Apothekersassistent

Apothekersassistent
Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Zorg en welzijn
Crebo 25471
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Apothekersassistent is een beroep met veel afwisselend werk en verantwoordelijkheden. Het geven van voorlichting over geneesmiddelen is een van de belangrijkste onderdelen van je werk. Een apothekersassistent speelt in op de behoeften van de patiënt, kan deze behoefte inschatten, verifieert deze bij de patiënt en op basis daarvan handelt ze of verwijst ze door (dat heet triage). Een apothekersassistent legt patiënten uit hoe de mee te geven medicijnen werken en hoe je ze gebruikt. En ook wat eventuele bijwerkingen zijn.
Ook administratieve werkzaamheden rondom de uitgifte van medicijnen behoren tot jouw werkzaamheden. Bijvoorbeeld het beheren van de voorraad met behulp van een computersysteem. Belangrijke competenties van de apothekersassistent zijn: farmaceutisch handelen, communicatie, samenwerking, organisatie, maatschappelijk handelen, leren & ontwikkelen, professionaliteit.
Als apothekersassistent werk je in een openbare apotheek, een apotheek van een ziekenhuis of in die van een andere zorginstelling. Andere mogelijke werkplekken zijn een geneesmiddelenfabriek of een groothandel voor geneesmiddelen.

Wil je weten of het beroep bij je past? Doe de apothekerstest

Inhoud van deze opleiding

Tijdens je opleiding ontwikkel je vaardigheden of je voert taken uit om je werk uit te kunnen voeren. Een apothekersassistent werkt veel samen met collega’s, is behulpzaam, staat open voor anderen. Je moet kunnen omgaan met veranderingen en pro-actief zijn.

Je leert recepten verwerken in de computer. Daarbij controleer je of de cliënt de juiste dosering krijgt en of hij of zij het geneesmiddel wel mag gebruiken in verband met andere medicatie en/of aandoeningen. Ook leer je voorlichting geven over medicijnen en hulpmiddelen, zoals inhalatieapparaatjes bij astma, bloedglucosemeters en incontinentiemateriaal.

Als Apothekersassistent heb je veel contact met cliënten. Daarom moet je goed met mensen om kunnen gaan, goed kunnen luisteren en een juiste inschatting maken van de gezondheidsklachten. Deze vaardigheden leer je in de balietraining en tijdens de stage. Daarnaast ga je om met privacygevoelige gegevens. Het is nodig dat je zelfkritisch bent en reflecteert over gemaakte beslissingen en fouten. Nauwkeurigheid is erg belangrijk.

Verder leer je zorg te dragen voor administratie, kwaliteit en je eigen deskundigheidsbevordering en professionalisering.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Tijdens je opleiding doe je praktijkervaring op tijdens je stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). In leerjaar 1 loop je 10 weken stage, in leerjaar 2 zijn dat 20 weken stage per jaar gedurende twee dagen per week. De andere drie dagen ben je op school. Het laatste schooljaar omvat 20 weken stage gedurende vier dagen per week. Daarbij ga je een dag per week naar school. Op deze manier leer je het beroep in de praktijk kennen. Wat je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk van de apotheek. Zo leer je verantwoordelijk en zelfstandig te werken. De opleiding zorgt voor een stageplaats.

Na de opleiding

Na het behalen van de opleiding Apothekersassistent kun je doorstromen naar een opleiding op hbo-niveau. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Farmakunde of Farmaceutisch Consulent. Ook andere hbo-opleidingen in de paramedische sector bieden goede doorstroommogelijkheden. Na een aantal jaren werkervaring behoort ook de hbo-opleiding Management in de Zorg tot de mogelijkheden.

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
  • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
  • mbo-diploma van een opleiding op minimaal niveau 2
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Ben je VO-leerling? 

Vul dan vóór 1 april je digitale doorstroomdossier (DDD) in. Op basis van de aanmelding en dit dossier plaatsen we je. Lees er meer over op Aanmelden en Intake

Ben je géén VO-leerling? 

Dan voeren we altijd eerst een intakegesprek. Neem je papieren dossier mee naar deze ontmoeting. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een e-mail en brief waarin precies staat wat je dan nog moet doen. Wil je meer weten over de toelatingsprocedure? Kijk dan op Aanmelden en Intake.

Meer informatie

Beroepen in de zorg stellen strikte eisen stellen aan hygiëne. Je zorgt er dan ook voor dat tijdens de praktijklessen je haren vastzitten, je sieraden af zijn en je onderarmen ontbloot. Daarnaast zijn tijdens de bereidingslessen de nagels kort en schoon, niet voorzien van (gel) nagellak of kunstnagels. Weet dat sommige stagebedrijven eisen stellen aan je uiterlijke verzorging, bijvoorbeeld met betrekking tot kleding, piercings of make-up.
Je vergroot je kans op succes als je één van de volgende vakken als examenvak hebt: natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
Boeken en lesmateriaal € 362,70
Licentie € 145,50
Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2018-2019 en kunnen voor het schooljaar 2019-2020 iets afwijken.
Houd naast het lesgeld rekening met extra kosten voor de aanschaf van een laptop en reiskosten school en stage.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Apothekersassistent op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Vrijwel alle studenten hebben direct na het behalen van het diploma een baan.
Doorstroom naar hbo 0,04 0,19
Vrijwel alle studenten hebben direct na het behalen van het diploma een baan.
Percentage geslaagde studenten 0,67 0,75
Vrijwel alle studenten hebben direct na het behalen van het diploma een baan.
Studenttevredenheid 6,6 7,3
Vrijwel alle studenten hebben direct na het behalen van het diploma een baan.
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Apothekersassistent - 0,94
Vrijwel alle studenten hebben direct na het behalen van het diploma een baan.
Kans op stage Apothekersassistent
Vrijwel alle studenten hebben direct na het behalen van het diploma een baan.
Kans op werk in jouw vakgebied Apothekersassistent
Vrijwel alle studenten hebben direct na het behalen van het diploma een baan.
Startsalaris (uurloon) Apothekersassistent - 12,2

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Gerelateerde opleidingen

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten