Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Boaz Poppelier naar het WK Elektrotechniek

Geplaatst op 21 november 2022

”Ik vertrouw op mijn kennis en kunde”

Corona gooide wat roet in het eten, maar nu is het toch eindelijk zo ver: ROC Nijmegen-student Boaz Poppelier reist deze week af naar Oostenrijk om Nederland te vertegenwoordigen op het WK Elektrotechniek. Er liggen spannende en intensieve dagen op hem te wachten, maar Boaz heeft er vooral heel veel zin in.

Afgelopen maart won Boaz de landelijke finale van Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor mbo-studenten. Daardoor mocht hij zichzelf Nederlands kampioen Elektrotechniek noemen. En niet voor het eerst, in 2020 was hij ook de beste. Het EK in 2020 ging door corona helaas niet door. Boaz besloot ook dit jaar mee te doen, en wederom met succes dus! Het WK in Shanghai ging weer niet door, maar in Salzburg in Oostenrijk kan Boaz nu alsnog laten zien wat hij in huis heeft.

Spannende week voor de boeg

Zondag 20 november vertrok Boaz naar Salzburg, samen met zijn begeleidend docent en een expert vanuit de Nederlandse organisatie van Worldskills Netherlands. Hij is ruim een week van huis voor zijn avontuur. De eerste dagen zijn er gezamenlijke activiteiten georganiseerd om de omgeving te verkennen en de medekandidaten te ontmoeten. Van 24 tot en met 26 november vindt de wedstrijd plaats. Boaz vertelt: “Het WK duurt dus drie dagen. Ik verwacht dat dat wel pittig is. Drie dagen keihard werken en mijn concentratie er zo goed mogelijk bijhouden.” De kandidaten krijgen één hoofdopdracht, maar tussendoor zijn er ook nog kleine opdrachten. “Ik denk bijvoorbeeld dat we een keer een storing krijgen die we moeten oplossen.”

Of hij zenuwachtig is? “Nee, dat valt eigenlijk wel mee. Ik heb er vooral heel veel zin in en ben benieuwd wat er komen gaat. Ik weet in grote lijnen wel een beetje hoe de dagen er uit gaan zien, maar ik weet natuurlijk niet wat de precieze opdrachten zijn tijdens de wedstrijd. En ik weet ook niet hoe goed de concurrentie is, en of ik op het moment suprême goed presteer. Maar ik vertrouw gewoon op mijn eigen kennis en kunde, meer kan ik niet doen.”

Zijn werk is zijn training

Boaz heeft eerst de opleiding Elektrotechniek op ROC Nijmegen afgerond. Nu zit hij in het laatste jaar van de opleiding Leidinggevende team/afdeling/project. Naast zijn studie werkt hij fulltime bij Ambrosius Elektro. “Doordat ik al zes jaar bij dit elektrotechniekbedrijf werk, eerst als bijbaan en nu al twee jaar vast in dienst, doe ik veel praktijkervaring op. En hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt. Dat werkenderwijs leren is dus eigenlijk de perfecte training voor het WK!”

De werkgever van Boaz steunt hem enorm. “Hij komt zelfs naar het WK om me aan te moedigen. Dat is natuurlijk echt heel leuk.” Ook Boaz’ ouders reizen af naar Oostenrijk om hun zoon te supporten.

Wil je Boaz volgen?

Worldskills Netherlands houdt een liveblog bij, die je vanaf woensdag 23 november kunt volgen.

Klik hier om de liveblog te volgen
Terug naar boven