Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Duurzaamheid bij ROC Nijmegen

Geplaatst op 06 juli 2022

Het afgelopen jaar zijn we volop bezig geweest met duurzaamheid. Soms heel zichtbaar, zoals tijdens de duurzaamheidsmarkt, maar veel vaker nog achter de schermen. Er gebeurt veel, Cecile Manniën, regisseur duurzaamheid, neemt ons mee in de ontwikkelingen. Hoe loopt het eigenlijk met duurzaamheid binnen ons ROC?

Cecile: ”Een paar weken terug was ik in Denemarken, op werkbezoek om te leren van de mbo opleidingen daar, zij zijn al vanaf 2007 bezig met duurzaamheid en zijn dus gepokt en gemazeld. Toch zeiden de mensen daar: “Wat is er al veel bereikt bij ROC Nijmegen, wat heb je al veel stappen gezet.” En dat is ook zo, we hebben al hartstikke veel bereikt in de afgelopen jaren, maar we zijn er nog niet.”

De ambitie is helder: in 2030 willen we een duurzame, gezonde en inclusieve school zijn, waarin we duurzaam, gezond en inclusief met ons personeel, onze studenten en onze middelen om willen gaan. “Dat betekent – naast de gezonde en inclusieve school initiatieven - concreet dat we 24% minder CO2 willen uitstoten en verantwoord met ons afval willen omgaan. En dat lukt. Er zijn al veel mooie voorbeelden; de afvalbakken waarmee we kunnen scheiden, de duurzame kantine en er is een zogenaamd duurzame meerjaren onderhoudsplanning. Dat betekent dat als we dingen moeten vervangen, dat het duurzaam gebeurt. Zo zijn de ketels in Boxmeer vervangen door duurzamere exemplaren en hebben we direct de isolatie aangepakt. Maar ook de sanitaire automaten zijn duurzaam ingekocht; de meeste automaten zijn refurbished en de handdoekrollen, het toiletpapier en de zeep zijn milieuvriendelijk. Wanneer er aanbestedingen zijn, ben ik erbij betrokken om te kunnen kiezen voor het haalbaarste duurzame initiatief, zo zetten we kleine stappen, die wel grote impact kunnen hebben.”

Elektrisch rijden

Dat duurzaamheid steeds meer leeft, merk je ook aan het gebruik van de elektrische auto’s. “Natuurlijk hebben we de wind mee, nu met de hogere benzineprijzen, maar je ziet dat mensen graag de elektrische auto pakken. Dit jaar hebben we al bijna 11.000 km gereden, dat is drie keer zoveel als afgelopen jaar. Dat is te gek. Vanwege dit succes gaan we het wagenpark ook uitbreiden voor de energieweg en de marterstraat.”

Samenwerking binnen en buiten het roc

Om duurzaamheid goed te verankeren, zoekt Cecile de samenwerking op. “Binnen ons ROC werken we in de werkgroep Life is... samen aan de verschillende maatschappelijke thema’s. Maar ook buiten het ROC zijn er samenwerkingsverbanden met de HAN, RU en het Radboud UMC, voor meer regionale initiatieven. En ik neem deel aan Sustainabul mbo waarin veel MBO instellingen samenkomen. Deze netwerken zorgen ervoor dat we ervaringen delen, kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren.

Koppeling met het onderwijs

De volgende focus is de koppeling met het onderwijs. “Juist door de koppeling met de lessen gaat het leven en wordt goed voor de wereld zorgen vanzelfsprekend voor studenten. Ik wil studenten ook meer mee laten denken, zij zijn zo’n waardevolle doelgroep hierin, zij hebben – vaak meer nog dan veel mensen van mijn generatie – ideeën en voelen ook de urgentie. Daarom ambieer ik dat duurzaamheid ook meer in het curriculum verweven wordt. Dat studenten er over leren, maar ook dat ze er mee aan de slag kunnen. Dat kan ook laagdrempelig.”

De eerste stappen worden daarin gezet, want binnen de opleiding facilitaire dienstverlening is er het blok Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “Studenten hebben afgelopen maandag hun ideeën gepitcht aan collega’s en mij. Daar heb ik erg van genoten.”

Duurzame dinsdag – het duurzaamste idee

Vorig jaar riepen we iedereen op zijn duurzaamste idee met ons te delen. Er kwamen een hoop mooie ideeën binnen. Het beste (uitvoerbare) idee was het verkorten van de waterlooptijd uit de kranen. Hoe loopt het daarmee? “We zijn er volop mee bezig. Er is een bedrijf gevonden dat waterbesparende kranen kan leveren. Aan de planning wordt nu gewerkt. Als dat eenmaal werkt, kunnen we een hoop water besparen.”

Stimuleringsprijs bij de Sustainabul MBO

Kortom: er gebeurt superveel op het gebied van duurzaamheid. Dat is ook Sustainabul MBO niet ontgaan. Dit jaar ontvingen we de stimuleringsprijs omdat we zo goed op weg zijn. Daar gaan we ook aankomend schooljaar mee verder!

Terug naar boven