CommercieelMedewerker(Sales)

Commercieel Medewerker (Sales)
Niveau Niveau 3
Leerweg BOL
Studieduur 2 jaar
Domein Economie en administratie
Crebo 25134
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Commercieel Medewerker moeten je kunnen functioneren in een omgeving waar de nadruk ligt op het behalen van commerciële doelen, omzet en het trekken, binden en boeien van klanten. Sociale en communicatieve vaardigheden, commerciële drive, creativiteit, klantgerichtheid, marktgerichtheid en voorliefde voor ondernemerschap zijn hierbij essentieel. Voor de uitvoering van het beroep is Engels of Duits vereist. Belangrijk is dat je een juiste balans vindt tussen klantvriendelijk zijn en het belang van de organisatie bij de te behalen commerciële doelen. Door je kennis over financiële consequenties weet je hoe je in het belang van de organisatie kunt handelen. Verder kun je prioriteiten stellen wanneer de werkzaamheden daar om vragen. Jij neemt hierbij zelfstandige beslissingen. Als deze beslissingen buiten je verantwoordelijkheid vallen, neem je tijdig het besluit om hulp in te roepen van je leidinggevende.

Als Commercieel Medewerker kun je werken bij een commerciële, zakelijke dienstverlenende of producerende organisatie, meestal op de afdeling verkoop/administratie in de binnendienst of buitendienst. Dit kan zijn in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), of bij het Grootbedrijf.

Wil jij werken in een uitdagende branche? Heb jij een commerciële instelling en ben je zowel organisatie- als klantgericht? Misschien is een opleiding in de Sales dan wel iets voor jou!

Inhoud van deze opleiding

Bij aanvang van de opleiding heb je gekozen voor de opleiding Commercieel Medewerker. Deze volg je samen met studenten van de opleiding Verkoopspecialist Retail zodat je een bredere commerciële basis krijgt. Hierdoor vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Je krijgt de mogelijkheid om tijdens je opleiding in het eerste half jaar nog een overstap te maken naar het diploma tot Verkoopspecialist.

De opleiding duurt 2 jaar. Het eerste half jaar ben je vijf dagen op school. Na het eerste half jaar krijg je 3 dagen per week les en 2 dagen per week loop je stage binnen een erkend leerbedrijf. Tijdens deze opleiding leer je meer over hoe je marktonderzoek doet en leer je voorstellen voor commercieel beleid te maken. Hoe bereid je verkooptrajecten voor, hoe voer je promotieactiviteiten uit, hoe voer je webcare activiteiten uit en hoe voer je verkoopgesprekken? Daarnaast krijg je de vakken Nederlands, Engels, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (L.O.B.) en rekenen. Bij Nederlands en rekenen doe je examen op niveau 2F.

We nemen je inzet, werkhouding en gedrag ook mee in de beoordeling voor je studievoortgang. Dit betekent dat als je een positieve (werk)houding en -inzet hebt,  je hiervoor ook studiepunten krijgt. 

Je zult merken dat je sterk praktijkgericht bezig bent en dat je veel eigen initiatief moet tonen. Je leert steeds zelfstandiger te studeren onder begeleiding van een docent en je krijgt steeds meer eigen verantwoordelijkheid.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Tijdens je opleiding kun je kiezen uit 2 verschillende keuzedelenpakketten:

  1. Duits + Ondernemend gedrag + Blijvend fit
  2. Duits + Ondernemend gedrag + Lean en creatief

  De genoemde keuzedelen gelden voor schooljaar 2017/2018. Komend schooljaar kunnen hier wijzigingen in plaatsvinden.

 

Stage

Deze opleiding is sterk praktijkgericht. Dat merk je al op school, maar helemaal tijdens je stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). Je loopt twee dagen per week stage bij een bedrijf. Dat is ongeveer 1/3 van je opleidingstijd. Onder begeleiding van een praktijkbegeleider van school en de praktijkopleider van het bedrijf, leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat. Je leert daar je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Dat kan je helpen bij het bepalen van je toekomstplannen. Dit doe je ook aan de hand van Praktijkexamens. Je bent vrij in het zoeken van een stagebedrijf, zolang het maar een erkend leerbedrijf is voor jouw opleiding en in de regio ligt. De opleiding helpt jou bij het zoeken naar een goede stageplaats.

Na de opleiding

Met een diploma Commercieel Medewerker van ons ROC kun je toegelaten worden tot leerjaar 2 van de opleiding Manager Retail en of Medewerker (Online) Marketing, Communicatie en Evenementen mits je een positief advies hebt van het team. Na de opleiding kun je je aanmelden voor alle niveau 4 opleidingen.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2018.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding op minimaal niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Een intakegesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure.

Past deze opleiding bij jou?

Je bent commercieel ingesteld en erg klantgericht. Je vindt het leuk om mensen te helpen. Je bent flexibel. Je kunt je goed in anderen verplaatsen en je vindt het elke dag een uitdaging om met onbekende mensen om te gaan.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BOL-studenten, bedraagt € 1155,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

Extra kosten

Buiten het lesgeld heb je nog de kosten voor het lesmateriaal en boeken. Hierbij moet je rekening houden met ruim 800 euro in twee jaar. Dit bedrag is als volgt opgebouwd: 700 euro voor boeken, 100 euro voor licenties en boeken. Het merendeel van de kosten, ongeveer 580 euro betaal je het eerste schooljaar aan boeken. Tijdens je studie moet je je eigen laptop mee naar school nemen. De systeemeisen staan op de boekenlijst vermeld die je krijgt opgestuurd na de bevestiging van je plaatsing in de opleiding.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Ik wil hulp bij kiezen

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Commercieel Medewerker (Sales) op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Studenttevredenheid - 6,5
Percentage geslaagde studenten 67% 72%
Kans op stage
Kans op werk in jouw vakgebied
Startsalaris (uurloon) - € 8,16

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten