Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Taal, computer en werk

Veel mensen hebben moeite met lezen en schrijven en met het gebruiken van computer en internet. Dat is lastig wanneer je werk wilt vinden of ander werk wilt gaan doen. Dat merkte Leo Peters toen hij werkloos werd. En Riet Hendriks durfde om die reden de stap naar ander werk niet te nemen. De cursus Nederlandse taal, rekenen en computervaardigheden hielp hen. Riet en Leo leerden er veel én kregen meer zelfvertrouwen. Leo doet nu allerlei vrijwilligerswerk en kan eindelijk zijn kleinkinderen voorlezen. Riet durfde en kon toch de mbo-opleiding doen en werkt nu met veel plezier als verzorgende.

Bekijk wat Leo vertelt over de cursus

Het verhaal van Riet

"Ik wilde al heel lang in de zorg werken, maar ik dacht steeds: ‘Dat lukt me nooit.’ Wel dat verzorgen en met mensen omgaan, maar een verzorgende moet ook korte verslagen kunnen schrijven over patiënten. En informatie in de computer kunnen zetten of opzoeken. Ik was niet goed in schrijven en al helemaal niet in computergebruik."

Nederlands opfrissen en oefenen met de computer

"Ik had op de huishoudschool wel Nederlands gehad, maar ging al jong werken. In de huishouding van een tehuis. In dat werk hoefde ik niet veel meer te schrijven. Dan vergeet je het. En met de computer had ik nooit iets gedaan.

Toen hoorde ik op mijn werk over de cursus van het roc. Ik meldde me aan, met als doel daarna de mbo-opleiding verzorgende niveau 2 te doen. Die cursus was met ongeveer 10 collega’s. De meesten werkten al als verzorgende niveau 2 of 3, maar hadden - net als ik moeite - met taal en met de computer. Ik friste mijn Nederlands op vanaf de basis en oefende heel veel. Ik kreeg ook meer zelfvertrouwen."

"Hoe schrijf ik op wat ik denk? Hoe maak ik goede zinnen met weinig fouten?

Riet | Cursist

Nuttig in opleiding en werk

"In mijn mbo-opleiding en stage had ik veel voordeel van de cursus. Ik moest er schrijven en met de computer werken. En voor het vak Nederlands haalde ik daar een goed cijfer.

Ik liep eerst stage in de thuiszorg, later in een tehuis. Ik kwam een keer bij een mevrouw thuis en ontdekte dat ze een grote brandwond had. Toen heb ik meteen een foto van de wond gemaakt en die per e-mail naar de verpleegkundige gestuurd. Dat heb ik ook geleerd in de cursus van het roc: een e-mail sturen met bijlage. "

Nooit te oud

"Nu heb ik mijn diploma en ik ben helemaal tevreden over mijn werk. Ik vind het heerlijk: contact met mensen, mensen verzorgen, daar ging het me om.
Ik werkte al bijna 40 jaar toen ik met de cursus begon en zou het iedereen willen zeggen: “Je bent nooit te oud om te leren.”

Interesse?

De cursus die Riet en Leo volgden, wordt gegeven in Nijmegen en omgeving. ROC Nijmegen kan op verzoek van een werkgever ook een cursus op maat geven.

Meld je ook aan en bel 024-890 40 24. 

Meer over de cursus
Terug naar boven