GezelSchilder

Gezel Schilder
Niveau Niveau 3
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Afbouw, hout en onderhoud
Crebo 25029
Locatie Heyendaalseweg 98
Plaats Nijmegen

mbo17 topopleiding highres kopie

Als Gezel Schilder ben je een allround vakman. Je kent de verschillende verfsoorten en andere materialen en je weet precies hoe en wanneer je ze gebruikt. Je werkt vaak in de schilder- en onderhoudsbedrijfstak en steeds op een andere locatie. Denk aan kantoren, kantoorpanden en ziekenhuizen, maar soms ook in de werkplaats. Je werkt zowel binnen als buiten en je houdt hierbij rekening  met verschillende weersomstandigheden. Werken op hoogte is voor jou geen probleem. Je hebt te maken met een leidinggevende, collega's en soms ook direct met de opdrachtgever, de klant, onderaannemers en/of bewoners. Samenwerken met bijvoorbeeld timmerkrachten, elektriciens of stoffeerders komt regelmatig voor. Daarnaast begeleid je leerling-schilders bij hun werk. Je werkt vooral in onderhoud en renovatie of verbouw voor verschillende opdrachtgevers uit bijvoorbeeld de woningbouw, utiliteitsbouw, vastgoedonderhoud en ook voor particuliere opdrachtgevers.

Inhoud van deze opleiding

Op school krijg je zowel praktijk als theorie en oefen je diverse beroepsvaardigheden. Gastlessen en excursies naar bedrijven die de nieuwste technieken toepassen behoren ook tot de opleiding. Hierdoor weet je goed wat er bij bedrijven speelt.

De kerntaken in deze blokken zijn:
• het uitvoeren van schilderwerk;
• het begeleiden van nieuwe medewerkers of leerlingen;
• het uitvoeren van de praktische projectleiding.
In het basisblok komen allerlei onderwerpen voor zoals inventariseren, inspecteren, opmeten en berekenen. Daarnaast leer je meer over het uitvoeren van schilderwerk op diverse ondergronden, het aanbrengen van verf- en beglazingssystemen en het aanbrengen van wandbekleding. Ook leer je medewerkers en leerlingen te begeleiden. Tijdens je opleiding laat je je opgebouwde en aangeleerde competenties zien met de daarbij behorende specialisatie.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

De Technische.

De opleidingen van het onderwijsteam TEIS (Timmeren, Elektro- en Installatietechniek, Schilderen) werken samen met De Technische.

De Technische bestaat uit de opleidingsbedrijven Bouwmensen Nijmegen, Schilder^sCOOL en InstallatieWerk. Deze samenwerking tussen jouw opleiding en De Technische brengt jou belangrijke en interessante voordelen. Zo werken alle vakgebieden in de bouw nauw samen in de opleiding: elektrotechniek, werktuigkundige installaties, timmeren en schilderen. Hierdoor leer je die vakgebieden kennen en weet je hoe je er in de praktijk mee samenwerkt.

De samenwerking met de Technische betekent ook een goede aansluiting met bedrijven: je krijgt in je opleiding les over de nieuwste ontwikkelingen in het bedrijfsleven, vaak ook via gastlessen en excursies.

In de BOL-opleiding ga je langere dagen naar school waardoor je meer stage kan lopen. Die stageplaatsen worden door de Technische geregeld. ROC Nijmegen en De Technische bieden jou een actuele, praktijkgerichte opleiding die aansluit bij de nieuwste ontwikkelingen en waarin je wordt uitgedaagd door innovatief onderwijs. Ons enthousiaste onderwijsteam wil jou graag helpen om een eigentijdse vakman te worden.

In de tweede of derde jaar kun je eventueel de overstap maken naar de BBL. Deze overstap is afhankelijk van jouw studievoortgang en de beschikbare BBL-plaatsen.
Als je je niveau 3 diploma binnen drie jaar afrondt, biedt De Technische je een werkgarantie van twee jaar.

Stage

Je hebt afwisselend les en stage tijdens je opleiding. De stage noemen we beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je BPV werk je als beginnend schilder bij een erkend leerbedrijf en leer je het vak in de praktijk. Omdat een schildersbedrijf in het voor- en najaar het meeste werk heeft, ga je in die periodes veel BPV lopen. In die winter voer je projecten uit en ga je naar school.

Na de opleiding

Na je opleiding kun je verder studeren op niveau 4. Je kunt ook aan het werk gaan bij bijvoorbeeld een schilders- of onderhoudsbedrijf.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2018.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • Je hebt een vmbo-diploma kader, gemengde leerweg of theoretische leerweg.
  • Of je hebt een schilderopleiding op niveau 2 afgerond. In dat geval duurt de opleiding anderhalf jaar.

Op basis van een intakegesprek, meeloopdagen en een intaketoets bekijken we of je de juiste keuze hebt gemaakt.

Als je de opleiding Schilder op niveau 2 al hebt afgerond, duurt de opleiding nog anderhalf tot twee jaar.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BOL-studenten, bedraagt € 1155,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Ik wil hulp bij kiezen

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Gezel Schilder op de Heyendaalseweg 98 in Nijmegen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Studenttevredenheid - 7,3
Percentage geslaagde studenten - 74%
Kans op stage
Kans op werk in jouw vakgebied
Startsalaris (uurloon) - -

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten