19 werkzoekenden gediplomeerd tot Kok voor Talent in de Keuken

Geplaatst op 29 augustus 2019

Een eerste groep van 19 deelnemers aan het project Talent in de Keuken ontving op woensdag 28 augustus hun diploma Kok niveau 2. Maar liefst acht leerlingen van deze groep zijn zelfs cum laude geslaagd! Nog vier deelnemers ontvangen hun diploma in oktober. Een resultaat waar we samen met alle samenwerkingspartners hartstikke trots op zijn. Wethouder mevrouw Renske Helmer-Englebert (Werk, Inkomen en armoedebestrijding) was ook bij de uitreiking aanwezig om alle deelnemers te feliciteren met hun behaalde diploma’s. Talent in de Keuken is een leerwerkproject waarin werkzoekenden binnen 1,5 jaar worden omgeschoold tot Kok niveau 2 bij ROC Nijmegen.


 Werken en leren

“De werving van potentiële koks begon in maart 2018,” zegt teammanager Hein van den Hoek. “Iedereen die zijn beroep wilde maken van zijn passie voor koken werd van harte uitgenodigd om zich aan te melden.” Uit de geïnteresseerden zijn 25 kandidaten geselecteerd die het traject zijn ingaan. Deelnemer Dré de la Roy werkt bij Bistro Romein en is ook geslaagd: "Coach en chef-kok Eli van der Pluym heeft mij enorm gemotiveerd met zijn enthousiasme en grote kennis van het koksvak. Hij gelooft echt in zijn leerlingen en vertelt je dat ook. Tegen alle nieuwe talenten zou ik willen zeggen: je slaagt alleen als je grote inzet toont."

Talent in de keuken 3

Ook bedrijven zijn enthousiast. Zo vertelt Bas Hoebink van restaurants De Meesterproef, De Firma, The Black Fox en Pizza Pasta: “Dit project levert mij veel op. Ik probeer goed personeel aan me te binden. En ik vind het belangrijk om mensen een kans te geven in mijn bedrijf.” Bas hoopt op meer samenwerking met WerkBedrijf in de toekomst. “Het is mooi om te zien dat er met dit project een brug geslagen wordt tussen werkgevers, onderwijs en werkzoekenden die zich willen ontwikkelen,” aldus Bas.

Hein van den Hoek is ook enthousiast: “De essentie van wat dit traject succesvol heeft gemaakt is de begeleiding op het werk door de jobcoach en op school door de studieloopbaanbegeleider. Ze lieten zien dat ze in de deelnemers geloven en samen met de coaching van Eli van der Pluijm heeft dat geleid tot deze goede resultaten. De samenwerking tussen de deelnemende organisaties is hierbij van cruciaal belang geweest.”

Talent in de Keuken

Het project is een initiatief van het Leerwerkloket Rijk van Nijmegen, UWV Rijk van Nijmegen, WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, ROC Nijmegen, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en horecaondernemers om samen het groot tekort aan koks in de horeca op te
vangen. De eerste editie van Talent in de Keuken werd ondersteund door subsidies van de Provincie Gelderland en het Ondernemersfonds Nijmegen.