Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

“Het wordt een ervaring om nooit te vergeten”

Geplaatst op 12 oktober 2022

Meedoen aan het WK lassen. Hoe gaaf is dat! Bart Willems, 2ejaars niveau 4 aan de vakopleiding Techniek gaat het doen.  Bart won eerder dit jaar Skills the finals en mag zich al de beste lasser van Nederland noemen. Donderdag vertrekt hij naar Cleveland, Ohio (Verenigde Staten) om daar te strijden voor de titel wereldkampioen Lassen.

Bart werkt al een hele tijd toe naar dit moment. Bart: “In 2019-2020 deed ik ook mee aan Skills Heroes. Daar ben ik tweede geworden. In 2021 ging het door corona niet door, gelukkig afgelopen jaar wel weer.” Skills Heroes zijn dé vakwedstrijden voor mbo-studenten. “Je doet eerst mee aan de voorronde op je school, de winnaar daarvan gaat door naar de kwalificatiewedstrijden. Hierin mag je het opnemen tegen de winnaars van de andere deelnemende mbo-instellingen. De beste 8 gaan vervolgens door naar Skills the Finals.” Een groot evenement, afgelopen jaar in de Jaarbeurs Utrecht, waar je een opdracht krijgt die je zo goed mogelijk moet uitvoeren.

Best of Excellence

Bart: “Om mee te doen aan Skills Heroes moet je veel trainen. Lassen leer je niet in 1 dag, dat vraagt heel veel oefening. Gelukkig krijg ik van mijn leerbedrijf Wennekes Welding Support alle ruimte om te trainen. Ik heb me dus goed kunnen voorbereiden. En omdat ik al een keer mee had gedaan, wist ik wat ik kon verwachten en waar ik op moest letten.”
De training wierp zijn vruchten af, niet alleen won hij het onderdeel lassen, hij scoorde maar liefst 95% op de opdracht. Dat betekent dat hij al zijn opdrachten bijna perfect heeft uitgevoerd. Een prestatie van formaat. Hij had hiermee de hoogste score van alle studenten die meededen en ontving hierbij de 'Best of Excellence'- prijs. Superknap!

Voor Bart is zijn deelname aan skills sowieso al een bijzonder avontuur: “Je leert ontzettend veel door Skills Heroes. Natuurlijk op je eigen vakgebied, maar ook op heel veel andere vlakken.” Vorige week mocht Bart aan minister-president Rutte vertellen over zijn deelname aan skills. “Dat is natuurlijk wel bijzonder, normaal zie je hem alleen op tv en nu kun je ineens met hem in gesprek. Het was heel leuk.”

Trainen, trainen, trainen

De Worldskills wedstrijden zouden dit jaar in Shanghai zijn, vanwege corona werd dat helaas afgeblazen. “Ik heb daardoor iets minder getraind, maar zodra duidelijk werd dat ik naar Cleveland ging, ben ik weer aan de slag gegaan. De afgelopen periode trainde ik zo’n anderhalve dag in de week. Gelukkig is lassen niet alleen mijn werk, maar ook mijn hobby en passie. Ik doe het dus heel graag.”

Nog een weekje en dan neemt hij het op tegen de 26 beste lassers van de wereld. Van maandag 17 oktober tot donderdag 20 oktober is de wedstrijd. Vrijdag 21 oktober is de prijsuitreiking. Hij heeft er zin in en blijft er nuchter onder: “We zien het wel. Ik weet nog niet helemaal wat ik kan verwachten. Maar het wordt sowieso een ervaring om nooit te vergeten en het belangrijkste is om er van te gaan genieten. Dat gaat zeker lukken.”

Heel veel succes, Bart!

Wil je Bart volgen?

Worldskillsnetherlands houdt een liveblog bij, dat kun je hier volgen. Natuurlijk houden we je ook op de hoogte via onze Instagram-Stories.

Terug naar boven