Janine wordt onze Ambassadeur mbo!

Geplaatst op 20 mei 2019

Vanmiddag is bekend gemaakt dat Janine van Soest (tweedejaars student van de opleiding Verzorgende) gekozen is tot Ambassadeur mbo van ROC Nijmegen van schooljaar 2019-2020. Tijdens de opening van het komende schooljaar draagt onze huidige Ambassadeur mbo, Roy Boateng, het stokje over aan Janine.

Janine is al twee jaar enthousiast ambassadeur van haar opleiding Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) en heeft dus al meerdere keren haar opleiding, ons roc en mbo’ers in het algemeen vertegenwoordigd. Daarnaast werkt zij mee aan de campagne Ik Zorg van de overheid. Met deze landelijke campagne willen de sector Zorg en Welzijn en de overheid nieuwe werknemers aantrekken. Dat is hard nodig, om ook in de toekomst iedereen goede zorg te kunnen blijven bieden. 

Gedreven kandidaat

Janine overtuigde de jury (bestaande uit verschillende medewerkers uit onze organisatie en een lid van de Studentenraad) met haar betoog. Tijdens een gesprek vertelde Janine over haar missie als ambassadeur en haar passie voor het mbo: “Ik wil laten zien dat mbo’ers heel veel kunnen en ertoe doen. Er wordt helaas nog te vaak minderwaardig over ons gedacht. Wij zijn wel de mensen de voor iedereen klaar staan en iedereen helpen. Ik wil die trots op het mbo meer laten zien. Daarnaast wil ik leerlingen van de middelbare school helpen in het maken van een keuze van een voor hen geschikte studie.” Genoeg uitdagingen dus nog voor Janine.

Landelijke verkiezing

De landelijke verkiezing Ambassadeur mbo bestaat dit jaar uit een aantal challenges waarin Janine met zo’n 40 andere mbo’ers gaat strijden om deze titel. De challenges worden vastgelegd door een cameraploeg en beoordeeld door een vakjury. Iedereen kan meekijken via het YouTube kanaal ‘Mbo’ers Pakken Aan’. De eerste challenge is aan het begin van het nieuwe schooljaar. De vakjury beoordeelt de opdrachten op vaardigheden gebaseerd op 21st century skills. Na deze challenge gaan de ambassadeurs die de meeste indruk maken door naar de volgende.

Tijdens de Dag van het mbo op 18 november a.s. voeren de laatste 3 ambassadeurs die dan nog in de race zijn de laatste challenge uit en kiest de vakjury tijdens het ambassadeursgala de Landelijke Ambassadeur mbo.

Dit is mbo

Onder de noemer Dit is mbo maken studenten, docenten en medewerkers uit de mbo-sector duidelijk wat het mbo is en hoe belangrijk beroepsonderwijs is voor onze samenleving. Onder andere door Mbo’ers Pakken Aan te organiseren (waarin de MBO Raad op zoek gaat naar de Landelijke Ambassadeur mbo) laten we zien dat mbo’ers met twee benen in de maatschappij staan. Dit is mbo vertelt prachtige verhalen, brengt studenten met elkaar in contact en stimuleert het bedrijfsleven mbo’ers te omarmen.

Als belangenbehartiger van de mbo-scholen heeft de MBO Raad de opdracht om bij te dragen aan de versterking van communicatie over het mbo. De MBO Raad heeft hiervoor het label Dit is mbo ontwikkeld. Binnen het label wordt nauw samengewerkt met de scholen zelf, zo ook met ROC Nijmegen. Zij verbinden hun regionale imago-activiteiten, daar waar ze raken aan de landelijke activiteiten van Dit is mbo. De ambassadeurs van de mbo-scholen zijn daar het meest sprekende voorbeeld van.

Meer weten? Kijk op ditismbo.nl 

Bekijk hoe Janine in de klas te horen krijgt dat zij Ambassadeur mbo van ROC Nijmegen wordt op https://youtu.be/sjKfryOlnko