Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Studie, werk en privé combineren: hoe doe je dat?

Wil je een opleiding volgen naast je baan? En vraag je je af of dat wel past in je volle agenda? Werk, een deeltijdstudie en je privéleven combineren is een uitdaging. Maar met een goede voorbereiding en de juiste begeleiding is het zeker mogelijk. Wij geven je vijf tips om met plezier en vertrouwen een nieuwe opleiding bij ROC Nijmegen te starten.

1. Bereid je goed voor op je nieuwe studie

Heb je een opleiding gevonden die je interessant vindt? Bezoek een open dag en vraag of een vriend of familielid met je meegaat. Zo krijg je beiden een goed beeld van de studie. En kom je erachter of deze opleiding in je leven past. Stel vragen aan studenten die een deeltijdopleiding volgen. Hoeveel uur per week zijn zij kwijt aan zelfstudie? En hoe gaan zij om met een volle agenda?

Niet wachten tot de eerstvolgende open dag? Neem contact op met de opleider en stel je vragen.

2. Ga in gesprek met je werkgever

Bespreek je plannen voor een opleiding met je leidinggevende. Is het mogelijk om een deel van je studie onder werktijd te doen? En kun je je werkuren flexibel indelen? Wie weet wil je werkgever aan je studie meebetalen.
Zorg in elk geval dat je open en eerlijk bent over de tijd die een nieuwe opleiding je kost. Hiermee zorg je voor duidelijke verwachtingen van beide kanten.

3. Vertel je vrienden en familie dat je studeert

Als je een opleiding volgt, heb je opeens minder tijd voor vrienden en familie. Dat is natuurlijk jammer. Vertel je omgeving waarom je er niet zo vaak bij bent. Dat zorgt voor begrip: zij weten dat het niet aan hen ligt. Afleiding en gezellige momenten blijven echter wel belangrijk, juist in een druk leven. Zorg daarom dat je ook tijd blijft maken voor ontspanning, uitjes, hobby’s, sport en andere leuke dingen. Daar krijg je juist energie van.

4. Maak een duidelijk weekschema

Een studie combineren met een baan én een druk (gezins)leven vraagt om een goede planning. Maak daarom een overzichtelijk weekschema. Zet daarin in elk geval welke dag je op school bent en wanneer je wil studeren. Zo voorkom je dubbele afspraken. Wat ook helpt, is een eigen studeerkamer. Wanneer de deur dicht is, weten alle gezinsleden dat ze je niet mogen storen.

5. Durf ook ‘nee’ te zeggen

Werken en daarnaast tijd besteden aan je studie vraagt veel van je. Het is oké dat je soms niet alle ballen in de lucht kunt houden. Geef op tijd je grenzen aan en zeg ook wel eens ‘nee’ als iets niet in je drukke agenda past: dat is helemaal niet erg. Maak steeds een afweging wat jij belangrijk vindt én stel prioriteiten. Zo houd je ook tijd over voor ontspanning. 

Wil je meer informatie over het volgen van een studie bij ROC Nijmegen?

Neem dan contact met ons op.

Neem contact op
Terug naar boven