Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Beter lezen en schrijven kun je leren

Wie moeite heeft met lezen en schrijven, schaamt zich daar vaak voor en probeert het te verbergen. Dat deed Hans Kasser uit Beuningen ook. Tot hij zich aanmeldde bij de cursus Lezen en Schrijven van ROC Nijmegen. Hij ontdekte dat hij niet de enige was. Nu vertelt hij aan iedereen: ‘Je moet er moeite voor doen maar beter lezen en schrijven valt heel goed te leren’. Lees het verhaal van Hans.

Schaamte

"Ik had altijd al moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterd heet dat. Ik schaamde me ervoor, wilde het niet laten merken. Ik had een eigen bedrijf en was steeds bezig te regelen dat anderen het lees- en schrijfwerk deden. Dat geeft veel stress. Al dat geregel en steeds bang dat mensen het ontdekken. Dat maakt je erg onzeker. Het werd allemaal teveel."

Ik kan mijn kleinkinderen voorlezen

"Ik kreeg het advies om wat aan mijn lezen en schrijven te doen. Ik ging zelf op zoek en heb me toen aangemeld voor de cursus van ROC Nijmegen. Ik werd uitgenodigd voor een intakegesprek met Mia Pouwels. Zij stelde me gerust, gaf me veel vertrouwen."

"Op cursus gaan was voor mij een openbaring. Je denkt altijd dat je alleen bent, maar dat is niet zo. Ik kwam binnen en zag verschillende bekenden zitten: ‘Hé jij ook?’ ‘Ja ik ook’. Omgekeerd waren zij verbaasd over mij. Zij wisten niet dat ook ik moeite had met lezen en schrijven. Later kwam ik meer mensen tegen die haast niet wilden geloven dat ik laaggeletterd was. Die kenden me al heel lang en zeiden: ‘Maar jij vulde toch altijd je formulieren in?’ Ja, dat líet ik doen! In de cursus leerde ik beter lezen en schrijven én ik kreeg meer zelfvertrouwen. Mijn eigen kinderen heb ik nooit kunnen voorlezen. Mijn kleinkinderen nu wel!"

 

Vrijwilligerswerk

"Ik doe nu vrijwilligerswerk voor laaggeletterden: ik lees voor op een basisschool, help cursisten van ROC Nijmegen en nog veel meer. Als taalambassadeur geef ik voorlichting over wat het is om laaggeletterd te zijn. Samen met Mia van ROC Nijmegen, met José van de GGD en met anderen. Ik vind het belangrijk om te vertellen: Heb je moeite met lezen en schrijven? Je bent niet de enige. En met wat moeite kun je er zelfs goed in worden!"

Hans Kasser is verkozen tot Gelderse Taalheld 2017 in de categorie Cursist. Hij kreeg deze prijs van Stichting Lezen en Schrijven, omdat hij zoveel doet voor laaggeletterden. Dat geldt ook voor zijn docent Mia Pouwels. Zij is verkozen tot Gelderse TaalHeld 2017 in de categorie Taalbegeleider. Samen met TaalHelden uit andere provicies zijn ze bij de nationale Taalheldenverkiezing in het zonnetje gezet.

Hans deed mee aan de cursus Nederlandse taal, rekenen en computervaardigheden in Beuningen. Deze cursus wordt ook op andere plaatsen gegeven. Aanmelden kan via de website,  maar bellen kan ook: 024 - 890 40 24.

Terug naar boven