Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Tyla vertrok naar het Trinity Hospital in Muona, Malawi

Monii, monii!!

Hallo, hallo!!

Mijn naam is Tyla Monte, en ik wil graag mijn ontzettend geslaagde reiservaring delen. Ik ben 22 jaar oud en net afgestudeerd als verpleegkundige. Na mijn afstuderen besloot ik om mijn passie voor zorg en avontuur te combineren. Dus vertrok ik naar het Trinity Hospital in Muona, Malawi, waar ik drie maanden vrijwilligerswerk heb gedaan.

Hoewel ik altijd al heb gezegd dat ik vrijwilligerswerk wilde doen in Afrika, had ik nooit een concreet idee of plan. Wist ook niet waar ik moest beginnen. Gelukkig vertelde mijn mentor tijdens mijn verpleegkunde opleiding me over de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen in Malawi en over het mbo beurzensysteem via het VSBfonds. Dit fonds helpt studenten met een beurs om een cursus, opleiding of vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. Ik greep deze kans met beide handen aan, deed een quickscan op de website van het VSBfonds en kon me aanmelden. Na het maken van een begroting en een presentatie pitchtalk bij drie docenten over mijn doel en maatschappelijke betrokkenheid, ontving ik enkele weken later het verlossende mailtje: ik had de beurs gekregen!

Samen met mijn klasgenoot Fay vertrok ik naar Malawi om het avontuur aan te gaan. Mijn doelen waren divers: Ik wilde 3 maanden vrijwilligerswerk gaan doen in het ziekenhuis in Malawi om erachter te komen of verloskunde echt iets voor mij is. Verder wilde ik natuurlijk graag cultuur opsnuiven en levenservaring opdoen. En natuurlijk verschillende andere leuke en interessante dingen doen als: Nzima eten, een emmer op mijn hoofd dragen, spelen met de kinderen en een baby op mijn rug dragen.

Als student is het niet altijd mogelijk om zo’n reis zelf te financieren. Dankzij de hulp van het International Office van het ROC en de beurs van het VSBfonds kon ik deze reis maken.

Omdat ik graag verloskundige wil worden, heb ik vooral op de Maternity Ward (Afdeling Verloskunde) gestaan. Hier heb ik heel veel bevallingen gezien en veel mogen leren. Alies, de obstetrie verpleegkundige uit Nederland waarmee we een week samen hebben gewoond, heeft me vanalles uitgelegd en verteld. Hierdoor weet ik nu ook dat ik een tussenstap ga doen door eerst de opleiding obstetrie verpleegkundige te gaan doen en daarna verloskunde. Dus ook dat heb ik bereikt in Malawi. Wie had dat nou gedacht?

Ik kan zeggen dat ik ontzettend heb genoten van mijn tijd daar en super veel heb geleerd: hoe je van niets iets kan maken, hoe niet vanzelfsprekend het is om in het ziekenhuis een schoon bed te hebben en hoe dankbaar ik moet zijn dat mijn wiegje in Nederland heeft gestaan.

In Malawi heb ik veel bewoners gesproken, echte vriendschappen gesloten, een andere taal (gedeeltelijk) geleerd en ben ik nog zelfstandiger geworden. Het heeft mijn ogen geopend in hoe geweldig we het hier allemaal hebben en men zich daar met veel minder moet zien te redden. Het was een geweldige kans die ik iedereen aanraad. Soms moet je gewoon de sprong wagen en je hart volgen!

Terug naar boven