ManagementAssistant

Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Economie en administratie
Crebo 25574
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Management Assistant werk je in het hart van de organisatie waarvoor je werkt:

 • je werkt nauw samen met een manager of managementteam
 • je hebt als Management Assistent een groot aantal secretariële taken; denk aan informatie-uitwisseling in het Nederlands en/of Engels, het bijhouden van de digitale agenda, het organiseren van events en uitjes, het voorbereiden van vergaderingen en hiervan verslag leggen
 • ook assisteer en adviseer je het management bij de planning van werkzaamheden.

Als Management Assistant ben je flexibel, nauwkeurig en klantvriendelijk. Je kunt snel schakelen, logisch nadenken en je beschikt over organisatorische en communicatieve vaardigheden. Daarnaast heb je een goede beheersing van de Nederlandse  en van een moderne vreemde taal.

Inhoud van deze opleiding

Als je voor de opleiding tot Management Assistent kiest, leer je in het eerste leerjaar de basis van het vak.  In de opleiding ga je met de volgende vakken aan de gang:

 • Nederlands & Engels (Duits ook mogelijk): het ontvangen van bezoekers, telefoneren, formuleren en redigeren van brieven en andere teksten, verslag leggen
 • Secretariaatspraktijk: het ondersteunen van het management bij vergaderingen, events, agendabeheer en het onderhouden van contacten met externe relaties
 • Digitale vaardigheden: bedrijfscommunicatie op de website en via social media kanalen, ontwikkelen en beheren van voorlichtings- en pr-materiaal.
 • Economie/rekenen: als Management Assistant heb je financieel inzicht en kun je eenvoudige financieel administratieve taken uitvoeren, offertes aanvragen en beoordelen

Om praktijkervaring op te doen, werk je mee binnen ons interne leerbedrijf 'De Ontvangst'. Hier vang je bezoekers op en help je ze op weg. Gedurende de opleiding krijg je geleidelijk aan taken die steeds mee eisen. In het derde studiejaar van je opleiding ben jij leidinggevende en stuur je eerstejaars studenten aan.

Ook ga je aan de slag met opdrachten bij het vak eventmanagement. Die opdrachten komen van interne opdrachtgevers binnen ROC Nijmegen. Bijvoorbeeld een personeelsuitje organiseren of ondersteunuing leveren tijdens Secretaressedag.  Maar ook voor externe opdrachtgevers ga je aan het werk, bijvoorbeeld helpen bij het organiseren en uitvoeren van events.

Keuzedelen

In het tweede leerjaar kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Bij de opleiding Management Assistant starten we met die keuzedelen in het 2e jaar. (In het 1e studiejaar word je eerst over de keuzemogelijkheden op de hoogte gebracht natuurlijk.)  In leerjaar 2 kies je dus zelf in welke richting je wilt verbreden of verdiepen. Bijvoorbeeld in een taal zoals Duits of in je vakgebied als medisch of juridisch secretaresse. Je kunt kiezen voor een internationale stage of voor een vak dat je voorbereidt op doorstroom naar het hbo.

Stage

De opleiding tot Management Assistant is zeer praktijkgericht. Minstens 30% van je opleidingstijd (Beroepspraktijkvorming, BPV) loop je stage. In elk leerjaar minimaal 1 periode van 10 weken. Op je stage-adres leer je alle opgedane kennis en vaardigheden toe te passen en leer je ook je eigen kwaliteiten en grenzen kennen. Dat maakt een keuze voor je verdere loopbaan aanzienlijk eenvoudiger. Ook belangrijk, je bouwt een netwerk op waar je later veel aan hebt als je op zoek bent naar een baan of vervolgstudie.

De opleiding heeft goede contacten met het werkveld en biedt een ruim aanbod aan gevarieerde stageplaatsen. De opleiding helpt jou bij het zoeken en vinden van een geschikte stageplaats.

Na de opleiding

Als gediplomeerde van de opleiding Management Assistant kun je verder studeren binnen het hbo. Bijvoorbeeld richting Facilitaire Dienstverlening, Human Resource Management, Office Management, Communicatie of International Business and Languages. Let op: de toelatingseisen tot het hbo zijn veranderd. Je kunt voor meer informatie hierover contact opnemen met de verschillende hbo-instellingen. 

Ongeveer 1/3 van onze studenten kiest ervoor om na de opleiding te gaan werken. Zij vinden vaak een baan op een adres waar ze al eerder stage hebben gelopen, bijvoorbeeld bij Radboudumc of bij een gemeente.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2020.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding Management Assistant, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding:

Boeken* €  422,93

Licenties* € 98,99

Excursies, sportactiviteiten, kluisverhuur*** € 4,92

De kosten voor het tweede leerjaar van deze opleiding:

Boeken* €  43,80

Licenties* €  96,49

Excursies, sportactiviteiten, kluisverhuur*** € 4,92

De kosten voor het derde leerjaar van deze opleiding:

Boeken* €  103,25

Licenties* €  96,49

Excursies, sportactiviteiten, kluisverhuur*** € 4,92

* Verplicht

*** Deze kosten zijn niet noodzakelijk voor het volgen van je studie.

Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Management Assistant op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo 0,43 0,35
Percentage geslaagde studenten 0,88 0,86
Studenttevredenheid 6,7 6,8
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Management assistant 0,94 0,89
Kans op stage Management assistant
Kans op werk in jouw vakgebied Management assistant
Startsalaris (uurloon) Management assistant - 9,45

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten