Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Stem op de Glimlach van Nijmegen, DE nieuwe brug!

Geplaatst op 03 juni 2019

Rutger, Nuna en Marijn (drie van onze vierdejaars studenten van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw) doen mee aan de landelijke ontwerpwedstrijd voor mbo-ers: SLIMCirculair. Zij ontwierpen in opdracht van de gemeente Nijmegen een fiets- en loopbrug die de Kaapstander met de Havenweg over de monding van de Waalhaven verbindt. De brug heeft de toepasselijke naam Glimlach van Nijmegen. Op 14 juni a.s. horen onze studenten of ze een prijs winnen met hun innovatieve en mooie ontwerp. Jij kunt ze helpen om de publieksprijs te winnen! Dat doe je door te stemmen op Technovium Nijmegen (onderdeel van ROC Nijmegen) op https://www.slimcirculair.com/stemmen/

SLIMCirculair

In de nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair strijden 16 multidisciplinaire mbo-studententeams van 18 deelnemende scholen om een juryprijs en een publieksprijs. Wie van de teams maakt het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende, duurzame en circulaire ontwerp? We weten het op 14 juni a.s.! Met 16 proeftuinen is deze ontwerpwedstrijd het grootste groene talentenproject in Nederland.

De wedstrijd heeft onder andere als doel een impuls te geven aan energievriendelijk bouwen met circulaire en biobased materialen door jonge technische professionals al in een vroeg stadium kennis te laten maken met de eindeloze mogelijkheden hiervan.

Gemeente Nijmegen enthousiast

De gemeente Nijmegen stelde als opdrachtgever een reeks eisen aan de te ontwerpen brug. Zo moet deze niet alleen geschikt zijn voor wandelaars en fietsers maar ook voor rolstoelers. Daarnaast moeten er ook schepen onderdoor kunnen. In de haven liggen namelijk niet alleen woonboten en het schipperscentrum; er zijn ook tien tijdelijke ligplaatsen voor binnenvaartschepen die in en uit moeten kunnen varen. Verder moeten de bouwmaterialen herbruikbaar zijn en zo veel mogelijk al zijn gerecycled. Tot slot moet de brug zuinig zijn in energieverbruik en onderhoud. Aan alle eisen is inmiddels meer dan voldaan door onze studenten. De opdrachtgever is dan ook zeer enthousiast over hun totale ontwerp!

De andere boogbruggen van Nijmegen waren de inspiratiebron van onze studenten. Door de loopbrug en de fietsbrug op elkaar te leggen en deze zich op een bepaalde manier tot elkaar te laten verhouden ontstaat een lachende mond; vandaar de Glimlach van Nijmegen.

Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, is ook razend enthousiast over het ontwerp van onze studenten en roept zelfs zijn social media volgers op de Glimlach van Nijmegen te stemmen. Een mooi compliment dus.

Duurzame en schone energie

Voor de energievoorziening van de brug en de omliggende huizen hebben de studenten briljante oplossingen bedacht. De brug zal een aantal keren per jaar open moeten voor binnenvaartschepen of voor de uitruk van brandweer en politie. Naast de zonnecellen die op de bogen van de brug bevestigd worden, wordt de elektriciteit die nodig is voor de werking van de brug mede opgewekt in een nog aan te leggen natuurpark rondom het Honigcomplex. In dit park, waarbij in het ontwerp onder ander nagedacht is over biodiversiteit van planten en dieren, worden horizontale windmolens, zonnepanelen en een windboom geplaatst. Uiteraard qua ontwerp passend bij de natuurlijke omgeving. Ook komt er een aantal ‘vaste fietsen’ waarop je als bezoeker al spinnend energie op kunt wekken.

Stemmen

Help bedenkers Rutger, Nuna en Marijn (en hun 3e jaars medestudenten die het stokje overnamen) een stapje dichterbij het waarmaken van hun droom; het realiseren van hun ontwerp en daarmee een mooie aanwinst en blikvanger voor Nijmegen. Als zij op basis van de meeste stemmen de publieksprijs winnen, wordt de kans steeds groter dat hun opdrachtgever gemeente Nijmegen de brug ook daadwerkelijk realiseert. Stem op Technovium Nijmegen (onderdeel van ROC Nijmegen) op https://www.slimcirculair.com/stemmen/ Alvast bedankt voor je stem! Je kunt stemmen tot 14 juni a.s.

Mooie co-productie

Naast Rutger Ebben, Nuna Buabai en Marijn Gerrits hebben Sjoerd Meijer, Joey Bos, Willem Bons, Tessa Meeuwsen en Emil Maters (allen derdejaars studenten Middenkaderfunctionaris Bouw of Infratechniek) ook aan het ontwerp gewerkt. De derdejaars hebben het stokje van projectleiders Rutger, Nuna en Marijn overgenomen toen zij begonnen aan hun afstudeerstage. De derdejaars hebben de brug nog verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp en hebben rapporten gemaakt over onder andere de energievoorzieningen en het omgevingsonderzoek.

Nieuwsgierig? Lees meer over de opleidingen Middenkaderfunctionaris Bouw of Infratechniek en over de bovenstaande studenten en hun deelname aan de wedstrijd.

Terug naar boven