ManagerRetail

Manager Retail
Niveau Niveau 4
Leerweg BBL
Studieduur 3 jaar
Domein Handel en ondernemerschap
Crebo 25162
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Manager Retail ben je verantwoordelijk voor alles in en om je filiaal, binnen het beleid van het hoofdkantoor. Dat betekent dat een Manager Retail allerlei taken met betrekking tot commercie, financiën en personeel in zijn pakket heeft. Jij voert die taken vaak op eigen initiatief uit en je bent verantwoordelijk voor je beslissingen. Er zijn allerlei kansen om je ondernemerschap te laten zien.

Als Manager Retail kom je uiteindelijk te werken in de detailhandel in uiteenlopende winkelformules. Je beheert een klein centraal geleid filiaal of kleine afdeling. Het filiaal maakt deel uit van een grote winkel (franchise) keten of kleinere onderneming met enkele vestigingen van een zelfstandig ondernemer. Dit kan zijn in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), maar vooral bij het Grootwinkelbedrijf (GWB), zowel in de food- als non-foodsector.

Je bent sociaal vaardig en gastheer binnen jouw filiaal of afdeling. Je bent in staat relaties met je medewerkers, klanten en andere betrokkenen op te bouwen en te onderhouden. Voor je filiaal of afdeling denk je commercieel: je denkt vanuit de klant, zoekt kansen en weet hoe je het beste in het belang van de organisatie en de klant kunt opereren.

Word jij de nieuwe Manager Retail? Wil jij werken in een uitdagende branche waar je voortdurend in contact komt met mensen? Ben jij flexibel, commercieel en klantgericht ingesteld? Misschien is deze opleiding dan wel wat voor jou!

Inhoud van deze opleiding

Je opleiding tot Manager Retail duurt drie jaar. Je volgt gedurende deze tijd 1 dag per week, gemiddeld 8 uur les én je werkt gemiddeld 20 uur binnen een erkend leerbedrijf. Je hebt vakken als management, bedrijfseconomie, personeel en recht en commerciële economie. Maar ook Nederlands, Engels en rekenen. Bij Nederlands en rekenen doe je examen op niveau 3F. Naast al deze vakken rond je de opleiding af met het maken van een bedrijfsplan waar je op school in wordt begeleid.

We nemen je inzet, werkhouding en gedrag ook mee in de beoordeling voor je studievoortgang. Dit betekent dat als je een positieve (werk)houding en -inzet hebt, dat je hiervoor ook studiepunten krijgt. 

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen.

Tijdens je opleiding volg je een van vier verschillende keuzedelenpakketten. De branche waarin je werkzaam bent bepaalt welk keuzepakket je volgt:

 1. Duurzaamheid, Ondernemend Gedrag en Supermarkt
 2. Duurzaamheid, Ondernemend Gedrag en Elektronische Detailhandel
 3. Duurzaamheid, Ondernemend Gedrag en Mode
 4. Ondernemend Gedrag en Wonen

Dit aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Bij de BBL-opleiding ben je minstens 20 uur per week werkzaam in een erkend leerbedrijf in de regio. Binnen je leerbedrijf werk je aan de praktijkopdrachten en doe je voor de meeste kerntaken ook praktijkexamens. Aangezien je maar één dag op school bent, verwachten we van jou een zekere mate van zelfstandigheid in denken en handelen. Die ene dag leer je de theorie die aansluit bij de praktijk.

Na de opleiding

Je kunt aan het werk als Filiaalmanager in een klein bedrijf of als Afdelingsmanager in de handel. Ook kun je op de arbeidsmarkt doorstromen naar Storemanager, Regiomanager of Verkoopleider. Binnen het hbo-onderwijs zijn de opleidingen Small business & Retail Management en Commerciële Economie logische vervolgopleidingen.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding op minimaal niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Een kennismakingsgesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure.

Daarnaast heb je een betaalde baan van minimaal 20 uur bij een erkend leerbedrijf in de regio.

Om te kunnen starten met de opleiding heb je een arbeidsovereenkomst afgesloten met een erkend leerbedrijf. 

Bij deze studie houden we een intakegesprek met jou voordat we je toelaten. In dit gesprek bekijken we graag samen met je of deze opleiding goed bij je past.  

Na je aanmelding, krijg je van ons een e-mail. Hierin staat precies welke stappen je nog moet zetten. Zit je op het Voortgezet Onderwijs? Dan zorg je ervoor dat je vóór maandag 1 april je Digitale Doorstroomdossier hebt afgerond. Kom je niet van het VO? Dan neem je je papieren doorstroomdossier mee. In de e-mail staat precies hoe het werkt. Wil je alvast meer weten? Kijk dan ook eens bij Aanmelden en Intake.

Opleiding versneld in 2 jaar

Heb je een mbo-diploma niveau 3 Verkoopspecialist of een HAVO-diploma? En je hebt een betaalde baan van minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf? Dan kun je deze opleiding mogelijk versneld volgen en afronden in 2 jaar. Tijdens het kennismakingsgesprek kijken we samen naar je vooropleiding en mogelijkheden. 

Past deze opleiding bij jou?

Bij het gesprek kijken we ook of jouw kwaliteiten passen binnen de eisen van het beroep. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met bukken of tillen, langdurig staan, of het eng vindt om met onbekende mensen om te gaan dan kan de opleiding je adviseren een andere meer passende opleiding te volgen. 

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het cursusgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BBL-studenten niveau 3 en 4, bedraagt € 588,-. Lees ook meer over bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

 

Buiten het lesgeld heb je nog andere kosten. Hier genoemde bedragen zijn overigens gebaseerd op kosten voor schooljaar 2019-2020. Ze kunnen dus afwijken van de kosten voor schooljaar 2020-2021.

Leerjaar 1:

 • Boeken en licenties*: € 410,--
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.

Leerjaar 2:

 • Boeken en licenties*: € 210,--
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig.* Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.

Leerjaar 3:

 • Boeken en licenties*: € --
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig.* Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.

*Verplicht: je bent vrij om te bepalen waar je deze materialen aanschaft.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Manager Retail op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo 0,33 0,11
Percentage geslaagde studenten 1 0,71
Studenttevredenheid 6,6 6,7
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Manager retail - 0,94
Kans op leerbaan Manager retail 5 5
Kans op werk in jouw vakgebied Manager retail
Startsalaris (uurloon) Manager retail - 10,93

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten