Uw zoon of dochter zoekt een passende mbo-opleiding. Dat is niet altijd even makkelijk. Er zijn allemaal factoren die het kiezen spannend maken zoals de druk van het moeten kiezen van een opleiding of het eindexamen dat voor de deur staat. U speelt als ouder of verzorger een belangrijke rol bij de keuze voor een opleiding. Dat blijkt ook uit onderzoek. Maar wat kunt u doen? Hieronder vindt u, als ouder, een stappenplan voor hulp bij het keuzeproces van uw kind.

Stap 1. Capaciteiten en interesses in kaart brengen

Bedenk samen met uw kind waar zijn/haar kracht zit. Welke capaciteiten heeft uw zoon of dochter? Wat zijn de sterke eigenschappen en wat de zwakke? Waar liggen de interesses van uw kind? Heeft het hobby's die misschien terugkomen in een beroep?

Stap 2. Leren en/of werken?

Is uw kind heel praktisch ingesteld en leert het makkelijker door dingen te ervaren? Dan is het goed om ook de optie werken & leren te onderzoeken. Mbo bestaat namelijk uit twee soorten leerwegen: BOL en BBL.

Stap 3. Welke richting past bij je kind?

Leerlingen die doorstromen vanuit het vmbo hebben al een richting gekozen, waarin ze verder willen op het mbo. Kijk kritisch of deze richting voldoet aan de wensen van uw kind. Leerlingen vanuit havo hebben nog geen specifiek profiel. Hoe kunt u de keuzes versmallen? Uiteraard vindt u op internet een grote keuze aan tests en adviezen. Ook wij hebben tests en programma's in huis die uw kind op weg helpen, bijvoorbeeld onze Beroepinteressetest en Kiezen op Maat.

Beroepeninteressetest

Via ons Infocentrum kan uw zoon of dochter een beroepeninteressetest doen. Dat is een vragenlijst die ongeveer een kwartier duurt. Hieruit volgt een aantal interessegebieden en opleidingsdomeinen waarbinnen we suggesties geven voor gerichte opleidingen.

Kiezen op Maat

Via de schooldecaan wordt uw kind gewezen op een speciaal loopbaanoriëntatieprogramma dat we samen met het voortgezet onderwijs en Helicon MBO Nijmegen hebben ontwikkeld: Kiezen op Maat. Het programma is gericht op vierdejaars leerlingen van het vmbo. Via een website kiezenopmaat.nl schrijft een leerling zich in om een dagdeel mee te lopen met een opleiding of een cluster van onze opleidingen. We koppelen hem of haar tijdens deze dag aan een van onze studenten. Zo krijgt uw zoon/dochter een eerste en een goede indruk van wat de opleiding inhoudt. Lees voor meer informatie de pdf folder van Kiezen op Maat .

Opleidingsinformatie

Op onze website staan alle beroepsopleidingen die we verzorgen. Dat zijn er meer dan 170! Ze zijn onderverdeeld in de landelijke mbo-domeinen. Bij de informatie van elke opleiding vindt u een beknopte weergave van de inhoud van de opleiding. Daarnaast vindt u er het opleidingsniveau, de opleidingsduur, de leerweg en de locatie per opleiding. Bekijk samen met uw kind de informatie om een beeld te krijgen van wat voor beroepsopleidingen er zijn en wat die opleidingen globaal inhouden. Bekijk de beroepsopleidingen 

Voorlichtingsavonden op scholen

Op veel scholen in Nijmegen en omgeving geven wij voorlichting aan zowel leerlingen als ouders: over de opleidingen en het bijbehorende beroepenveld. 

Open Dag en Infoavond

ROC Nijmegen heeft meerdere keren per jaar zijn deuren open zodat u samen met uw kind een kijkje kunt nemen en de sfeer op school kunt proeven. Tijdens deze openstelling zijn er studenten, docenten, voorlichters en partners uit het bedrijfsleven aanwezig die u uitleg geven over de opleidingen. De Open Dagen zijn uitgebreider dan de Infoavonden. Tijdens de Open Dagen kunt u samen met uw kind workshops volgen van mensen uit het bedrijfsleven of direct een zittende student aanspreken en vragen stellen. Uiteraard is er tijdens deze dagen ruimte om het gebouw te bekijken en eventueel een beroepeninteressetest te doen. De Infoavonden zijn er vooral op gericht om eventueel resterende vragen te beantwoorden en om voorlichting te geven aan late beslissers. Bekijk de data van de Open Dagen en Infoavonden

Stap 4. Vergelijk opleidingen in de regio

Middelbare beroepsopleidingen zijn er in iedere regio in Nederland. Uw kind hoeft meestal niet lang te reizen om een roc te bereiken. Het is dan ook zinvol om te kijken of een specifieke opleiding bij meerdere mbo-scholen in de omgeving aangeboden wordt. Onderzoek vervolgens de verschillen. Let bijvoorbeeld op de inhoud van de lesstof, de sfeer binnen een opleiding en de extra activiteiten. Door meerdere scholen te bezoeken kunt u een betere keuze maken.

Stap 5. Kiezen

Spoor uw kind aan om de voor- en nadelen van een bepaalde opleiding op een rij te zetten. Probeer samen prioriteiten aan te brengen. Welke opleiding komt op de eerste plaats? En waarom? Kijk of hij/zij werkelijk zin heeft in de opleiding die de voorkeur heeft? Blijven er dan nog twijfels?

Stap 6. Aanmelden

Heeft uw kind een keuze gemaakt voor één van onze opleidingen, iets wat we fijn vinden, dan kan hij of zij zich online aanmelden via de website. Na de aanmelding ontvangt hij/zij een bevestiging en volgt er een afspraak voor een intakegesprek. Na een positief advies en plaatsing bij de opleiding kan uw zoon/dochter starten met de opleiding.

Meer informatie

Zijn er nog vragen? De medewerkers van ons Infocentrum helpen u of uw kind graag verder.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten