Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Drie medailles voor studenten Joost en Bart op EK van het mbo

Geplaatst op 11 september 2023

Studenten Joost Meijer en Bart Willems van ROC Nijmegen/Vakopleiding Techniek gingen naar eigen zeggen “gewoon proberen er het beste uit te halen” op de Europese kampioenschappen van het mbo. En dat hebben ze zéker gedaan. Joost behaalde een 'Medal of Excellence’ voor zijn bovengemiddelde prestatie in het vakgebied CAD-tekenen. En lasser Bart neemt niet alleen goud mee naar huis, maar ook de ‘Best of Nation’ medaille als hoogst scorende Nederlandse deelnemer.

De overweldigende zege moet bij Bart nog bezinken. Hij is overladen met berichten van het thuisfront die door middel van een livestream de prijsuitreiking hebben bekeken. Bart: “Het moet nog even landen. Het is een mooie afsluiting van het avontuur met Wim van de Merwe (expert-adviseur) en Richard Roolvink (expert). Zij hebben mij begeleid en veel samen met mij getraind.” Ook Barts werkgever Wennekes Welding & Support en school (ROC Nijmegen en Vakopleiding Techniek) zijn van grote waarde geweest tijdens de wedstrijdvoorbereiding. “Zonder school, mijn werkgever en de experts die mij begeleidden was dit allemaal niet gelukt hoor. Alleen kom je niet ver!” 

12 medailles voor Team Netherlands

Bart en Joost maakten deel uit van Team Netherlands. Daarin zaten 22 studenten die eerder dit jaar, net als Bart en Joost, Nederlands kampioen zijn geworden in hun vakgebied en ons land nu mochten vertegenwoordigen op het Europese kampioenschap. Niet alleen Bart behaalde een Europese titel. De teams Hovenier (Aeres MBO) en Mechatronica (Aventus) sleepten brons in de wacht. En naast Joost haalden nog acht anderen een Medal of Excellence: een prijs die je ontvangt als je een bovengemiddelde score hebt behaald. Al met al dus een topprestatie van deze jonge vakkampioenen, waarmee ze ook bewijzen wat het niveau is van het Nederlands beroepsonderwijs. 

Europees event van formaat

Van 5 tot en met 9 september vond EuroSkills 2023 plaats in Gdańsk, Polen. Het zijn de Europese kampioenschappen van het mbo. Er waren wedstrijden in maar liefst 43 verschillende vakgebieden, zoals schilder, bloembinder, patissier, metselaar en mechatronicus. In totaal deden er 32 landen mee aan het EK met samen zo’n 600 deelnemers onder de 25 jaar oud. 

Jaarlijks terugkerend event

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands met vakwedstrijden het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren in Nederland. Jaarlijks zijn er nationale vakwedstrijden, waar ROC Nijmegen met een groot aantal opleidingen aan deelneemt. Als studenten de nationale wedstrijd winnen, mogen ze zichzelf Nederlands kampioen noemen en krijgen ze de kans om deel te nemen aan het eerstvolgende Europees of Wereldkampioenschap.

Terug naar boven