Studenten Mediavormgever winnen prijs met docu

Geplaatst op 01 april 2019

Afgelopen zaterdagavond werd in Rabat, Marokko bekendgemaakt dat de korte documentaire ‘Het leven is het leven waard’ van onze 3e-jaars studenten mediavormgeving Tjardo de Jong, Hannah de Leeuw, Iris Smits en Fleur van der Heijden de eerste prijs heeft gewonnen op het HandiFilm Filmfestival! Deze studenten maakten een aangrijpend portret van avonturierster Margreet Bos. Deze documentaire is te zien op het Youtubekanaal van TechnoviumTV via deze link

Praktijkopdracht

Afgelopen half jaar hebben alle 3e-jaars studenten Mediavormgever binnen het ondernemersproject Pitchfork een extra (non-profit)challenge om in het kader van beeldvorming en burgerschap een korte documentaire te maken over mensen met een beperking. De uitdaging was en is daarbij om niet te focussen op wat iemand niet kan, maar op wat iemand wèl kan. Onderliggende gedachte is dat studenten op deze manier in contact komen met mensen met een beperking, er mee samenwerken en op deze manier meewerken aan een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking gewoon kunnen meedoen.

Succesvolle samenwerking

Docent Steve Huisman startte in 2015 al op uitnodiging van stichting ZieZo en ons roc met het project Heroes, Victims & Villains waarin toenmalige studenten eerst onderzochten wat de gangbare beeldvorming in de media is van mensen met een beperking. Deze studenten probeerden stereotypen en aannames te ontleden en gingen vervolgens aan de slag om zelf een korte docu te maken vanuit een gewijzigd perspectief. Op deze wijze komen de studenten in aanraking met mensen met een beperking, moeten ze er mee samenwerken en ontdekken dat hun beeld over het algemeen niet klopt.

Ook vorig jaar viel een korte documentaire van onze studenten in de prijzen op het HandiFilm Filmfestival.

Op basis van deze goede ervaringen en leuke successen is het nu het plan dat onze opleiding Mediavormger, samen met filmhuis LUX en Stichting ZieZo, een drie-jarenplan maakt en uitrolt om dit project te verankeren in onze opleiding Mediavormger.

 

Meer interesse in het filmfestival? Volg dan deze FB-pagina: https://www.facebook.com/FestivalHandiFilmRabat/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCP58h6efYxLKqPU7ZsI7fAD3hfa9U0c0RARjQ5nLVrqlPZOeCW5quD7whEqSUEqKNH3eVqY_YchsB4