Spanning, teamwork en robots bij de regiofinale van de First LEGO League zaterdag

Geplaatst op 21 november 2018

De leerlingen werken al vanaf september in de klas aan vraagstukken over leven, werken en wonen in de ruimte: hoe houden we contact met het thuisfront? Hoe blijven we fit? Hoe verbouwen we groente? Wat doen we met ons afval? Daarbij mag gebruik gemaakt worden van alle kennis die er is: musea, experts, publicaties. De oplossingen worden gepresenteerd aan een heuse jury en gedeeld via social media.

2018 11 21 Foto First Lego League finale

Programmeren en Core Values

Daarnaast is programmeren en bouwen van je eigen robot een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Tijdens de robotchallenge voeren de kinderen met hun robot verschillende missies uit op een speelveld die in de hele wereld gebruikt wordt: de robot moet satellieten van lego verplaatsen, raketten lanceren, ruimtevaarders redden, zonnepanelen bedienen etc. Voor elke goed uitgevoerde opdracht zijn punten te verdienen. Een jury beoordeelt daarnaast de robot op inventiviteit, robuustheid en stabiliteit. De ene leerling spreekt het bouwen van een LEGO® MINDSTORMS®-robot aan, de ander vindt het interessant om te gaan programmeren. Belangrijk zijn daarnaast de Core Values: hoe goed kun je samenwerken in je team, hoe sportief gedraag je je in de wedstrijd en de aanloop daarnaartoe, hoe ga je om met teleurstellingen?

Begeleiding

Junior Technovium, HAN ICA, HAN Pabo en iXperium /Centre of Expertise Leren met ict begeleiden de teams op weg naar de regiofinale. Leerkrachten van de basisschool ervaren door deelname met de klas hoe je lesgeeft op een eigentijdse manier met ict middels onderzoekend en ontwerpend leren. 

Samenvattend: de FIRST LEGO League is een spannend avontuur voor kinderen én leerkrachten boordevol onderzoek, presentaties, robotica en teamwork!

Junior Technovium

Junior Technovium, ons techniek-ontdek-centrum in het gebouw aan de Heyendaalseweg, wil kinderen en jongeren enthousiasmeren voor techniek en technologie. Naast organisator van deze finale is het Junior Technovium ook de organisator van de jaarlijkse Techniekdag in september. Ook ontvangt het Junior Technovium jaarlijks honderden leerlingen uit het basisonderwijs om ze kennis te laten maken met verschillende techniek-onderwerpen.