Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

ROC Nijmegen start pilot tegen stagediscriminatie

Geplaatst op 12 april 2022

Binnen ROC Nijmegen zijn we al een aantal jaren bezig om te werken aan gelijke kansen binnen de BeroepsPraktijkVorming (BPV). Want stagediscriminatie blijkt in de praktijk nog best vaak voor te komen. Studenten worden soms beoordeeld op basis van kenmerken als afkomst, leeftijd, religie, seksuele voorkeur, geslacht of beperking. Dat gebeurt vaak onbewust, omdat we ons niet bewust zijn van de vooroordelen die we hebben.

Het bieden van gelijke kansen pakken we samen op met de BPV-bedrijven en het Kennispunt MBO Gelijke Kansen, Diversiteit en Inclusie. In samenwerking met hen beginnen we per 25 april de pilot directe stagematching.

Objectieve criteria

In deze pilot worden studenten uit het eerste leerjaar van de opleidingen MEI (mechatronica en installatietechniek) gekoppeld aan een stagebedrijf op basis van objectieve criteria zoals leerdoel, soort bedrijf, type werkzaamheden en reisafstand. Zij hoeven dus voor hun eerste stage niet zelf te solliciteren maar worden wel voorbereid op de stage door een docent omgangskunde.  

Voor een aantal studenten zorgt dit voor een stukje minder stress, voor anderen voelt het fijn dat ze dit niet zelf hoeven te regelen. Om iedereen aan de juiste stageplaats te helpen die aansluit bij de wensen en voorkeuren zijn we in gesprek gegaan met onze BPV-bedrijven. Zij werken hier graag aan mee en staan open voor deze nieuwe manier van werken. De studenten gaan half april op kennismakingsgesprek zodat zij goed voorbereid op 25 april met hun stage kunnen beginnen. De komende tijd zullen we de studenten en de BPV-bedrijven volgen om te kijken of de match succesvol is geweest en of zij tevreden zijn over deze nieuwe manier van stagecoördinatie. 

Terug naar boven