ZelfstandigWerkendBakker

Zelfstandig Werkend Bakker
Niveau Niveau 3
Leerweg BBL
Studieduur 3 jaar
Domein Horeca, Bakkerij en Facilitaire Dienstverlening
Crebo 25174
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Zelfstandig Werkend Bakker word je breed opgeleid. Voorheen was er een verschil tussen brood- en banketbakker. Met ingang van dit schooljaar zijn deze twee opleidingen samengevoegd. Zo ben je dus in de patisserie bezig met het maken van allerlei patisserieproducten. Je maakt hierbij gebruik van vaste recepten, maar waar nodig kun je deze aanpassen. Als Zelfstandig Werkend Bakker maak je ook decoraties van marsepein of chocolade. Daarbij is concentratie en nauwkeurig werken heel belangrijk. Je bent creatief bij het bereiden en afwerken van producten en bij het oplossen van problemen die je tegenkomt. Daarnaast ben je specialist op het gebied van brood. Hierbij moet je aan alle gangbare broodsoorten denken. Je moet producten zelfstandig kunnen maken en je bent ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van je producten. Je kunt goed zelfstandig werken, maar je bent ook een echte teamspeler. Naast het maken van producten houd je je ook bezig met het inkopen van grondstoffen en het beheren van de voorraad. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de planning van het werk.

Inhoud van deze opleiding

Tijdens de opleiding leer je onder andere om de volgende taken uit te voeren:
• het bereiden van patisserie, brood en (tussen)producten;
• het adviseren van klanten;
• het plannen van werkzaamheden;
• het bereiden en verwerken van degen, beslagen en vullingen;
• het decoreren van patisserieproducten;
• het bewaken van de kwaliteit;
• het verpakken en presenteren;
• het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden.
Daarbij zijn de volgende competenties erg belangrijk: vakdeskundig bereiden van brood en tussenproducten, klantgericht werken en samenwerken. Daarnaast zijn presenteren zorgdragen voor veiligheid en hygiëne en zelfstandig en flexibel werken belangrijk. De praktijk loop je in onze eigen praktijkruimtes van het ROC Nijmegen. We beschikken namelijk over een complete Bakkerij en een Bakkerijwinkel. Naast de lessen in de praktijk heb je ook theorie. Een gedeelte bestaat uit bakkerijvakken, ook is er een algemeen gedeelte dat minimaal bestaat uit de vakken Nederlands, Rekenen en Burgerschap.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Belangrijk is dat je werk hebt bij een erkend leerbedrijf. Daar werk je meestal vier dagen per week, onder begeleiding van een praktijkopleider. Daarnaast ga je één dag per week naar school. Hier krijg je les over de theorie en wissel je ervaringen uit met je groepsgenoten. Je  gaat een arbeidsovereenkomst aan met je werkgever. Dat betekent dat je een officiële werknemer bent. Meestal krijg je een salaris volgens de CAO voor de Bakkerij. De theorielessen op school zijn deels klassikaal en deels werk je zelfstandig aan opdrachten. Tijdens je schooldag heb je ook praktijklessen.

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je verder studeren op niveau 4. Bijvoorbeeld de opleiding Leidinggevende Ambachtelijke Bakkerij. Natuurlijk kun je ook aan het werk gaan.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
  • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
  • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Om te kunnen starten met de opleiding heb je een arbeidsovereenkomst afgesloten met een erkend leerbedrijf. 

Bij deze studie houden we een intakegesprek met jou voordat we je toelaten. In dit gesprek bekijken we graag samen met je of deze opleiding goed bij je past.  

Na je aanmelding, krijg je van ons een e-mail. Hierin staat precies welke stappen je nog moet zetten. Zit je op het Voortgezet Onderwijs? Dan zorg je ervoor dat je vóór maandag 1 april je Digitale Doorstroomdossier hebt afgerond. Kom je niet van het VO? Dan neem je je papieren doorstroomdossier mee. In de e-mail staat precies hoe het werkt. Wil je alvast meer weten? Kijk dan ook eens bij Aanmelden en Intake.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het cursusgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BBL-studenten niveau 3 en 4, bedraagt € 588,-. Lees ook meer over bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:

  • Wettelijk schoolgeld 18+ € 588,--
  • Boeken en licenties € 171,15
  • Kleding: nvt
  • Gereedschapset € 30,-
  • Digitale boeken flexbase € 188,--

Schoenen dien je zelf aan te schaffen.

Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.
Een messenset en een gereedschapssetje zijn voor rekening van de school, dus in bruikleen uitsluitend op school.
Advies: koop zelf zo'n set want messen of gereedschap horen bij de standaarduitrusting van een gastheer/-vrouw.

Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2019-2020 en kunnen voor het schooljaar 2020-2021 afwijken.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom binnen mbo - 0,3
Percentage geslaagde studenten - 0,84
Studenttevredenheid - 7,3
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Zelfstandig werkend bakker - 0,91
Kans op leerbaan Zelfstandig werkend bakker 5 5
Kans op werk in jouw vakgebied Zelfstandig werkend bakker
Startsalaris (uurloon) Zelfstandig werkend bakker - 10,45

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten