Wat je wilt weten van Facilitair Leidinggevende

We zijn als opleiding enorm trots op Emma! Tijdens de finale heeft ze o.a. een operationeel plan gemaakt, een klachtgesprek gevoerd, offertes beoordeeld en gehandeld tijdens een onveilige situatie. Wat je als decaan wilt weten

Maar wat raad je een leerling nu precies aan als je in je rol van decaan Facilitair leidinggevende als opleiding noemt?

Praktisch

De opleiding tot Facilitair Leidinggevende is praktisch. Veel leerlingen die nog niet direct weten wat ze willen doen, maar wel graag lekker bezig zijn, kiezen ervoor. De Facilitair Leidinggevende is in een organisatie vaak de spreekwoordelijke spin in het web. De Facilitair Leidinggevende zorgt ervoor dat voor en achter de schermen alles op orde is. In drie jaar bereiden we onze studenten voor om als leidinggevende aan de slag te kunnen. Ongeveer de helft van onze studenten kiest er na deze opleiding voor om door te stromen naar het HBO.

Competenties

Als Facilitair Leidinggevende beschik je over een aantal competenties. Onder andere:

  • gastvrij zijn staat hoog in het vaandel (hospitality)
  • je dient te kunnen plannen en organiseren
  • je bent praktisch ingesteld
  • je beschikt over leidinggevende vaardigheden

Leren vanuit de praktijk

De opleiding is opgebouwd volgens het concept van een ‘hybride leeromgeving’ waarbij leren vanuit de praktijk centraal staat. In het eerste jaar is een student drie dagen per week bezig in een van de leerbedrijven van de opleiding. Zo oefent hij zijn hospitalityskills in ‘Het Café. Hij is bezig met logistiek in ‘de Wasserij’ of met catering in ‘De Eethoek’. De andere twee dagen krijgt hij les in algemene vakken en vakken die bij het toekomstige beroep horen. In het tweede jaar begint leiding geven in de praktijk. In het derde is elke student leidinggevende in een van de leerbedrijven. Daarnaast spelen het organiseren en uitvoeren van evenementen tijdens de opleiding een belangrijke rol.

Stage

Ook van de praktijk buiten de school valt veel te leren.  Bijvoorbeeld in de vorm van excursies of het bezoeken van vakbeurzen, maar vooral door stage. Elk schooljaar gaan onze studenten op stage waarbij er een opbouw is in niveau. In het eerste jaar begint een student met uitvoerende werkzaamheden. In het derde leerjaar gaat hij met een eindopdracht aan de slag gaat binnen een bedrijf. Veel voorkomen stageplaatsen zijn op scholen, ziekenhuizen, gemeentehuizen, evenementenbureaus, vakantieparken, cateringbedrijven of instellingen.

In het kort

  • Niveau:               4
  • Duur:                  3 jaar
  • Locatie:              Campusbaan 6
  • Type:                  BOL

Meer info

Meer info en een filmpje over de opleiding Facilitair Leidinggevende