Momenteel bekijk je deze website in een verouderde browser.

Mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg

Ondersteun cliënten zelfstandig bij zorg- en begeleidingsvragen in hun dagelijks leven. Met het opleidingstraject Basis voor deskundige zorg kun je je als zij-instromer of doorstromer verder ontwikkelen op niveau 3.

In dit opleidingstraject leer je je cliënten zelfstandig ondersteunen bij zorg en begeleidingsvragen en die zorg afstemmen met alle betrokkenen. Het certificaat is gekoppeld aan kwalificatiedossier Verzorgende IG (CREBO 25656). Dat betekent dat dit opleidingstraject de mogelijkheid biedt om een deel van de opleiding Verzorgende IG te volgen en af te sluiten met een landelijk erkend mbo-certificaat.

Aanmelden

Meer over de cursus

Het opleidingstraject mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg niveau 3 bestaat uit twee werkprocessen uit het dossier Verzorgende-IG.

Je leert:

 • de gezondheidstoestand van de cliënt onderkennen op somatisch en psychosociaal gebied (gezondheidsbevorderaar);
 • zorg- en begeleidingsactiviteiten uitvoeren;
 • over verschillende ziektebeelden;
 • de directe zorg te verlenen en de begeleiding te geven die daarbij past.

De inhoud van het lesprogramma is gebaseerd op het kwalificatieregister van de SBB.

Met de kennis en vaardigheden die je leert in dit opleidingstraject, ondersteun je cliënten bij persoonlijke verzorging en activiteiten in hun dagelijkse leven. Je leert de gezondheidstoestand en het welbevinden van de cliënt inschatten en vervolgens de juiste acties te ondernemen in overleg met de zorgvrager en betrokkenen.

Je krijgt kennis over hoe het menselijk lichaam functioneert (anatomie/ fysiologie) en over verschillende ziektebeelden (pathologie).

Je leert onder meer:

 • ondersteunen bij de persoonlijke verzorging;
 • begeleiden tijdens de laatste levensfase;
 • meten van vitale functies;
 • hoe je op een gezonde manier met tilliften werkt.

Ook leer je signalen waarnemen bij verstoringen in de gezondheidstoestand van de cliënt. Je leert hoe je dit bespreekt met directe collega’s, andere betrokkenen, hoe je evalueert en rapporteert. Daarnaast leer je hoe je in gesprek gaat met de zorgvrager en het sociale netwerk.

Na de cursus

Na de cursus kun je meteen aan het werk of kun je instromen in een diploma-gericht traject Verzorgende IG. Het is mogelijk om vrijstelling te krijgen voor de onderdelen die je in het mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg niveau 3 al hebt afgerond.

Voor wie?

Ben je zij-instromer of heb je misschien gewerkt als mantelzorger of vrijwilliger in de zorg? Door jouw opgedane levenservaring krijg je de vaardigheden binnen korte tijd onder de knie. Werk je of ben je opgeleid op minimaal niveau 2? Dan biedt dit opleidingstraject de mogelijkheid om jezelf in deze werkprocessen verder te ontwikkelen op niveau 3.

Je leert en oefent vaardigheden tijdens de lessen en in de beroepspraktijk. Goede begeleiding op je werkplek is daarom belangrijk. En de mogelijkheid om met jouw werkbegeleider te reflecteren op je handelen. Je rondt een deel van het beroepsexamen af in de praktijk.

De bijeenkomsten worden ingevuld door middel van themabijeenkomsten, begeleiding, praktijklessen en individuele gesprekken. Daarnaast is er een kleine studiegroep waarin je met andere deelnemers vragen kunt bespreken en aan opdrachten kunt werken. Je kunt verschillende thema’s zelfstandig doorlopen en in de praktijk aan de slag gaan met opdrachten.

Houd naast de georganiseerde bijeenkomsten rekening met ongeveer 4 uur per week aan zelfstudie.

Toelatingseisen

Toelatingseis is dat je een werkplek hebt van minimaal 16 –24 uur per week die erkend is door de SBB. Je hebt hier gelegenheid om de kennis en vaardigheden die in het traject aan bod komen, te leren in de praktijk.

Planning en lesdata

Om aan het traject mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg niveau 3 te kunnen deelnemen is het belangrijk dat je een laptop tot je beschikking hebt.

De cursus start in Nijmegen bij minimaal 12 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 14 deelnemers.

Kosten en financieringsmogelijkheden

Maatwerktraject en prijs zijn op aanvraag.

Aanmelden voor Mbo-certificaat C0054 Basis voor deskundige zorg!

Maatwerk voor jouw bedrijf ? Ik help graag!

Flexibel opleidingsaanbod: Incompany mogelijkheden, maar ook in de avonden en weekenden . Ik maak graag een passend voorstel voor jouw organisatie .

 • Endy Kleij

  Telefoonnummer:
  +31 6 3639 61 15

  Endy is relatiebeheerder Zakelijke Dienstverlening en Zorg & Welzijn
  Je kunt haar benaderen met vragen over:

  • LLO-trajecten voor de zakelijke dienstverlening 
  • Juridische LLO-trajecten 
  • LLO-trajecten voor Marketing, Communicatie en Evenementorganisatie (MCE)  
  • LLO-trajecten voor Financiële beroepen 
  • LLO-trajecten voor Office- & Managementassistent 
  • LLO-trajecten op het gebied van Zorg en Welzijn
  • Maatwerk-oplossingen
Terug naar boven