Nederlands, rekenen en digitale vaardigheden

Wist je dat ruim 10 op de 100 mensen veel moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen? Voor deze mensen is het vaak moeilijk om met een computer of telefoon te werken. Geldt dit ook voor jou? Volg dan de cursus Nederlands, rekenen en digitale vaardigheden bij ROC Nijmegen.

Snel gaan werken, minder school

Misschien ben je jong begonnen met werken en ben je daarom minder lang naar school geweest. Of misschien waren persoonlijke omstandigheden waardoor het niet lukte. Wat de reden ook was, het kan later in je leven voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je je baan verliest of je door lichamelijke klachten je werk niet meer kunt uitvoeren.

Niets om je voor te schamen

Veel mensen verbergen dat ze moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Laat jij je collega's altijd alles opschrijven. Of vraag je ze om een tekst even voor te lezen. Het kan lastig zijn om aan te geven dat je hier moeite mee hebt. Misschien schaam je je wel. Maar dat is niet nodig! Vraag je werkgever of gemeente om hulp. Er zijn allerlei manieren om alsnog de basisvaardigheden te leren, waardoor het makkelijker wordt om bijvoorbeeld een nieuwe baan te vinden en om in je eigen leven zaken beter te regelen. Dat geeft rust

Beginnen bij het begin

Als de basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen nog onvoldoende zijn ontwikkeld, is het aan te raden om hiermee te beginnen. Heel veel deelnemers aan de cursussen voor deze praktische vaardigheden voelen zich al snel zekerder, omdat ze merken dat ze vooruit gaan. Ineens kunnen ze hun eigen post lezen en de kassabon begrijpen! En daarna kunnen ze verder leren, bijvoorbeeld werken met een computer, mobiele telefoon en tablet. Met deze vaardigheden vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt of kunnen ze eindelijk solliciteren naar de baan waar ze van dromen.

Aanbevolen cursussen

Bij ROC Nijmegen bieden we twee cursussen. De ene is voor lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. De ander is voor werken met andere apparaten zoals een tablet en telefoon. De lessen zijn in kleine groepen en startmomenten zijn gedurende het hele jaar. Je leert  onder andere de juiste vaardigheden zodat je het volgende kunt:

  • Een briefje schrijven aan de leraar van school
  • Je post lezen
  • Een sollicitatiebrief schrijven
  • Berichtjes sturen met een telefoon
  • Veilig e-mailen en informatie zoeken op internet
  • Kopen of verkopen op internet, zoals bij webwinkels en Marktplaats

Stel een vraag over de opleiding

Voor al je inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met de voorlichter(s) hieronder. Heb je andere vragen (bijvoorbeeld over het aanmelden of ROC Nijmegen), neem dan contact met ons op via 024 890 45 00.