Techniekstudenten bouwen tiny houses

Geplaatst op 27 januari 2020

Donderdagmiddag 30 januari leveren eerstejaars techniekstudenten na negen dagen bouwen zes tiny houses op. Om dit voor elkaar te krijgen werken studenten van de opleidingen Timmeren, Elektro, Installatietechniek en Schilderen nauw samen in een uniek project. Een vakjury beoordeelt vervolgens de resultaten en maakt de winnaars bekend.

Uniek project

Studenten voelen en nemen in dit bouwproject de verantwoordelijkheid voor zowel ontwerpen en bouwen. Het is HUN huisje. Ook de samenwerking tussen verschillende disciplines is bijzonder. In de moderne bouwpraktijk is dit weliswaar wenselijk, maar in de realisatie komt het er niet altijd uit. Bijzonder in dit project is tevens de aandacht voor de ontwikkeling van de zogeheten soft skills in een bouwproject. De beoordeling van het werk door een vakjury maakt de vakinhoud waardevol.

Mening studenten

 ‘’Studenten geven zelf aan dat ze dit project heel bijzonder vinden,’’ zegt docent Roland Coenen. ‘’Elke nieuwe groep is steeds weer enthousiast en vooral trots op het eindresultaat. In de feestelijke oplevering wordt dit elke keer weer duidelijk door het grote aantal ouders, familie die komen kijken.’’ 

Stadsnomaden inspireren

Dit jaar heeft het project zich laten inspireren door de Nijmeegse stadsnomaden, zegt docent Coenen. ‘’Zij passen duurzame technieken toe in hun eigen tiny houses. Veelal leven ze off grid d.w.z. ze zijn niet aangesloten op gas/water/licht/riool). Ze experimenteren met allerlei voor onze studenten interessante innovatieve technieken.’’

Jury-eisen

De jury let onder meer op de originaliteit van het ontwerp en de uitvoering ervan. Ook kijkt de jury of er gebouwd is volgens voorschriften; of en hoe duurzame technieken zijn toegepast. De mate waarin de bouwers hebben gekozen voor oplossingen waarvoor samenwerking tussen verschillende disciplines nodig is, is eveneens een aspect waarop beoordeeld wordt. De voorzitter van de jury is Tim Simons. Hij woont en werkt bij de stadsnomaden.

Locatie

Dit jaar bouwen de techniekstudenten voor het eerst op een locatie buiten het Technovium-gebouw. Noodzakelijk want in de afgelopen jaren is het aantal studenten dat deelneemt aan dit project flink gegroeid. Een nieuwe locatie werd gevonden in de Sint Hubertusstraat 10, bij het Rijks. Het voordeel daarvan is dat er nu zes huisjes tegelijkertijd gebouwd kunnen worden waardoor een straatje ontstaat.

Andere scholen

 Ook andere scholen zijn intussen geïnteresseerd geraakt in dit studie-onderdeel en gaan het aanbieden.  Zij zien vooral de meerwaarde in het faciliteren van leren samenwerken tussen disciplines en het werken aan een ‘realistisch’ project.