Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Regeling Studentenfonds

Deze regeling heeft uitsluitend betrekking op ingeschreven studenten bij een mbo-opleiding van ROC Nijmegen en op de doelgroepen zoals hieronder opgenomen en beschreven.

In deze regeling worden de kaders, voorwaarden, en procedures voor het mbo-studentenfonds van ROC Nijmegen uitgewerkt.

 

Doelgroepen

Vanaf 1 augustus 2021 hebben de volgende groepen mbo studenten recht op steun vanuit het mbo- studentenfonds:

  1. Studenten die lid zijn van een studentenraad, medezeggenschap, of bestuur van studentenorganisatie. Dit betreffen zowel BOL als BBL studenten, ongeacht hun leeftijd
  2. Studenten die activiteiten verrichten op bestuurlijk of maatschappelijk gebied dat naar oordeel bevoegd gezag in het belang van school of het onderwijs dat de student volgt. Dit betreffen zowel BOL als BBL studenten, ongeacht hun leeftijd
  3. Studenten, of diens wettelijke vertegenwoordigers, die aantoonbaar over onvoldoende financiële middelen beschikken voor de aanschaf van onderwijsbenodigdheden die op de (verplichte) leermiddelenlijst staan[1]. Dit zijn studenten die ingeschreven staan in de BOL en jonger zijn dan 18 jaar.
  4. BOL studenten die vanwege bijzondere omstandigheden studievertraging hebben opgelopen en geen recht meer hebben op de basisbeurs DUO, ongeacht hun leeftijd. 

Doelgroep 1: Studenten die lid zijn van de studentenraad

Deelname aan een studentenraad  wordt gezien als extra inzet van een student voor de medestudenten van de mbo-school. Studenten die deelnemen aan een studentenraad kunnen door deelname misschien minder of beperkt bijverdienen naast hun studie. Zij hebben daardoor financieel nadeel.

Het recht betreft de volgende studenten:

Hoogte

Binnen ROC Nijmegen stelt het CvB  aan de studentenraad  voldoende faciliteiten ter beschikking om de taken van de studentenraad goed te kunnen uitvoeren. Daarnaast is de SR-vacatieregeling van toepassing voor financiële vergoeding. 

Duur

Hiervoor wordt verwezen naar de SR-vacatieregeling. De regeling geldt voor de duur van het lidmaatschap van de studentenraad.

Proces van toekenning

Van de studenten die tot deze doelgroep behoren, wordt door of namens het CvB een lijst aangereikt bij het mbo-studentenfonds met alle relevante gegevens, om de vacatie-vergoedingen te kunnen regelen.

Doelgroep 2: Studenten die zich bestuurlijk/maatschappelijk inzetten dat naar oordeel bevoegd gezag in belang school/onderwijs is

Studenten die activiteiten verrichten op bestuurlijk of maatschappelijk gebied kunnen mogelijk studievertraging oplopen of financieel nadeel ondervinden.

Het betreft de volgende studenten:

Wanneer voor de bestuurlijke of maatschappelijke inzet van de student er andere inkomensvoorzieningen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld door actieve deelname aan JOB of een politieke jongerenorganisatie, dan doet de student allereerst een beroep op die andere inkomensvoorziening. Een voorbeeld van inzet die wel een beroep kan doen op het mbo-studentenfonds is de mbo ambassadeur.

Hoogte

Bij de vaststelling van de financiële vergoeding is de hoogte van het minimum (jeugd) uurloon uitgangspunt (eventueel na aftrek van vergoeding voor de activiteiten).

Duur

De maximale duur voor het toekennen van de financiële vergoeding is één schooljaar. De aanvraag voor een financiële vergoeding dient jaarlijks opnieuw ingediend te worden.

Proces van toekenning

De student kan een aanvraag indienen via e-mail aan studentenfonds@roc-Nijmegen.nl met daarin een beschrijving van de activiteit en een toelichting waarom dit in het belang van ROC Nijmegen is of van het onderwijs dat de student volgt.

Op basis van een gesprek met medewerker Studentenfonds  en de aangeleverde bewijsstukken, wordt er een voorstel gemaakt voor de eventuele financiële vergoeding in relatie tot het financieel nadeel dat de student ondervindt. Het voorstel wordt ter beoordeling voorgelegd aan de toetsingscommissie.

De toetsingscommissie bestaat uit de betreffende Trajectbegeleider (TB), teammanager (TM) , manager Expertisecentrum Studentbegeleiding en directeur Strategie en Beleid.

Bezwaar

Je ontvangt een schriftelijk besluit op jouw aanvraag mbo-studentenfonds. Ben je het niet eens met dit besluit? Dan kan je schriftelijk hiertegen in bezwaar gaan. Dit doe je bij het College van Bestuur via het Meldpunt klachten. Doe dit binnen 6 weken na de dag die bovenaan het besluit staat. Stuur een kopie van het besluit mee. Geef aan waarom je het niet eens bent met het besluit.

Doelgroep 3: Bol studenten tot 18 jaar, of hun wettelijk vertegenwoordigers, die aantoonbaar onvoldoende middelen voor onderwijsbenodigdheden hebben

Het doel is om te voorkomen dat deze studenten vanwege financiële redenen afzien van het volgen van beroepsonderwijs.

Het betreft studenten die:

Geen recht, maar wel mogelijkheid tot steun:

Hoogte

De aanvraag geldt voor aanschaf van verplichte leermiddelen. Denk hierbij aan boeken, licenties, kleding, gereedschappen etc. Leermiddelen voor keuzedelen vallen ook onder de leermiddelen die vergoed kunnen worden.  De vrijwillige kosten van een opleiding of vrijwillige reizen of excursies worden niet vergoed vanuit het mbo-studentenfonds.

Duur

De aanvraag voor het aanschaffen van verplichte leermiddelen betreft één schooljaar.  De toezegging tegemoetkoming geldt voor de duur van dat schooljaar én zolang de student nog geen recht heeft op studiefinanciering. Indien de inkomensgegevens wijzigen, dient dit te worden doorgegeven door een mail te sturen naar Studentenfonds@roc-nijmegen.nl.

Gedurende een schooljaar wordt eenmaal getoetst of de student recht heeft op ondersteuning. Bij de aanvraag van aanvullende verplichte leermiddelen, bijvoorbeeld keuzedelen, wordt er niet opnieuw getoetst, tenzij er relevante inkomenswijzigingen zijn. De wettelijk vertegenwoordiger dient voor het volgende schooljaar de aanvraag opnieuw in te dienen bij het studentenfonds waarbij opnieuw zal worden getoetst.

Proces van toekenning

Studenten van deze doelgroepen kunnen de ondersteuning  aanvragen via hun studieloopbaanbegeleider of Trajectbegeleider. Ook kunnen ze door screening van het DDD of een ondersteuningsgesprek doorverwezen worden naar het studentenfonds. De student wordt uitgenodigd voor een gesprek met de medewerker van het studentenfonds en op basis van dat gesprek en de aangeleverde bewijsstukken, beoordeelt deze of ondersteuning kan worden toegekend.

Informatieplicht

Alle aanvragers van ondersteuning zijn verplicht alle relevante gevraagde en ongevraagde informatie aan te leveren. Wijzigingen in de financiële situatie dienen onmiddellijk te worden doorgegeven door een mail met onderbouwende stukken te sturen naar: Studentenfonds@roc-nijmegen.nl.

Bezwaar

Je ontvangt een schriftelijk besluit op jouw aanvraag mbo-studentenfonds. Ben je het niet eens met dit besluit? Dan kan je schriftelijk hiertegen in bezwaar gaan. Dit doe je bij het College van Bestuur via het Meldpunt klachten. Doe dit binnen 6 weken na de dag die bovenaan het besluit staat. Stuur een kopie van het besluit mee. Geef aan waarom je het niet eens bent met het besluit.

Doelgroep 4: Studenten die vanwege bijzondere omstandigheden studievertraging hebben opgelopen

Wanneer studenten door  de aanwezigheid van een bijzondere omstandigheid studievertraging[3] opgelopen en geen recht meer hebben op studiefinanciering kunnen zij een aanvraag doen bij het mbo-studentenfonds voor een financiële vergoeding.  Er moet een aantoonbaar verband zijn tussen het hebben van een bijzondere omstandigheid en de studievertraging. Het diplomaperspectief wordt niet meegenomen bij de aanwezigheid van bijzondere omstandigheden.

De student maakt bij de aanvraag  aannemelijk dat geen andere  financiële mogelijkheden open staan, zoals:

De bijzondere omstandigheden zijn:

  1. Ziekte
  2. Zwangerschap en bevalling
  3. Handicap of chronische ziekte
  4. Bijzondere (familie)omstandigheden
  5. voldoende studeerbare opleiding (het gaat om situaties waarin de roostering en/of toegankelijkheid van de vakken binnen een opleiding afstuderen binnen de nominale studieduur onmogelijk maakt. Dit speelt met name in het hbo)
  6. Overige door het bevoegd gezag vastgestelde bijzondere omstandigheden

Dit recht geldt voor BOL studenten, die geen recht meer hebben op de basisbeurs, ongeacht leeftijd.  Om aanspraak te maken op het fonds, dient de student te kunnen aantonen dat er, vanwege ten minste één van bovenstaande bijzondere omstandigheden, studievertraging is opgelopen. Er moet een causaal verband zijn.

Hoogte

ROC Nijmegen bepaalt de hoogte van de vergoeding aan de student (maatwerk). De hoogte staat in verhouding tot het financiële nadeel dat de student heeft geleden.

Hierbij geldt een maximaal maandbedrag van:

De hoogte van het maandbedrag geldt voor zowel uitwonende als thuiswonende studenten

Begeleiding en monitoring

De student en studieloopbaanbegeleider leggen in Eduarte  afspraken vast over het vervolg van de opleiding zodat de opleiding succesvol (met diploma) afgerond kan worden. Dit heeft tot doel het maatwerktraject van de student te kunnen monitoren en de begeleiding van de student te regelen.

Duur

De tegemoetkoming wordt in eerste instantie gehanteerd voor de duur van maximaal 1 jaar en wordt tweemaandelijks geëvalueerd door de student en de studieloopbaanbegeleider.  Bij laakbare onvoldoende resultaten kan de financiële tegemoetkoming stopgezet worden na consultatie met de toetsingscommissie.

Proces van toekenning

Studenten kunnen via de Trajectbegeleider een aanvraag doen voor ondersteuning. De student wordt uitgenodigd voor een gesprek met de medewerker van het studentenfonds. Op basis van dat gesprek en de aangeleverde bewijsstukken, wordt beoordeeld of ondersteuning kan worden toegekend. In deze fase kan een beroep worden gedaan op het schoolmaatschappelijk werker of een MINI-zat.

Indien er een voorstel komt voor financiële vergoeding (in relatie tot het financieel nadeel dat de student ondervindt) wordt dit ter beoordeling voorgelegd aan de toetsingscommissie.

De toetsingscommissie bestaat uit de betreffende Trajectbegeleider (TB), teammanager (TM) , manager Expertisecentrum Studentbegeleiding en directeur Strategie en Beleid.

Informatieplicht

Alle aanvragers van ondersteuning zijn verplicht alle relevante gevraagde en ongevraagde informatie aan te leveren. Wijzigingen in de financiële situatie dienen onmiddellijk te worden doorgegeven door een mail met onderbouwende stukken te sturen naar: Studentenfonds@roc-nijmegen.nl.

Verlenging financiële ondersteuning

Indien de student opnieuw vertraging oploopt in het studieprogramma, maakt hij/zij dit tijdig kenbaar bij  studieloopbaanbegeleider en/of Trajectbegeleider. Op basis van de inspanningen van de student om het studieprogramma volgens gemaakte afspraken af te ronden, kan de student in overleg met de studieloopbaanbegeleider en/of Trajectbegeleider eventueel extra maand(en) verlenging aanvragen met vermelding van de bijzondere omstandigheden die voor de nieuwe vertraging hebben gezorgd.

Bezwaar

Je ontvangt een schriftelijk besluit op jouw aanvraag mbo-studentenfonds. Ben je het niet eens met dit besluit? Dan kan je schriftelijk hiertegen in bezwaar gaan. Dit doe je bij het College van Bestuur via het Meldpunt klachten. Doe dit binnen 6 weken na de dag die bovenaan het besluit staat. Stuur een kopie van het besluit mee. Geef aan waarom je het niet eens bent met het besluit.

3 Afwijking van de regeling

In bijzondere gevallen kan het College van Bestuur afwijken van hetgeen in deze regeling is bepaald en ondersteuning verstrekken op grond van een onbillijkheid van overwegende aard.

[1] Lesgeld BOL en cursusgeld BBL  worden nooit vergoed door het MBO Studentenfonds.

[2] De student is:

Bij de start van de opleiding in augustus, op 1 juli ervóór jonger dan 18 jaar

Bij de start van de opleiding in februari, op 1 januari ervóór jonger dan 18 jaar

Feitelijk mag de student nog geen 18 jaar zijn, bij aanvang van de studie. Het college van bestuur doet een beroep op de hardheidsclausule, waarbij “onbillijkheid van overwegende aard” van toepassing is. Een student die in juli 18 jaar wordt, is bij aanvang van de studie op 1 augustus reeds meerderjarig, maar de student ontvangt pas op 22 oktober zijn eerste studiefinanciering. Daarmee kan hij niet tijdig de benodigde leermiddelen aanschaffen en moet dus geholpen worden. Daarbij hanteren we dezelfde voorwaarden als studenten die bij de aanvang van het schooljaar nog geen 18 jaar oud zijn en baseren we ons op de inkomensgegevens van de wettelijk vertegenwoordigers.  

[3] Tijdens het opstellen van dit beleid heerste de Covid-19 pandemie. Covid-19 op zichzelf kan niet gezien worden als bijzondere omstandigheid.

Terug naar boven