Onderwijsassistent

Onderwijsassistent
Niveau Niveau 4
Leerweg BBL
Studieduur 3 jaar
Domein Zorg en welzijn
Crebo 25485
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Onderwijsassistent ben je zelfstandig aan het werk in de klas met leerlingen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar. Je helpt de leraar bij de lessen. Bijvoorbeeld door een opdracht nog eens extra uit te leggen aan leerlingen of door het klaarleggen van lesmateriaal voor de leraar. Maar je voert in de klas ook zelf allerlei taken uit onder begeleiding van de bevoegde leraar. Je speelt een belangrijke rol in de taalontwikkeling van leerlingen. Zo help je ze bijvoorbeeld met lezen. Je verricht onderwijsinhoudelijke taken en biedt sociaal-pedagogische zorg aan kinderen en jongeren. Je levert een bijdrage aan de organisatie binnen en buiten de klas. Je helpt bijvoorbeeld bij het organiseren van een excursie of bij het verzamelen van lesmateriaal. Of je ondersteunt kinderen bij hun leertaken.

Je kunt werken in het basis- of speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Scholen in het basisonderwijs zijn tegenwoordig verplicht buitenschoolse opvang aan te bieden. Zij hebben van ‘s ochtends vroeg tot in de avond een doorlopend aanbod van opvang, onderwijs, sportactiviteiten en culturele activiteiten. Belangrijk is dus dat je flexibel inzetbaar bent.

Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen voor je toekomstige beroep. Denk daarbij aan lessen die te maken hebben met de dagelijkse begeleiding van het kind. De zorg voor een juiste dagbesteding en goede sfeer in de groep. Je leert werken van een pedagogisch beleidsplan. Je leert activiteiten organiseren en af te stemmen op de behoefte van het kind. Je leert omgaan met kinderen van verschillende leeftijden en hun behoeften.

 

Inhoud van deze opleiding

Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen voor je toekomstige beroep. Denk daarbij aan lessen die te maken hebben met de dagelijkse begeleiding en verzorging van het kind. De zorg voor een juiste dagbesteding en goede sfeer in de groep. Je leert werken van een pedagogisch beleidsplan. Je leert activiteiten organiseren en af te stemmen op de behoefte van het kind. Je leert omgaan met kinderen van verschillende leeftijden en hun behoeften.

Bij start van de opleiding begin je met de basisfase. Deze is voor alle drie de uitstroomprofielen van pedagogisch werk gelijk. Na het behalen van je basisfase start je profielfase. In opleiding is het mogelijk om versneld door het programma te gaan.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Bij deze opleiding starten we met keuzedelen in het 2e jaar. In het 1e studiejaar word je door de opleiding op de hoogte gebracht van de keuzemogelijkheden die je hebt.

Onderwijsvorm

De opleiding Pedagogisch Werk werkt volgens flexibel en op maat onderwijs. Dat betekent dat je op eigen wijze en in eigen tempo werkt aan leerdoelen, gekoppeld aan kwalificerende (praktijk-)examens. Hierdoor krijg je dus op een andere manier les dan je gewend bent. Je bent zelf regisseur van je eigen onderwijs en je wordt daarin begeleid door leercoaches. 

Je werkt minimaal 16 uur per week bij een geaccrediteerde instelling zoals het basis- of speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. De instelling moet een erkend leerbedrijf zijn. Daarnaast ga je één dag in de week naar school. Dit is naar alle waarschijnlijkheid de vrijdag.

Stage

Je werkt minimaal 16 uur per week bij een geacrredeteerde instelling zoals het basis- of speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. De instelling moet een erkend leerbedrijf zijn. Daarnaast ga je één dag in de week naar school. Dit is naar alle waarschijnlijkheid de vrijdag.

Na de opleiding

Als je je diploma op niveau 4 hebt behaald kun je doorstromen naar diverse hbo-opleidingen. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Sociaal Pedagogisch Hulpverlening, Pedagogiek, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of Pabo. Samen met je studieloopbaanbegeleider bekijk je de mogelijkheden.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4
  • mbo-diploma van een verwante opleiding op niveau 3
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Een intakegesprek maakt deel uit van toelatingsprocedure.

Om stage te kunnen lopen moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) inleveren.

Om te kunnen starten met de opleiding heb je een arbeidsovereenkomst afgesloten met een erkend leerbedrijf.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het cursusgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BBL-studenten niveau 3 en 4, bedraagt € 588,-. Lees ook meer over bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig omdat veel van het onderwijs digitaal wordt aangeboden. De opleiding kent opleiding gerelateerde kosten voor o.a. licentie. Dit bedraagt ongeveer 120 euro. Ná de intake krijg je te horen welke leermiddelen je aan moet schaffen. Dit doen we op maat.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Onderwijsassistent op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo - 0,08
Percentage geslaagde studenten - 0,83
Studenttevredenheid - 7
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Gespecialiseerd pedagogisch medewerker - 0,91
Kans op leerbaan Gespecialiseerd pedagogisch medewerker 4 4
Kans op werk in jouw vakgebied Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
Startsalaris (uurloon) Gespecialiseerd pedagogisch medewerker - 14,21

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Gerelateerde opleidingen

Verder in deze richting

Onderwijsassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen

Vergelijkbare opleidingen binnen dit domein

Maatschappelijke Zorg - 4
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Apothekersassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Doktersassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Maatschappelijke Zorg 4: Agogisch Medewerker GGZ
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Maatschappelijke Zorg 4: Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Maatschappelijke Zorg 4: Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Boxmeer
Maatschappelijke Zorg 4: Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Boxmeer
MBO-Verpleegkundige
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Boxmeer
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Zorg en welzijn
Niveau 4 BBL in Nijmegen
Tandartsassistent
Zorg en welzijn
Niveau 4 BOL in Nijmegen

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten