Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

‘Mailen met klanten gaat me nu heel goed af’

Week van Lezen en Schrijven

Bij de cursus Nederlandse taal, rekenen en computervaardigheden van ROC Nijmegen leer je in je eigen tempo beter Nederlands lezen en schrijven én digitale vaardigheden. Voor de Week van Lezen en Schrijven stellen we cursist Rob Nieuwpoort aan je voor. Tijdens deze corona-tijd leerde hij naast beter schrijven nóg een nieuwe vaardigheid: videobellen. 

Wie ben je

“Ik ben 55 jaar oud, woon in Beuningen en werk in de steigerbouw. “Ik heb vroeger nooit goed leren lezen en schrijven en wilde daar eigenlijk voor terug naar school. Maar dat kwam er gewoon niet van. Met de jaren werd de drempel steeds hoger om nog hulp te vragen. Uiteindelijk ben ik in 2017 toch de cursus Nederlandse taal, rekenen en computervaardigheden gaan volgen bij ROC Nijmegen.”

Waarom ben je toen toch die cursus gaan doen? 

Rob: “Mijn werk werd steeds zwaarder. Als ik voorman wil worden, dan moet ik veel papierwerk doen. Maar met schrijven heb ik echt moeite. Dat wilde ik op mijn werk alleen niet laten merken. Als ik vroeger een mail moest typen, dan vroeg ik mijn vrouw altijd om te controleren.” Rob zette uiteindelijk zijn schaamte opzij en ging een cursus volgen. “Dat was lastig, want eigenlijk wil ik dat niemand dat van mij weet. Maar ik kwam meteen in een warm bad terecht. En het Nederlands leren ging ook veel gemakkelijker dan verwacht.”

Hoe ziet de cursus er uit? 

Meestal heeft Rob één keer per week les en maakt hij in de avonduren ook nog oefeningen. De inhoud van deze cursus is voor alle deelnemers anders. Die wordt namelijk speciaal afgestemd op het niveau van de cursist. Rob: “Je merkt goed dat het maatwerk is. Je gaat stap voor stap aan de slag met de stof en daarbij word je ook fijn begeleid. Gelukkig zie je al heel snel verbeteringen.” 

Hoe is de cursus veranderd in corona-tijd? 

De lessen verplaatsten van het leslokaal in Beuningen naar online. Rob: “Daar was ik eigenlijk geen voorstander van. Videobellen was in het begin even raar, maar dat wende vrij snel. Achteraf vind ik het heel fijn dat ik dat ook heb geleerd, want dat was iets wat ik nog niet kon.” Rob merkt ook dat hij door corona meer avonden vrij heeft en dus meer tijd kan besteden aan de cursus. “Nu pak ik dingen nog sneller op, omdat ik meer oefen”, vertelt hij. 

Wat heeft de cursus je opgeleverd? 

Rob: “Ik zie veel verandering. Ik zal altijd wel wat onzeker blijven, maar ik merk echt dat ik veel vaardiger ben in de Nederlandse taal. Mailen met klanten gaat me nu goed af. Waarschijnlijk ben ik al een heel eind klaar met de cursus. Wel is het belangrijk dat je blijft oefenen, anders zakt het weer weg.”

Terug naar boven