Manager/OndernemerHoreca

Manager / Ondernemer Horeca
Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 4 jaar
Domein Horeca, Bakkerij en Facilitaire Dienstverlening
Crebo 25184
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als manager/ ondernemer Horeca geef je leiding aan het personeel van een hotel, restaurant of café (vandaar HORECA). Dit kan als ondernemer in je eigen zaak zijn, maar als manager kun je ook leiding geven aan het personeel van een zaak van iemand anders. Naast jouw leidinggevende functie draai je ook 'gewoon' mee in het bedrijf. Je weet het personeel te motiveren, maar weet zelf ook van aanpakken. Daarnaast zorg je voor de bedrijfsvoering en zie je erop toe dat wettelijke regels en voorschriften worden gehanteerd. Je hebt specialistische kennis van het vak en goede communicatieve en sociale vaardigheden.

Inhoud van deze opleiding

De opleiding bestaat ook uit een algemeen gedeelte. Dit bestaat uit de vakken Nederlands, Rekenen, burgerschap en economie. Ook worden Engels en Duits aangeboden. Aan het einde van de opleiding schrijf je een ondernemersplan. Naast dat je theoretisch bezig bent ga je ook echt aan de slag in de praktijk. Je gaat aan de slag met echte gasten in ons Restaurant tijdens bijvoorbeeld een lunch of diner les. Daarnaast oefen je ook zonder gasten tijdens een practicum.

Tijdens je opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen als Manager/Ondernemer Horeca:

  • ondernemersvaardigheden;
  • het opstellen van strategische plannen;
  • het managen van het personeelsbeleid;
  • zorgdragen voor de financiële administratie;
  • organiseren en leidinggeven;
  • samenwerken in horeca-ondernemingen;
  • omgaan met mensen, zowel gasten als personeel;
  • het behandelen van vragen en klachten;
  • het uitvoeren van verkoopactiviteiten;
  • practische horecavaardigheden en -kennis over bijvoorbeeld wijn, bier en gerechten.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komende maanden de website van de opleiding voor meer informatie. Als je een keuzedeel goed afrondt, wordt dit apart op je diploma vermeld wat weer je kans op de arbeidsmarkt vergroot.

Stage

Je loopt een groot deel van de opleiding stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). In een restaurant of hotel leer je onder begeleiding van je leermeester hoe het er in het echt aan toegaat. Belangrijk is dat je tijdens je stage veel initiatief toont en zeer zelfstandig werkt. Natuurlijk leer je ook hoe je je in zo'n omgeving aanpast en hoe je echt gastgericht kunt zijn. Er zijn verschillende soorten stageperiodes per schooljaar, waarbij je iedere keer een ander onderdeel van de opleiding uitvoert. Ook zijn er mogelijkheden voor een buitenlandse stage. Op dit moment hebben we contacten in onder andere Aruba en Miami.

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je direct aan de slag in een horecazaak als manager. Of je kunt je eigen horecazaak starten. Indien je nog wilt doorstuderen binnen het hbo, is de Hogere Hotelschool een logische vervolgstap. Daarnaast leiden wij je met onze opleiding breed op zodat je ook kunt doorstromen naar een aantal andere opleidingen binnen het hbo. Voobeelden hiervan zijn: Food and Business en diverse internationale gastvrijheids-, economische en culinaire opleidingen van de HAN.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
  • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
  • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Meer informatie. Wat wordt er van je verwacht?

Het moet voor jou geen probleem zijn om onder druk te werken. Je zult namelijk veel werkzaamheden tegelijk moeten uitvoeren en dit kan enigzins stress bezorgen. Gastencontacten zijn erg belangrijk. Hierbij moet je dus gastgericht kunnen handelen en vriendelijk zijn tegenover de gast. Je kunt goed leidinggeven, goed communiceren en werkt resultaatgericht. Je bent goed op de hoogte van de financiële en commerciële kanten van een onderneming. Als ondernemer is het ook verstandig om op de hoogte te zijn van de marktontwikkelingen. Op deze wijze kun je de concurrenten een stapje voor zijn. Verder ben je op de hoogte van alle overheidsvoorschriften en hygiënische eisen.

Het werken in de horeca vraagt van je dat je op onregelmatige tijden werkt. Daarnaast vergroot je je kans op succes als je het vak Economie als examenvak hebt. Tevens kan je geselecteerd worden voor de biertapwedstijden, SKILLS- en andere vakwedstijden.

 

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
  • Wettelijk schoolgeld 18+ € 1.168,--
  • Boeken en licenties € 491,25
  • Kleding
    • herenkleding (excl. schoenen) € 345,50
    • dameskleding: jurk (excl/ schoenen) € 397,50; pak (excl. schoenen) € 353,50
  • Messenset exl. verzendkosten€ 49,--

Schoenen dien je zelf aan te schaffen.

Om de opleiding goed te kunnen volgen, heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.
Een messenset en een gereedscjhapssetje zijn voor rekening van de school, dus in bruikleen uitsluitend op school.
Advies: koop zelf zo'n set want messen of gereedschap horen bij de standaarduitrusting van een gastheer/-vrouw.

Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2019-2020 en kunnen voor het schooljaar 2020-2021 afwijken.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Manager / Ondernemer Horeca op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo 0,19 0,36
Percentage geslaagde studenten 0,77 0,73
Studenttevredenheid 6,6 7,3
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Manager/ondernemer horeca - 0,85
Kans op stage Manager/ondernemer horeca
Kans op werk in jouw vakgebied Manager/ondernemer horeca
Startsalaris (uurloon) Manager/ondernemer horeca - 10,3

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten