Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Vavo volwassenenonderwijs: zó haal je alsnog je diploma of certificaat

Heb je in het verleden het voortgezet onderwijs niet afgerond? Heb je nu een diploma of certificaat nodig om een vervolgstudie te volgen? Op het vavo behaal je alsnog jouw mavo-, havo- of vwo-diploma of certificaat. In dit artikel lees je meer over het vavo, de voordelen en de kosten van een vavo-opleiding.

Wat is het vavo?

Vavo staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Het is een onderwijsvorm voor mensen van 18 jaar en ouder. In hele specifieke gevallen kun je het vavo ook volgen als je 16 of 17 jaar bent.

Meestal duurt een vavo-opleiding 1 of 2 jaar. Je rondt je opleiding af met een eindexamen. Gedurende het schooljaar volg je de door jou gekozen vakken en leg je schoolexamens af. Bij ROC Nijmegen geven we vavo-onderwijs op de Marterstraat 45 in Nijmegen.

Wanneer kies je voor vavo?

Er zijn veel goede redenen om aan een vavo-opleiding te beginnen.

Wat je reden ook is, met een vavo-opleiding behaal je jouw gewenste diploma of certificaat. In een tempo dat bij jou past, onder persoonlijke begeleiding van een mentor.

Wat zijn de voordelen van vavo?

Vavo houdt rekening met jouw persoonlijke situatie. Je stelt zelf je vakkenpakket en studieprogramma samen. We kijken hierbij naar je vooropleiding, eerder behaalde certificaten en jouw wensen.

Een vavo-opleiding is dus goed te combineren met werk of een druk huishouden. Door de kleinere klassen krijg je van ROC Nijmegen meer persoonlijke aandacht dan op een ‘gewone’ middelbare school. De docenten zijn nauw betrokken bij je ontwikkeling.   

Wat kost een vavo-opleiding?

Studeren kost geld. Denk bijvoorbeeld aan lesgeld, boeken, opleidingsmaterialen en reiskosten. Je kunt deze kosten beschouwen als een investering in jezelf. De kosten van een vavo-opleiding hangen af van jouw situatie en het aantal vakken dat je volgt.

Hier vind je meer informatie over de kosten.

Terug naar boven