Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Studeren aan het mbo met dyslexie

Heb je dyslexie? Of andere problemen met lezen? Mijn naam is Heleen van der Linden, specialist dyslexie bij ROC Nijmegen. Ik vertel graag hoe we jou kunnen helpen. En wat je zelf kunt doen om succesvol een mbo-opleiding te volgen!

Zorg voor een dyslexieverklaring

Met een dyslexieverklaring kun je aan het begin van het schooljaar extra tijd bij examens aanvragen. Hiervoor zijn er speciale inloopuren. Via de berichten op de portal houden we je op de hoogte wanneer deze inloopuren plaatsvinden.

Kun je niet naar de inloopuren komen of heb je ze gemist? Stuur dan een mail naar expertisecentrum@roc-nijmegen.nl voor een afspraak bij het Expertisecentrum.

Vraag zelf persoonlijke hulp bij dyslexie aan

Bij ROC Nijmegen helpen we je graag bij dyslexie of leesproblemen.  Maar je moet je wel zelf om hulp vragen! Stuur een mail naar expertisecentrum@roc-nijmegen.nl om een afspraak voor een gesprek te maken.

Tijdens het gesprek ontdekken we hoe we jou het beste kunnen helpen.  Wat vind je moeilijk? Waar zie je tegenop? Welke tools en tricks gebruik je al om met je dyslexie om te gaan?
Hoe beter jij weet wat je nodig hebt, hoe beter ik jou kan helpen!

Je kan bij ons bijles krijgen. Voor spelling, het schrijven van een verslag of het oefenen van een presentatie bijvoorbeeld. Je kunt ook een training volgen om met het voorleesprogramma Kurzweil te leren werken.

Dyslexie in het mbo

Het mbo duurt een paar jaar. Maar werken doe je misschien wel 50 jaar!

Je studietijd is daarom een geschikte periode om je voor te bereiden op situaties ná je studie. Veiligheidsinstructies lezen als je later in de bouw gaat werken. Een overdracht schrijven in de verpleging. Of een offerte schrijven op kantoor bijvoorbeeld.

Er zijn in Nederland ongeveer 25.000 mbo-studenten met dyslexie. Dat betekent dat je dus lang niet de enige bent. En dat er veel handige hulpmiddelen zijn. Apps om lezen makkelijker te maken bijvoorbeeld.

Mijn advies: gebruik je tijd op ROC Nijmegen om te kijken wat voor jou werkt. En trek aan de bel als je hulp nodig hebt, we zijn er voor jou!

Terug naar boven