Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Opleiden van mbo’ers levert de maatschappij geld op

Geplaatst op 27 augustus 2021

Wat levert het geld dat de samenleving in een student steekt, diezelfde samenleving eigenlijk op? Nou, heel veel dus. Bij iedere mbo-student die een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt behaalt, is de opbrengst zeker drie keer zo hoog als de investering. 

Curio, een grote beroepsopleider in West-Brabant, heeft dit onlangs laten onderzoeken en berekenen. Met een startkwalificatie kunnen afgestudeerde mbo’ers vanaf niveau 2 aan de slag in een serieuze baan. Ze zijn productiever en verdienen meer dan zonder startkwalificatie.

Grotere kwaliteit van leven

Jongeren die zijn geslaagd op het mbo leiden tot minder maatschappelijke kosten (kijk voor de cijfers in het artikel van het AD). Ze hebben een grotere kwaliteit van leven. Vooral studenten uit risicogezinnen verbeteren hun situatie aanzienlijk met het behalen van een mbo-opleiding. Risicogezinnen zijn bijvoorbeeld gezinnen waarbij armoede of andere problemen spelen.

We ervaren bij ROC Nijmegen iedere dag onze toegevoegde waarde, maar het is fijn om dit door onderzoek bevestigd te zien.

Photo by Headway on Unsplash

Terug naar boven