Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Joost Meijer en Bart Willems aan de vooravond van Europese kampioenschappen

Geplaatst op 14 augustus 2023

Ze zijn nog jong, maar blinken nu al uit in hun vak. Afgelopen maart wonnen Joost (18) en Bart (21) allebei een gouden plak tijdens de landelijke finales van Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor mbo-studenten. Joost deed dit in zijn vakgebied CAD-tekenen en Bart in zijn vakgebied lassen. Daardoor mogen ze zichzelf Nederlands kampioen noemen. Begin september reizen de mannen af naar Gdańsk, Polen om ons land te vertegenwoordigen op de Europese kampioenschappen. 

Goede voorbereiding is het halve werk 

 Joost en Bart hebben al ruim 280 uur getraind voor het EK en gaan daar de komende weken ook nog mee door. Tijdens hun training worden ze bijgestaan door experts vanuit Worldskills Netherlands, de Nederlandse organisatie achter de wedstrijden. Maar ook hun werkgevers spelen een belangrijke rol. Joost gaat nu naar het vierde leerjaar van zijn opleiding Werktuigbouwkunde. Tijdens zijn studie werkt hij bij RAM Engineering. “En dat werken is eigenlijk ook gelijk trainen. Want op mijn werk teken ik veel. Daarnaast oefen ik thuis ook, dan doe ik bijvoorbeeld oude wedstrijdopdrachten.” 

Bart heeft voor de zomer zijn opleiding afgerond. Tijdens zijn studie werkte hij al bij Wennekes Welding & Support, maar daar is hij nu fulltime aan de slag. Ook hij krijgt de gelegenheid om te trainen onder werktijd. Daarnaast heeft hij thuis zelfs een ruimte speciaal ingericht voor extra trainingen. “Lincoln Electric heeft twee lasapparaten gesponsord om bij mij thuis neer te zetten. En school, ROC Nijmegen en de Vakopleiding Techniek, hebben voor alle benodigde materialen gezorgd. Daardoor hoef ik niet steeds op en neer naar mijn werk om een paar uur te trainen.” Bart benadrukt: “Zonder school, mijn werkgever en de experts die mij begeleiden was dit allemaal niet gelukt hoor. Alleen kom je niet ver!” 

Groots event 

De Europese kampioenschappen van het mbo vinden plaats van 5 tot en met 9 september 2023 in Gdańsk, Polen. Aan het EK doen 32 landen mee met samen zo’n 600 deelnemers. Er zijn wedstrijden in 43 verschillende vakgebieden en er worden ruim 100.000 bezoekers verwacht. De openingsceremonie en prijsuitreiking vinden plaats in een heus stadion. Er staat Joost en Bart dus een enorm evenement te wachten. Toch blijven de mannen er nuchter onder. Joost: “Zenuwachtig ben ik eigenlijk niet. Ik heb er vooral veel zin in. En ik ga gewoon proberen het beste eruit te halen.” Bart sluit zich daarbij aan: “Je moet ook een beetje geluk hebben, en je moet je dag hebben. We gaan gewoon ons best doen en kijken hoe ver we komen!” 

Wil je Joost en Bart volgen?

Volg ROC Nijmegen op Instagram om op de hoogte te blijven van het avontuur van Joost en Bart! 

Terug naar boven