Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Leerling aan het woord | Helga Vermeulen (havo) 

Onze vavo-leerlingen zijn allemaal anders. De een wil alsnog zijn mavo-, havo- of vwo-diploma halen en de ander volgt maar één vak voor een certificaat. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze doen er alles aan om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Zo ook Helga (19). Zij doet de mbo-opleiding accountancy, maar zocht extra uitdaging en verbreding. Dat werd het vak economie op havo-niveau.  

Even voorstellen

Helga vertelt: “Ik volg nu op ROC Nijmegen de mbo-opleiding accountancy. Dat loopt eigenlijk heel soepel en ik wilde graag een nieuwe uitdaging erbij. Mijn mentor stelde voor om in het keuzedeel van mijn opleiding een certificaat te gaan halen op het vavo. Economie vind ik heel interessant en het kan me straks ook een voorsprong geven als ik verder wil studeren op het hbo.” Voor Helga was het ook heel fijn dat ze ROC Nijmegen al goed kende. “En de leslocaties liggen lekker dicht bij elkaar.” 

Hoe heb je jouw vavo-lessen gecombineerd met je mbo-opleiding? 

“Van tevoren dacht ik dat volwassenenonderwijs vooral ’s avonds zou zijn. Dat was het gelukkig helemaal niet. Ik had twee blokuren in de week les en dat viel meestal in het keuzedeel van mijn mbo-opleiding. Daardoor kon ik gewoon tussen mijn eigen lesuren door naar het vavo. Dat moest ik wel goed plannen, natuurlijk. Het vraagt ook wel wat van je, want je moet telkens twee lesroosters in de gaten houden.” 

Wat vond je van je lessen?  

Helga vond de lessen economie altijd interessant. “Dat kwam ook echt door de docent. Zij wist er heel veel van af en heeft me veel geleerd. Niet alleen vakinhoudelijk, maar ook over hoe de economie in Nederland werkt. Op het mbo krijg je ook wel economie, maar daar is het heel erg beroepsgericht. Dit was voor mij een fijne toevoeging.” Toch moest Helga ook hard werken. “Het was niet supermoeilijk, maar je moet wel alles goed bijhouden. Soms moest ik nog huiswerk doen. Dat was nooit meer dan een half uur per week.” 

Hoe was het contact met de leraren? 

“Ik vond de leraren heel fijn”, vertelt Helga. “Ondanks dat ze ieder jaar nieuwe studenten krijgen, zijn ze geïnteresseerd. Ze willen oprecht weten hoe het met je gaat. Mijn economiedocente was tegelijkertijd ook mijn mentor. Dus zij kwam regelmatig even checken hoe het allemaal ging en of ik het nog een beetje volhield.” Ook merkte Helga dat de leerlingen een stuk serieuzer zijn dan bijvoorbeeld in haar middelbare schooltijd. “Ze zitten niet zo snel vervelend te doen in de les. Maar als ze dat wel doen, worden ze ook meteen aangesproken. Je ziet goed dat niemand hier zomaar zit. Iedereen weet heel goed waar ze het voor doen.” 

In wat voor klas zat je? 

Helga: “Er zaten veel verschillende leerlingen in mijn havo-klas. De een probeert al drie jaar een havo-diploma te halen en de ander hoeft maar één vak te halen. Ook zat er bijvoorbeeld iemand die alleen maar wiskunde B hoefde te doen. Dat had hij voor zijn hbo-opleiding nodig. De meeste leerlingen waren tussen de 18 en 20 jaar oud.” 

Zou je het vavo aanraden aan andere leerlingen?  

“Ik zou het zeker aanraden aan iedereen die nog wat extra uitdaging kan gebruiken. Het laatste examen vond ik erg lastig, maar over het algemeen was het goed te doen. Zo lang je maar je opdrachten allemaal maakt, gaat dat echt wel lukken”, aldus Helga. “Natuurlijk kun je op het mbo je keuzedeel invullen met de onderdelen van die opleiding zelf. Toch  is het interessant om eens verder te kijken dan dat.” 

Hoe ziet jouw toekomst er uit?  

Helga is bijna klaar met haar mbo-opleiding. “Volgend jaar wil ik de hbo-opleiding accountancy gaan doen op de Avans Hogeschool in Den Bosch. Het vak economie dat ik nu gehaald hebt, sluit daar heel goed bij aan. Het was niet verplicht, maar ik ben ontzettend blij dat ik het gedaan heb. Doordat ik nu een certificaat heb, heb ik mezelf breder ontwikkeld. Dat geeft me meteen voorsprong bij mijn vervolgopleiding.” 

Terug naar boven