Sinds 1 augustus 2014 mogen instellingen zoals ROC Nijmegen zelf bepalen welke studenten in aanmerking komen voor extra begeleiding in het kader van de Wet Passend Onderwijs. Natuurlijk bieden wij jou graag het best passende onderwijs. Als je kiest voor één van onze opleidingen kies je ook voor goede begeleiding. Want samen maken we werk van jouw talent!

Voor wie?

Als student geven we je graag een plaats waar je jezelf optimaal kunt ontwikkelen. Ook als je daarvoor extra ondersteuning of aanpassingen nodig hebt. Als je een beperking hebt die je leerproces belemmert, kun je een beroep doen op extra ondersteuning. In de klas en bij het examen. Het is belangrijk dat je meteen bij de intake laat weten als er zaken zijn die je belemmeren in je leerproces. Je kunt hierbij denken aan depressie, extreme faalangst, gedragsproblemen maar ook ernstige rekenproblemen. Je moet het ook aangeven als je een vermoeden hebt dat je extra persoonlijke ondersteuning nodig hebt.

Binnen de grenzen van onze mogelijkheden doen we er alles aan jou te helpen. Wij proberen je een zo passend mogelijke onderwijsplek te bieden, zolang het geen onevenredige belasting voor de school vormt. Alleen als er een onevenredige belasting is voor de school dan zullen wij als roc een student mogen weigeren.
En ondanks alle hulp die we bieden blijft het een feit dat studeren iets is wat je zélf doet!

Begeleiding

Wij bieden je ondersteuning en persoonlijke begeleiding tijdens je opleiding. Naast de basisbegeleiding ondersteunen wij je uiteraard ook meer als je daarvoor in aanmerking komt.

Extra ondersteuning

Voor de inhoud van de extra ondersteuning zijn de beroepseisen het uitgangspunt. We leren je hoe je om kunt gaan met de eisen die aan je gesteld worden of, als dat kan, maken de leeromgeving passend.

1. Ondersteuning bij je leertraject op school

 • om het schoolgebouw en het onderwijs te leren kennen
 • bij het leren plannen, organiseren en studeren
 • om je sociale en communicatieve vaardigheden te verbeteren
 • bij taal – en rekenproblemen
 • bij de inzet van extra hulpmiddelen of materialen of verwijzing naar andere instanties
 • bij (tijdelijke) aanpassing van je rooster

2. Ondersteuning bij je stage of beroepspraktijkvorming (BPV)

 • tijdens de voorbereiding op je BPV
 • bij het contact leggen met je BPV-baas
 • tijdens je beroepspraktijkvorming
 • door je praktijkbegeleider of je collega's op de BPV-plaats
 • in het aanleren van werknemersvaardigheden
 • door de inzet van extra hulpmiddelen of materialen voor je beroepspraktijkvorming of verwijzing naar andere instanties daarvoor
 • door het bespreken van de noodzaak voor (tijdelijke) aanpassing van je werktijden.

3. Als de opleiding niet passend is

Soms blijkt dat we je niet kunnen bieden wat je nodig hebt of dat je niet geschikt bent voor de opleiding van je keuze. Samen met jou en je ouders of verzorgers gaan we op zoek naar een geschikter traject. Dat kan binnen of buiten ROC Nijmegen zijn.

Ondersteuning bij uitstroom

 • bij het oriënteren, onderzoeken en bespreken van andere opleidingen als de gekozen opleiding geen goed perspectief biedt.
 • bij verwijzing en begeleiding naar andere richtingen dan een opleiding
 • naar de arbeidsmarkt door verwijzing naar 'Passend leren werken'

Ben je niet tevreden?

Als je niet tevreden bent over de afspraken of je bent het niet eens met de beslissing, dan kun je daar bezwaar tegen maken. 

Contact

Voor vragen over Passend Onderwijs mail aan: expertisecentrum@roc-nijmegen.nl o.v.v. Passend Onderwijs.

Wil je meer informatie?

Bezoek dan onze stand Studentbegeleiding op onze Open Dagen en Info-avonden!

Intensieve samenwerking met REA College

Wij werken voor de uitvoering van de extra ondersteuning en begeleiding intensief samen met het REA College Nijmegen.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten