BedrijfsautotechnicusVeiligheidenVakmanschap

Bedrijfsautotechnicus Veiligheid en Vakmanschap
Niveau Niveau 2
Leerweg BOL
Studieduur 2 jaar
Domein Mobiliteit en voertuigen
Crebo 25243
Locatie Energieweg 25
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Bedrijfsautotechnicus VeVa onderhoud en repareer je bedrijfsauto's. Je zorgt ervoor dat ze veilig en perfect in orde zijn. De afmetingen van de te vervangen onderdelen zijn vaak groter dan bij personenauto's. Dat maakt de werkzaamheden nogal eens ingewikkelder. Bij bedrijfsauto's maak je vaak gebruik van verfijnde elektronica. Belangrijk is dus dat je een uitgebreide kennis van elektronica hebt. Als Bedrijfsautotechnicus binnen defensie repareer en onderhoud je verschillende motorvoertuigen. Niet alleen trucks, maar ook pantservoertuigen, jeeps en rupsvoertuigen.

Inhoud van deze opleiding

Tijdens de Vakopleiding Bedrijfsautotechniek leer je alle allerlei soorten motorvoertuigen onderhouden en repareren. Je bent dus vaak in de garage te vinden waar je sleutelt aan pantservoertuigen, MB's (Mercedes Benz-jeeps) en rupsvoertuigen. Naast de vaktechnische vakken van een autotechnicus krijg je ook vakken als Nederlands en Engels, rekenen en burgerschap. Daarnaast doe je veel aan sport en ontdek je de kracht van samenwerken met je medestudenten.

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen voor deze opleiding is nog niet vastgesteld, check in de komende maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Elke maand ga je na drie weken school een week op stage naar een kazerne. Je krijgt les van militairen en slaapt dan in de kazerne. De eerste stage is een introductie, de tweede is een bedrijfsoriëntatie. In de vier stageperiodes die hierop volgen leer je alles wat een aankomend militair moet kunnen, kennen en weten. Deze periode noemen ze Veiligheid. Daarna volgt de periode die Vakmanschap heet. Tijdens je stage Vakmanschap ga je onder begeleiding aan de slag in de werkplaats of in de garage.

Na de opleiding

Met de vakrichting Bedrijfsautotechniek kun je binnen defensie veel kanten op. Kies je voor de marine, dan kun je werken als automonteur bij het Korps Mariniers. Bij de landmacht word je monteur bij de Technische Dienst en ook de luchtmacht biedt een functie als automonteur. Mocht je na je opleiding toch buiten defensie aan de slag willen, dan biedt deze vakrichting een mooie basis voor een loopbaan in de autotechniek.
Het Ministerie van Defensie heeft een uitgebreide website waar je allerlei informatie kunt vinden over de opleidingen Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Neem een kijkje op Veva.

Techniekpremie

Voor deze opleidingsrichting geldt een techniekpremie van 2500 euro bruto per jaar.

 

Meeloopdagen

Er zijn op dit moment geen meeloopdagen beschikbaar voor deze opleiding. Hou deze pagina in de gaten.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2018.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
  • overgangsbewijs havo 3 naar havo 4
  • diploma entree-opleiding (niveau 1)
  • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Een intakegesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure.

Na aanmelding via onze website krijg je een uitnodiging voor het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst. Na deze bijeenkomst vragen wij je voor een intakegesprek. Als het aantal aanmeldingen groter is dan het aantal beschikbare opleidingsplaatsen kan er een selectiedag plaatsvinden. Dit laten wij je ruim van tevoren weten. Tijdens de intake stellen we vast of je in aanmerking komt voor plaatsing. Voorwaarde voor plaatsing is dat je door de medische keuring komt. Kom je niet in aanmerking dan kun je je alsnog voor een andere opleiding aanmelden.

Aanmelden kan tot 1 april. Meer informatie: www.veiligheidenvakmanschap.nl

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BOL-studenten, bedraagt € 1155,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding zijn:
Boeken en licenties € 652,49
Kleding en materialen € --
Overig € --
Totaal € 652,49
Deze kosten zijn gebaseerd op de kosten van schooljaar 2016-2017 en kunnen voor het schooljaar 2017-2018 iets afwijken.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Ik wil hulp bij kiezen

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Bedrijfsautotechnicus Veiligheid en Vakmanschap op de Energieweg 25 in Nijmegen.

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Studenttevredenheid 6,8 7,1
Percentage geslaagde studenten 71% 65%
Kans op stage Autotechnicus
Kans op stage Bedrijfsautotechnicus
Kans op werk in jouw vakgebied Autotechnicus
Kans op werk in jouw vakgebied Bedrijfsautotechnicus
Startsalaris (uurloon) Autotechnicus - € 9,13
Startsalaris (uurloon) Bedrijfsautotechnicus - € 8,51

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten