VerkoopspecialistRetail

Verkoopspecialist Retail
Niveau Niveau 3
Leerweg BBL
Studieduur 2 jaar
Domein Handel en ondernemerschap
Crebo 25155
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Verkoopspecialist Retail weet je alles over hoe artikelen gebruikt moeten en kunnen worden. Je volgt hiervoor trends en ontwikkelingen in de branche en in het vakgebied. Je past deze kennis toe in alle facetten van je werkzaamheden, maar vooral in het persoonlijke verkoopgesprek met een klant.

Als Verkoopspecialist ben je makkelijk in de omgang met mensen en kan je je snel inleven in de klant om op de klantbehoefte in te springen. Je hebt continu oog voor wat er gebeurt op de winkelvloer: wat doet de klant, wat doet de collega of medewerker en hoe ziet de winkel eruit. Je adviseert je leidinggevende ten behoeve van optimalisering van de verkoop, de presentaties, de klantbenadering met als doel het bedrijfsresultaat te verbeteren. Je combineert commerciële gedrevenheid en 'feeling' met de branche waarin je werkt. Je bent bereid om je handen uit de mouwen te steken om de goederenstroom snel en adequaat te verwerken. Je toont inzicht in de invloed van de goederenstroom op het goed bedienen van de klant. Je neemt een persoonlijke, klantgerichte houding in de omgang met de klant. En tot slot heb je een eerlijke houding bij het werken met geld en ga je integer om met bedrijfsinformatie. Voor de uitvoering van het beroep is Engels of Duits vereist.

Belangrijk is dat je als Verkoopspecialist een juiste balans vindt tussen klantvriendelijk zijn en het belang van de winkel als je verkoopwerkzaamheden uitvoert. Door je kennis over financiële consequenties weet je hoe je in het belang van de organisatie kan handelen. Verder kun je prioriteiten stellen wanneer de werkzaamheden daar om vragen. Jij neemt hierbij zelfstandige beslissingen. Als deze beslissingen buiten je verantwoordelijkheid vallen, neem je tijdig het besluit om hulp in te roepen van je leidinggevende.

Als Verkoopspecialist werk je meestal in een verkoopteam in de detailhandel in uiteenlopende winkel formules onder leiding van een ondernemer of manager. Dit kan zijn in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), maar vooral bij het Grootwinkelbedrijf (GWB), zowel in de food- als non-foodsector.

Wil jij werken in een uitdagende branche waar je voortdurend in contact komt met mensen? Heb jij een flexibele, commerciële instelling en ben je klantgericht? Misschien is een opleiding in de detailhandel dan wel iets voor jou!

Inhoud van deze opleiding

De opleiding tot Verkoopspecialist duurt 2 jaar. Je volgt gedurende deze tijd 1 dag per week, gemiddeld 8 uur, les en je werkt gemiddeld 20 uur binnen een erkend leerbedrijf. Tijdens deze opleiding leer je hoe je promotieactiviteiten uitvoert, webcare activiteiten uitvoert en hoe voer je verkoopgesprekken voert. Je leert meer over hoe je producten verkoopt, over hoe je je assortimentskennis vergroot, producten presenteert, goederen opslaat en de verkoop afhandelt. Daarnaast krijg je de vakken Nederlands, Engels, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (L.O.B.) en rekenen. Bij Nederlands en rekenen doe je examen op niveau 2F.

We nemen je inzet, werkhouding en gedrag ook mee in de beoordeling voor je studievoortgang. Dit betekent dat als je een positieve (werk)houding en -inzet hebt, dat je hiervoor ook studiepunten kunt krijgen.

Je zult merken dat je sterk praktijkgericht bezig bent en dat je veel eigen initiatief moet tonen. Je leert steeds zelfstandiger te studeren onder begeleiding van een docent en je krijgt steeds meer eigen verantwoordelijkheid.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen.

Tijdens je opleiding volg je een van twee verschillende keuzedelenpakketten. De branche waarin je werkzaam bent bepaalt welk keuzepakket je volgt:

 1. Duits + ondernemend gedrag +lean

 2. creatief en mode + ondernemend gedrag + lean en creatief.

Dit aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Een BBL-opleiding is een combinatie van leren en werken. Je bent minstens 20 uur werkzaam in een erkend leerbedrijf in de regio. Binnen je leerbedrijf werk je aan de praktijkopdrachten en doe je voor de meeste kerntaken ook praktijkexamens. Je bent maar één dag per week op school. Daardoor verwachten we van jou een zekere mate van zelfstandigheid in denken en handelen. Die ene dag dat je op school bent krijg je zowel praktijk als theorie.

Na de opleiding

De kracht van de Verkoopspecialist zit in de specialistische kennis over het assortiment. Met een diploma Verkoopspecialist van ons ROC kun je toegelaten worden tot leerjaar 2 van de opleiding Manager Retail mits je een positief advies hebt van het team. Na de opleiding kun je je aanmelden voor alle niveau 4 opleidingen.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van havo 4 naar havo 5
 • overgangsbewijs van vwo 3 naar vwo 4 en verder
 • mbo-diploma van een opleiding minimaal op niveau 2
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Om te kunnen starten met de opleiding heb je een arbeidsovereenkomst afgesloten met een erkend leerbedrijf in de regio. Hier werk je tenminste 20 uur per week.

Bij deze studie houden we een intakegesprek met jou voordat we je toelaten. In dit gesprek bekijken we graag samen met je of deze opleiding goed bij je past.  

Na je aanmelding, krijg je van ons een e-mail. Hierin staat precies welke stappen je nog moet zetten. Zit je op het Voortgezet Onderwijs? Dan zorg je ervoor dat je vóór maandag 1 april je Digitale Doorstroomdossier hebt afgerond. Kom je niet van het VO? Dan neem je je papieren doorstroomdossier mee. In de e-mail staat precies hoe het werkt. Wil je alvast meer weten? Kijk dan ook eens bij Aanmelden en Intake.

Past deze opleiding bij jou?

Je bent commercieel ingesteld en erg klantgericht. Je vindt het leuk om mensen te helpen. Je bent flexibel. Daarnaast heb je geen moeite met bukken of tillen of langdurig staan. Je bent open, sociaal en vindt het leuk om met nieuwe mensen om te gaan.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het cursusgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BBL-studenten niveau 3 en 4, bedraagt € 588,-. Lees ook meer over bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

Buiten het lesgeld heb je nog andere kosten. Hier genoemde bedragen zijn overigens gebaseerd op kosten voor schooljaar 2019-2020. Ze kunnen dus afwijken van de kosten voor schooljaar 2020-2021.

Leerjaar 1:

 • Boeken en licenties*: € 440,--
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan

Leerjaar 2:

 • Boeken en licenties*: € 125,--
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig.* Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan

*Verplicht: je bent vrij om te bepalen waar je deze materialen aanschaft.

 

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Verkoopspecialist Retail op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom binnen mbo 0,17 0,4
Percentage geslaagde studenten 0,53 0,67
Studenttevredenheid 7,3 6,7
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Verkoopspecialist - 0,9
Kans op leerbaan Verkoopspecialist 5 5
Kans op werk in jouw vakgebied Verkoopspecialist
Startsalaris (uurloon) Verkoopspecialist - 9,1

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten