Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Diploma, certificaat of verklaring: wat past bij jou

Bij ROC Nijmegen bieden we wel 120 mbo-opleidingen aan. Van zorg tot juridisch en van ICT tot recreatie. Als je al werk of werkervaring hebt, is het vaak niet nodig om een hele opleiding te volgen. Je kunt ook delen van een opleiding volgen. Bijvoorbeeld een bepaald vak, een keuzedeel of alleen het praktijkgedeelte van een opleiding. Heel flexibel wanneer het jou uitkomt. Zo kun jij precies leren wat jij nodig hebt: nu én in de toekomst.

We bieden verschillende vormen van certificeringen aan, als hét bewijs van jouw kennis.
Welke vorm past bij jou?

Diploma

Je krijgt een diploma als je een volledige mbo-opleiding hebt afgerond. Zo kun je met een mbo-diploma Verpleegkundige direct aan de slag in de zorg. Maar als je al werkervaring hebt of naast je werk wilt leren, is een certificaat wellicht voldoende.

Certificaat

Een certificaat behaal je als je een deel van een mbo-opleiding met succes hebt afgerond. Dit betekent dat je een vak of één of meerdere keuzedelen hebt gevolgd. Door meerdere delen van een opleiding te volgen, kun je toewerken naar een mbo-diploma, maar dat hoeft niet. Met een certificaat op zak kun je wel een mbo-verklaring aanvragen.

Mbo-verklaring

Een mbo-verklaring is het bewijs van jouw nieuwe kennis of vaardigheden. Het laat zien voor welke vakken of keuzedelen je certificaten behaald hebt. De meerwaarde van de mbo-verklaring is dat deze geregistreerd wordt bij DUO. Dit laat zien dat jij kwalitatief goed onderwijs hebt gevolgd. Met een praktijkverklaring kun je ook een mbo-verklaring aanvragen.

Praktijkverklaring

Je krijgt een praktijkverklaring als jij alleen het praktijkgedeelte van een opleiding hebt gevolgd. Heb je nog geen diploma? Dan is dit een goed begin om praktijkervaring op te doen in het gewenste werkveld. Met een praktijkverklaring kun je ook een mbo-verklaring aanvragen. Het bewijs dat jij bij een goede school praktijkonderwijs gevolgd hebt.

Wat heb je aan een certificaat of verklaring?

De arbeidsmarkt verandert de hele tijd. Door jezelf te ontwikkelen, ben je beter in staat je werk te blijven doen, werk te vinden dat beter bij jou past of om een nieuwe baan te vinden. Door alleen onderdelen van een opleiding te volgen die jij nodig hebt, kun je snel aan de slag met je nieuwe kennis en vaardigheden.

De voordelen van scholing naast je werk

Meer weten?

Wil je meer weten welke vorm van certificeringen het beste bij jou of je medewerker past? Neem dan contact op met een van onze relatiebeheerders.

Neem contact op

Wil je meer weten?

Neem dan even contact met ons op

Contact opnemen
Terug naar boven