ZelfstandigWerkendBakker

Zelfstandig Werkend Bakker
Niveau Niveau 3
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Horeca, Bakkerij en Facilitaire Dienstverlening
Crebo 25174
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Heb je er altijd al van gedroomd om bakker te worden? Geniet jij van de geur van vers gebakken brood? En wil je graag de fijne kneepjes van het vak leren die je nodig hebt om de mooiste taarten en het lekkerste gebak te maken?

Bij de opleiding Zelfstandig Werkend (Brood & Banket-)Bakker niveau 3 op het ROC Nijmegen ga je aan de slag met het maken van alle producten die je kent van de plaatselijke bakker: broodjes, croissants, pizza’s, suikerbroden, maar ook taart, bonbons en koekjes. In het eerste leerjaar word je breed opgeleid. Daarna kun je je specialiseren in broodbakker, banketbakker of een combinatie van beide.

In deze praktische opleiding ga je ontwikkelingsgericht aan het werk. Al doende leer je dus. Je oefent algemene beroepsvaardigheden zoals recepten lezen, bereidingswijzen onder de knie krijgen of hoe je een nieuw product moet maken. Daarnaast leer je een complete dagproductie plannen en uitvoeren in de bakkerij.

Nauwkeurigheid, hygiëne en werken in een team zijn belangrijk in de opleiding. Naast praktijkvakken volg je ook algemene vakken zoals Engels, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Het team van de bakkerijopleidingen begeleidt je in je studieloopbaantraject zodat je weloverwogen keuzes kunt maken voor jouw toekomst.

Inhoud van deze opleiding

Tijdens de opleiding leer je onder andere om de volgende taken uit te voeren:
• het bereiden van patisserie, brood en (tussen)producten;
• het adviseren van klanten;
• het plannen van werkzaamheden;
• het bereiden en verwerken van degen, beslagen en vullingen;
• het decoreren van patisserieproducten;
• het bewaken van de kwaliteit;
• het verpakken en presenteren;
• het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden.
Daarbij zijn de volgende competenties erg belangrijk: vakdeskundig bereiden van brood en tussenproducten, klantgericht werken en samenwerken. Daarnaast zijn presenteren zorgdragen voor veiligheid en hygiëne en zelfstandig en flexibel werken belangrijk. De praktijk loop je in onze eigen praktijkruimtes van het ROC Nijmegen. We beschikken namelijk over een complete Bakkerij en een Bakkerijwinkel. Naast de lessen in de praktijk heb je ook theorie. Een gedeelte bestaat uit bakkerijvakken, ook is er een algemeen gedeelte dat minimaal bestaat uit de vakken Nederlands, Rekenen en Burgerschap.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Als je kiest voor een BOL-opleiding ga je voor het grootste deel naar school. Hier krijg je zowel theorie- als praktijklessen. Verder loop je per leerjaar een bepaald aantal uren stage (Beroepspraktijkvorming, BPV) bij een erkend leerbedrijf.

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je verder studeren op niveau 4. Bijvoorbeeld de opleiding Leidinggevende Ambachtelijke Bakkerij. Natuurlijk kun je ook aan het werk gaan.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Past deze opleiding bij jou?

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
  • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
  • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
  • Wettelijk schoolgeld € 1.168,--
  • Boeken en licenties € 171, 75
  • Kleding
    • herenkleiding € 167,50
    • dameskleding € 167,50
  • Gereedschapset € 30,--
  • Digitale boeken flexbase € 188,--
  • Tweejaarlijks plaatsvindende excursie naar Bakkersbeurs Parijs  € 180,--

Schoenen dien je zelf aan te schaffen.

Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.
Een messenset en een gereedschapssetje zijn voor rekening van de school, dus in bruikleen uitsluitend op school.
Advies: koop zelf zo'n set want messen of gereedschap horen bij de standaarduitrusting van een gastheer/-vrouw.

Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2019-2020 en kunnen voor het schooljaar 2020-2021 afwijken.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom binnen mbo 0,33 0,44
Percentage geslaagde studenten 0,95 0,74
Studenttevredenheid 7,3 7,5
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Zelfstandig werkend bakker - 0,88
Kans op stage Zelfstandig werkend bakker
Kans op werk in jouw vakgebied Zelfstandig werkend bakker
Startsalaris (uurloon) Zelfstandig werkend bakker - 8,63

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten