Apothekersassistent

Infoavond bezoeken Aanmelden

Apothekersassistent is een beroep met veel afwisselend werk en verantwoordelijkheden. Het geven van voorlichting over geneesmiddelen is een van de belangrijkste onderdelen van je werk. Een Apothekersassistent legt patiënten uit hoe de mee te geven medicijnen werken en hoe je ze gebruikt. En ook wat eventuele bijwerkingen zijn. Daarnaast is een Apothekersassistent bezig met het bereiden van geneesmiddelen. Denk hierbij aan capsules, zetpillen, poeders, zalven of oogdruppels. Ook administratieve werkzaamheden rondom de uitgifte van medicijnen behoren tot jouw werkzaamheden. Bijvoorbeeld het beheren van de voorraad met behulp van een computersysteem. Als Apothekersassistent werk je in een openbare apotheek, een apotheek van een ziekenhuis of in die van een andere zorginstelling. Andere mogelijke werkplekken zijn een geneesmiddelenfabriek of een groothandel voor geneesmiddelen.

De opleiding

Tijdens je opleiding ontwikkel je vaardigheden of je voert taken uit om je werk zelfstandig uit te voeren.

Je leert recepten verwerken in de computer. Daarbij controleer je of de cliënt de juiste dosering krijgt en of hij of zij het geneesmiddel wel mag gebruiken in verband met andere medicatie en/of aandoeningen. Ook leer je voorlichting geven over medicijnen en hulpmiddelen, zoals inhalatieapparaatjes bij astma, bloedglucosemeters en incontinentiemateriaal.

Als Apothekersassistent heb je veel contact met cliënten. Daarom moet je goed met mensen om kunnen gaan, goed kunnen luisteren en een juiste inschatting maken van de gezondheidsklachten. Deze vaardigheden leer je in de balietraining.

In sommige apotheken worden nog geneesmiddelen bereid. Daarom leer in je in de opleiding geneesmiddelen bereiden, zoals zalven en crèmes, dranken en capsules. Hierbij is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt.

Verder leer je zorg te dragen voor administratie, kwaliteit en je eigen deskundigheidsbevordering en professionalisering.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Tijdens je opleiding doe je praktijkervaring op tijdens je stage (Beroepspraktijkvorming, BPV). In leerjaar 1 loop je 10 weken stage, in leerjaar 2 zijn dat 20 weken stage per jaar gedurende twee dagen per week. De andere drie dagen ben je op school. Het laatste schooljaar omvat 20 weken stage gedurende vier dagen per week. Daarbij ga je een dag per week naar school. Op deze manier leer je het beroep in de praktijk kennen. Wat je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk van de apotheek. Zo leer je verantwoordelijk en zelfstandig te werken. De opleiding zorgt voor een stageplaats.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo-diploma van een verwante opleiding op niveau 3
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Een intakegesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure.

Meer informatie

Beroepen in de zorg stellen strikte eisen stellen aan hygiëne. Je zorgt er dan ook voor dat tijdens de praktijklessen je haren vastzitten, je sieraden af zijn en je onderarmen ontbloot. Daarnaast weet je dat sommige stagebedrijven eisen stellen aan je uiterlijke verzorging, bijvoorbeeld met betrekking tot kleding, piercings of make-up. Daarnaast vergroot je je kans op succes als je één van de volgende vakken als examenvak hebt: natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie.

Vervolg

Na het behalen van de opleiding Apothekersassistent kun je doorstromen naar een opleiding op hbo-niveau. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Farmakunde of Farmaceutisch Consulent. Ook andere hbo-opleidingen in de paramedische sector bieden goede doorstroommogelijkheden. Na een aantal jaren werkervaring behoort ook de hbo-opleiding Management in de Zorg tot de mogelijkheden.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2018.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BOL-studenten, bedraagt € 1155,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
Boeken en licenties € 299,18
Kleding en materialen € --
Overig € --
Totaal € 299,18
Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2016-2017 en kunnen voor het schooljaar 2017-2018 iets afwijken.
Houd naast het lesgeld rekening met extra kosten voor de aanschaf van een laptop en reiskosten school en stage.

Het domein Zorg en welzijn

In het domein Zorg en Welzijn ben je altijd bezig met de gezondheid of het welzijn van mensen. Je werkt bijvoorbeeld met een specifieke doelgroep: kinderen, jongeren, ouderen of gehandicapten. Daarnaast kun je terecht komen in de algemene verpleging of verzorging óf je bezighouden met medicijnen of mondverzorging. Organisaties waar je kunt werken zijn: crèches, opvoedkundige bureaus, ziekenhuizen, verzorgingshuizen en gehandicaptenzorginstellingen.

Past dit domein bij jou?

Je hebt veel geduld, kunt je goed inleven en hebt respect voor anderen. Ook ben je klantgericht, dienstverlenend en stressbestendig. Je moet stevig in je schoenen staan, omdat je complexe situaties tegenkomt. Verder heb je gevoel voor individuele gedrags- en reactiepatronen en speel je hier graag op in. Je bent iemand waar anderen naar luisteren, je bent sociaal en je kunt jezelf goed beheersen. Ook ben je ondernemend, betrokken en creatief. Daarnaast ben je communicatief en kun je omgaan met kritiek. Je kunt goed samen- als zelfstandig werken.

Arbeidsperspectief

Bij diverse organisaties in de regio Nijmegen kunnen ROC Nijmegen studenten goed terecht met de opleidingen:
Verzorgende-IG, MBO-Verpleegkundige en Dienstverlening: Helpende Zorg en Welzijn, Medewerker Maatschappelijke Zorg – 3,- Maatschappelijke Zorg – 4, Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg en Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen.

In het kort

Niveau Niveau 4
Leerweg BOL
Studieduur 3 jaar
Domein Zorg en welzijn
Crebo 25471
Locatie Nijmegen

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Vrijwel alle studenten hebben direct na het behalen van het diploma een baan.
Studenttevredenheid 6,9 7,2
Percentage geslaagde studenten 70% 74%
Doorstroom naar hbo 45% 14%
Kans op stage
Kans op werk in jouw vakgebied
Startsalaris (uurloon) -

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

     
ROC Nijmegen gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeterenOK, sluiten