Verkoper

Verkoper
Niveau Niveau 2
Leerweg BOL
Studieduur 2 jaar
Domein Handel en ondernemerschap
Crebo 25167
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Verkoper heb je naast de goederenverwerking veel contact met de klant. Je adviseert klanten, voert verkoopgesprekken en rekent af aan de kassa. Ook kun je goed klachten afhandelen. Een klant die je op vriendelijke en deskundige wijze helpt, komt weer terug. Je houdt de presentaties bij en je zorgt voor een schone winkel.

Als verkoper kom je uiteindelijk te werken in de detailhandel in uiteenlopende winkelformules. Dit kan zijn in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), maar vooral bij het Grootwinkelbedrijf (GWB), zowel in de food- als non-foodsector.

Belangrijke eigenschappen van een verkoper zijn:

Klantgerichtheid, sociaalvaardigheid, representativiteit en assertiviteit.

Naast een klantgerichte houding ben je als verkoper ook flexibel. Je hebt een commerciële en professionele instelling en bent servicegevoelig. Je laat een stimulerende en motiverende beroepshouding zien in de omgang met klanten, collega's en leidinggevenden.

Wil jij werken in een uitdagende branche waar je voortdurend in contact komt met mensen? Ben jij flexibel, commercieel en klantgericht ingesteld? Wordt jij de nieuwe verkoper? Iemand met kennis van verkoop, goederenverwerking en product presentatie? Misschien is een opleiding in de detailhandel dan wel iets voor jou!

Inhoud van deze opleiding

De opleiding tot Verkoper duurt twee jaar. Het eerste half jaar ben je vijf dagen op school. Na het eerste half jaar krijg 3 dagen per week les en 2 dagen per week loop je stage binnen een erkend leerbedrijf. Tijdens je opleiding leer je meer over het verwerken van goederen en over omgaan met de kassa en verkopen. Daarnaast krijg je de vakken Nederlands, Engels en rekenen. Binnen de opleiding wordt extra aandacht besteed aan verkopen, dit gebeurt door middel van verkooptrainingen en het evenement Verkoper van het Jaar. 

We nemen je inzet, werkhouding en gedrag ook mee in de beoordeling voor je studievoortgang. Dit betekent dat als je een positieve (werk)houding en -inzet hebt, dat je hiervoor ook studiepunten kunt krijgen.

Je leert tijdens je opleiding, onder begeleiding van een docent, steeds zelfstandiger te werken. In de loop van je opleidingstijd krijg je een steeds grotere eigen verantwoordelijkheid voor je studie.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen.

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit 4 verschillende keuzedelenpakketten:

 1. Duits + Lean en Creatief

 2. Duits + Mode

 3. Engels + Mode

 4. Engels + lean en creatief

  Dit is het huidige keuzedelenaanbod van de opleiding voor schooljaar 2018/2019. Voor het aankomende schooljaar kunnen deze pakketten wijzigen.

Stage

Deze opleiding is sterk praktijkgericht. Dat merk je al op school, maar helemaal tijdens je stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). Je loopt twee dagen per week stage bij een bedrijf. Dat is minstens 40% van je opleidingstijd. Onder begeleiding van een praktijkopleider leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Je leert daar je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Dat kan je helpen bij het bepalen van je toekomstplannen. Dit doe je ook aan de hand van Praktijkexamens. Je bent vrij in het zoeken van een stagebedrijf, zolang het maar een erkend leerbedrijf is voor jouw opleiding en in de regio ligt. De opleiding kan jou helpen bij het zoeken naar een goede stageplaats.

Na de opleiding

Na je opleiding heb je de mogelijkheid om door te stromen naar de opleiding Verkoopspecialist  Detailhandel (niveau 3) of Commercieel Medewerker (niveau 3). Het is belangrijk dat je jezelf zo ontwikkelt dat je een toegevoegde waarde bent voor het bedrijfsleven. Anders bestaat de mogelijkheid dat je op den duur vervangen wordt door goedkopere arbeidskrachten. Een toegevoegde waarde kun je zijn door een buitengewoon goede verkoper te zijn, over grote assortimentskennis te beschikken of de capaciteit te hebben om mensen aan te sturen.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4
 • diploma entree-opleiding (niveau 1)
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór maandag 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Past deze opleiding bij jou?

Je bent commercieel ingesteld en erg klantgericht. Je vindt het leuk om mensen te helpen. Je bent flexibel. Daarnaast heb je geen moeite met bukken of tillen of langdurig staan. Je bent open, sociaal en vindt het leuk om met nieuwe mensen om te gaan.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

Buiten het lesgeld heb je nog andere kosten. Hier genoemde bedragen zijn overigens gebaseerd op kosten voor schooljaar 2019-2020. Ze kunnen dus afwijken van de kosten voor schooljaar 2020-2021.

Leerjaar 1:

 • Boeken en licenties*: € 327,--
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan

Leerjaar 2:

 • Boeken en licenties*: € 110,--
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig.* Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan

*Verplicht: je bent echter vrij om te bepalen waar je deze materialen aanschaft.

 

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Verkoper op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom binnen mbo 0,64 0,63
Percentage geslaagde studenten 0,61 0,65
Studenttevredenheid 6,7 6,6
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Verkoper - 0,59
Kans op stage Verkoper
Kans op werk in jouw vakgebied Verkoper
Startsalaris (uurloon) Verkoper - 7,49

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten