie ingezet voor de goede doelen. Winst is er niet alleen in het behalen van een examen. Hun inspanningen worden enorm gewaardeerd door de organisaties en de studenten ervaren hoe fijn het is om iets goeds te doen voor anderen.” 

Terug naar boven