LeidinggevendeLeisure&HospitalityVacansoleil

Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Toerisme en recreatie
Crebo 25351
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Leidinggevende Leisure Hospitality Vacansoleil werk je in bedrijven die hun geld verdienen in het toerisme met verblijfs- en dagrecreatie. Je hebt een sturende rol als leidinggevende van een team en je bent verantwoordelijk voor de recreatieactiviteiten. Je zorgt ervoor dat de activiteiten afwisseling kennen en aantrekkelijk zijn en aansluiten bij de wensen en behoeften van je gasten. Verder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jezelf, collega's en gasten.

Wil je snel een indruk krijgen van Vacansoleil, waar je stage gaat lopen en waar je na diplomering kunt gaan werken, lees dan de brochure van de Vacansoleil Academy.

Ervaringen

Dominic: Het voelt als één grote familie!

Energiek, sociaal, sportief. Zo omschrijf ik de Vacansoleil Academy!

Lees verder...

Inhoud van deze opleiding

Tijdens je opleiding leer je:

 • gasten ontvangen;
 • werken met reserveringsprogramma's;
 • recreatieactiviteiten organiseren en uitvoeren;
 • activiteiten begeleiden;
 • evenementen organiseren;
 • verhuren en verkopen;
 • veilig en hygiënisch werken;
 • eerste hulp verlenen (EHBO diploma);
 • basisvaardigheden Horeca;
 • communiceren, ook in een moderne vreemde taal: Nederlands, Engels, Frans en Duits.

Je merkt tijdens de opleiding al snel dat je zelfstandig (individueel en in een team) moet kunnen werken en studeren. Het nemen van verantwoordelijkheid is belangrijk bij deze studie. Tijdens je opleiding maak je elk jaar een studiereis. Als student speel je - in samenwerking met anderen - een belangrijke rol bij de invulling en de organisatie van je studiereizen. Naast de studiereizen neem je deel aan excursies en bedrijfsbezoeken.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. De keuzedelen geven je de ruimte om een stukje van jouw opleiding zelf te bepalen. Zo kun je jouw kansen op werk vergroten of bereid je je alvast voor op een vervolgopleiding.

Voor onze opleidingen binnen de beroepsrichting toerisme en recreatie moet je hierbij denken aan een extra taal of een specialisatie op je vakgebied. 

Stage

Leren en ervaren in de beroepspraktijk is net zo belangrijk als de theorie die je krijgt tijdens de lessen op school. Daarom vindt een belangrijk deel van de opleiding plaats op de 430 topcampings van Vacansoleil in binnen- en buitenland. Elk jaar sluit je af met een aantal maanden stage op een camping in binnen- of buitenland. Deze campings zijn zorgvuldig geselecteerd zodat de kwaliteit van je stage is gegarandeerd.

Leerjaar 1

Op een camping is geen dag hetzelfde. De werkzaamheden die je er als stagiair verricht zijn dan ook heel divers. Tijdens je stage in het eerste jaar verricht je met name uitvoerende taken onder supervisie van je stagebegeleider. Er komen allerlei taken aan bod zodat je kennis krijgt van alle facetten van het werken op een camping. Je ontvangt en begeleidt de gasten en staat mensen te woord aan de receptie. Je voert sport-, spel-, en entertainmentprogramma's uit. Ook help je mee in de horeca, de winkel, bij het zwembad en op het terrein. Tijdens jouw stage maak je zelf ook een belangrijke ontwikkeling door. Je leert omgaan met gasten en collega's, en hoe zelfstandig te leven en werken in binnen- of buitenland.

Leerjaar 2

De stage van het tweede jaar kenmerkt zich door meer zelfstandigheid. Tijdens je stage ga je specifieke taken op de camping uitvoeren die behoren bij Leisure & Hospitality. Het doel daarvan is om de op school geleerde theorie in praktijk te brengen. Naast deze taak kan het zijn dat je ook andere werkzaamheden uitvoert zoals animatie-activiteiten, horecawerk en terreintaken. Op een camping moet je tenslotte flexibel inzetbaar zijn.

Begeleiding

Op de camping krijg je een stagebegeleider toegewezen. Die zorgt ervoor dat jouw ontwikkeling goed kan verlopen. Stap voor stap komen alle onderdelen van je opleiding in de praktijk aan de orde. Naast je stagebegeleider op de camping kun je ook rekenen op begeleiding van het Vacansoleil Training Centre. Jouw begeleider van het Vacansoleil Training Centre bezoekt je op de camping. Tijdens dit bezoek wordt met jou en je begeleider gesproken over de voortgang van je stage, je leerdoelen en – niet onbelangrijk: hoe het met je gaat. Voor noodgevallen is het Vacansoleil Training Centre tijdens jouw stage 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar. Een geruststellende gedachte.

Stageperiode

Ieder studiejaar loop je een aantal maanden stage. Om het beste uit jou en jouw stage te halen ben je ook actief in de maanden juli en augustus. Dit is de periode wanneer er door de vele gasten op een camping voor jou veel te ervaren en te leren is. Dit betekent dat jouw eigen vakantie op een ander moment plaats vindt.

Erkenning

Zowel Vacansoleil als alle stage-campings zijn natuurlijk officieel erkende leerbedrijven. Deze erkenning is verleend door het Kenniscentrum Kenwerk. In 2009 is Vacansoleil bekroond als "Beste Leerbedrijf Internationaal" door het Ministerie van Economische Zaken.

Partners

Vacansoleil werkt samen met 430 campings, op veel van die campings lopen studenten van de Vacansoleil Academy jaarlijks stage. Vacansoleil selecteert zorgvuldig geschikte stage campings voor de stagiaires. Er wordt al jaren samengewerkt met bekende campings en campingketens die hun stagiairs goed begeleiden.

Na de opleiding

Na deze opleiding op niveau 4, kun je verder studeren binnen het hbo. Bijvoorbeeld aan de internationale Hogeschool (NHTV) in Breda. Maar je kunt ook aan de slag in de recreatiebranche. Omdat je een brede basis hebt, kun je aan de slag als recreatiemedewerker in het binnen- of buitenland. Zowel Vacansoleil Camping Jobs als andere partners bieden vacatures voor het seizoen. Er zijn ook mogelijkheden het hele jaar door aan de slag te blijven.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

Buiten het lesgeld heb je nog andere kosten. Hier genoemde bedragen zijn overigens gebaseerd op kosten voor schooljaar 2019-2020. Ze kunnen dus afwijken van de kosten voor schooljaar 2020-2021.

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding:

 • Boeken € 205,--*
 • Licenties € 295,--*
 • Kledingpakket Vacansoleil € 70,-- **
 • Introductiekamp, praktijkdagen en trainingsweek Vacansoleil € 500,--***

De kosten voor het tweede leerjaar van deze opleiding:

 • Boeken € 110,--*
 • Licenties € 220,--*
 • Introductiekamp, praktijkdagen en trainingsweek Vacansoleil € 400,--***

De kosten voor instromers in het tweede leerjaar van deze opleiding

 • Boeken € 225,--*
 • Licenties € 220,--*
 • Kledingpakket Vacansoleil € 70,-- **
 • Introductiekamp, praktijkdagen en trainingsweek Vacansoleil € 400,--***

De kosten voor het derde leerjaar van deze opleiding:

 • Boeken € 58,--*
 • Licenties € 203,--*
 • Introductiekamp, praktijkdagen en trainingsweek Vacansoleil € 50,--***

*Verplicht

**Deze materialen zijn niet verplicht. Wil je deze materialen ook buiten de school gebruiken, bv. op stage? Dan moet je deze spullen zelf aanschaffen.

***Deze kosten zijn niet noodzakelijk voor het volgen van je studie. Doe je niet mee aan excursies of sportactiviteiten dan krijg je vervangende lessen/opdrachten.

Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality Vacansoleil op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo 0,33 0,36
Percentage geslaagde studenten 0,54 0,82
Studenttevredenheid 6,7 7,2
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Leidinggevende leisure en hospitality 0,78 0,78
Kans op stage Leidinggevende leisure en hospitality
Kans op werk in jouw vakgebied Leidinggevende leisure en hospitality
Startsalaris (uurloon) Leidinggevende leisure en hospitality - 8,9
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Leidinggevende travel en hospitality 0,82 0,8
Kans op stage Leidinggevende travel en hospitality
Kans op werk in jouw vakgebied Leidinggevende travel en hospitality
Startsalaris (uurloon) Leidinggevende travel en hospitality - 9,59

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten