Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Studenten en senioren leren van elkaar

Geplaatst op 25 januari 2024

Roc-studenten en senioren leren van elkaar in huiskamercafés en zorginstellingen

Jong en oud delen ervaringen tijdens maatschappelijke diensttijd-project MDT Generation Wise 

Elke maandagochtend stapt Maisam de huiskamer van ontmoetgroep de Schakel binnen om een warm koffiemoment te verzorgen voor ouderen uit de buurt Hatert. Als 18-jarige studente Helpende Zorg en Welzijn van ROC Nijmegen vult ze haar maatschappelijke diensttijd in met het project MDT Generation Wise. Dit initiatief, ontstaan uit een samenwerking tussen ROC Nijmegen, Talis, ZZG zorggroep, Sterker Ouderenwerk en Club Goud, brengt jongeren en senioren samen. 

MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd en biedt jongeren de kans om gedurende een aantal weken tot maanden hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Bij MDT Generation Wise beleven studenten van Zorg en Welzijn van ROC Nijmegen samen met Nijmeegse senioren een gezellige ochtend of middag. In kleine groepjes organiseren de studenten diverse activiteiten zoals gezamenlijk koken, sporten of muziek maken.

Koffiedrinken en lachen met elkaar

Bij de Schakel zijn studenten verantwoordelijk voor de wekelijkse koffie-inloop. “Ik zorg dat er een gezellige tafel klaar staat met lekkere koekjes”, vertelt Maisam. “Ik schenk de ouderen koffie of thee in en ik maak een praatje. Als ik merk dat iemand alleen zit of een beetje stilletjes om zich heen kijkt, dan stap ik erop af voor een gesprek. Soms ontdek ik dat iemand een moeilijke tijd doormaakt of recentelijk een dierbare heeft verloren. Dan bied ik gezelschap door samen te wandelen of een spelletje te spelen. Het maakt me echt gelukkig als ik ze weer zie lachen.”

Nieuwe energie in gymlessen voor senioren

Ook bij Talis locatie ‘De Blikvanger’ sluit een groep studenten wekelijks aan bij de gymlessen van ouderen. Mede-sporters An (77) en John (78) waardeerden de frisse wind die de studenten meebrengen. "De studenten dachten dat de gym voor ‘oudjes’ wel eenvoudig en makkelijk zou zijn, maar ze moeten zich toch flink inzetten om mee te doen tijdens de gymles! Toen de komst van een nieuwe groep studenten werd aangekondigd, werd daar met veel enthousiasme op gereageerd!" 

Leerrijke uitwisseling tussen generaties

Jesmai Bartels, projectleider van MDT Generation Wise bij ROC Nijmegen, onderstreept: “Dit project schept een band tussen studenten en senioren op een toegankelijke manier. Wij zijn ervan overtuigd dat deze generaties veel van elkaar kunnen leren. Door gezamenlijke activiteiten ontstaan waardevolle gesprekken en verbinding met elkaar. Tegelijkertijd bouwen onze studenten aan hun zelfvertrouwen en professionele houding. Vaardigheden die goed van pas komen voor jongeren die net als Maisam afstuderen in de richting Helpende Zorg en Welzijn.” 

Studenten kaarten met een senior. Ze doen leuke activiteiten met senioren om zo verbindingen te leggen tussen jong en oud. Studenten en senioren leren van elkaar.

Uitbreiding van project en oproep tot deelname

Naast de ontmoetingsgroep bij de Schakel, sluiten studenten aan in huiskamers van woningcorporatie Talis en ZZG zorggroep en bij locaties van Sterker Ouderenwerk voor senioren van 65+ verspreid over Nijmegen. Jesmai: “Het project MDT Generation Wise viert feest omdat ze te horen hebben gekregen dat het project met 3 jaar wordt verlengd. Hiermee kunnen we nog veel meer verbindingen leggen tussen oud en jong.” Dus kent u een seniorengroep die het leuk lijkt om in 2024 jongeren te ontmoeten en bij te dragen aan hun professionele ontwikkeling? Stuur dan een e-mail naar Jesmai Bartels, projectleider MDT Generation Wise bij ROC Nijmegen via info@roc-nijmegen.nl. Wij nemen contact met u op.

Fotografie: Willeke Kieft.

Terug naar boven