Autotechnicus

Infoavond bezoeken Aanmelden

Alle auto's in Nederland hebben onderhoud nodig. Als Autotechnicus zorg je ervoor dat ze veilig en perfect in orde zijn. Je spoort storingen op, signaleert en repareert defecten en pleegt onderhoud. Je hebt veel elektronicakennis nodig. Je werkt namelijk met digitale testkasten en computergestuurde meetapparatuur. Daarnaast is het belangrijk dat je goed met klanten om kunt gaan.

De opleiding

Tijdens de opleiding leer je alles over de aspecten van een auto. Denk hierbij aan elektro en elektronica, onderstel en aandrijving en aan het verwijderen en inbouwen van onderdelen. Ook doe je kennis op over het controleren, repareren, afstellen en ontluchten. Je krijgt motortechniek, voertuigentechniek en vaktheorie. Deze onderwerpen krijg je onder de knie via beroepstaken. Er zijn in totaal zeventien beroepstaken die je tijdens de opleiding uitvoert. Deze beroepstaken bestaan weer uit kleinere praktijkopdrachten.
De opleiding volg je via projectonderwijs. Opdrachten voer je zelfstandig of in groepsverband uit. Deze opdrachten zijn praktijkgericht en sluiten aan bij het beroep. De opdrachten kennen zowel technisch-theoretische als algemene leerstofonderdelen.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen voor deze opleiding is nog niet vastgesteld, check in de komende maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Je loopt tijdens je opleiding meerdere keren stage (Beroepspraktijkvorming, BPV).In het eerste leerjaar loop je één keer 1 blok stage en in het tweede leerjaar twee keer een blok stage.

Je kunt alleen stagelopen in een goedgekeurd bedrijf dat iets met auto's te maken heeft. Denk hierbij aan een garage-, quick-service- of transportbedrijf, vervoersdienst, busonderneming of aan een automaterialenhandel.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4
  • diploma entree-opleiding (niveau 1)
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk
    Een intakegesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure.

Vervolg

Na de opleiding Autotechnicus kun je verder studeren op niveau 3. Bijvoorbeeld Eerste Autotechnicus of Eerste Bedrijfsautotechnicus.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2018.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BOL-studenten, bedraagt € 1155,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
Boeken en licenties € 521,34
Kleding en materialen € 59,00
Overig € --
Totaal € 580,34
Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2016-2017 en kunnen voor het schooljaar 2017-2018 iets afwijken.

Het domein Mobiliteit en voertuigen

Het domein Mobiliteit en Voertuigen heeft alles te maken met voertuigen en wat daarbij komt kijken. Je kunt je bijvoorbeeld bezighouden met het onderhoud, de reparatie, de constructie en de verkoop van voertuigen of aanverwante producten. Ook bewaak je de kwaliteit van de productie en controleer je of het werk volgens de voorschriften wordt uitgevoerd.

Past dit domein bij jou?

Je bent helemaal gek van alles op wielen, je hebt technisch inzicht en je bent goed met je handen. Ook ben je sociaal vaardig, want je moet vaak klanten te woord staan. Je kunt goed logisch denken en je bent nauwkeurig. Je kunt net zo goed samenwerken als zelfstandig.

In het kort

Niveau Niveau 2
Leerweg BOL
Studieduur 2 jaar
Domein Mobiliteit en voertuigen
Crebo 25242
Locatie Nijmegen

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Studenttevredenheid 6,8 7,1
Percentage geslaagde studenten 64% 61%
Kans op stage Autotechnicus
Kans op stage Bedrijfsautotechnicus
Kans op werk in jouw vakgebied Autotechnicus
Kans op werk in jouw vakgebied Bedrijfsautotechnicus
Startsalaris (uurloon) Autotechnicus -
Startsalaris (uurloon) Bedrijfsautotechnicus -

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten