GespecialiseerdKok(CasSpijkersAcademie)

Gespecialiseerd Kok (Cas Spijkers Academie)
Niveau Niveau 4
Leerweg BBL
Studieduur 3 jaar
Domein Horeca, Bakkerij en Facilitaire Dienstverlening
Crebo 25179
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Gespecialiseerd Kok werk je in een horecaorganisatie, hoog in de markt. Je voert in een team alle werkzaamheden in de keuken uit. Zo ontwikkel je de menukaart en werk je mee aan de verbetering van de kwaliteit van het werk. Daarnaast houd je je bezig met de organisatie en de planning in de keuken. Als Gespecialiseerd Kok maak je zelf een planning voor de uitvoering van de werkzaamheden in de keuken en voer je deze zelfstandig uit. Uiteindelijk geef je leiding aan een brigade en begeleid je leerling-koks.

Inhoud van deze opleiding

Een opleiding aan de Cas Spijkers Academie is niet voor iedereen weggelegd. Stel jezelf de volgende vragen als je belangstelling hebt:

 • Als je in een restaurant komt, loop je dan direct op 'het licht' van de keuken af?
 • Sta je thuis met regelmaat achter de 'kachel'?
 • Puilt je kast uit van kookboeken en recepten?
 • Heb je wel een blaren op je handen gehad 'in the heat of the moment'?
 • Droom je van het presteren in een team als onderdeel van de 'witte brigade'?

Alleen met een volmondig "ja" op deze vragen maak je kans om student te worden aan de Cas Spijkers Academie.

Tijdens je opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen en leer je over keuken- en restaurantzaken. Voorbeelden zijn: leiding geven, budgetteren, plannen en organiseren van evenementen, trends binnen het vakgebied, nieuwste technieken (cryogeen, gelatineren, emulgeren etc.) en begeleiden van leerling-koks. Je leert vakgeheimen van verschillende topkoks en gastdocenten.

Je krijgt naast de normale vakken uitgebreid de mogelijk om je vaardigheden in projecten en evenementen te laten zien. Op maandag kook je met andere studenten voor de gasten van Het Restaurant Campusbaan.

Een door de overheid erkend diploma

De opleiding leidt op tot een officieel door het Ministerie van OC&W erkend diploma.

Een door de Stichting Cas Spijkers uitgegeven certificaat

Tevens krijg je het certificaat van de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent uitgereikt. Dat laatste gebeurt op basis van de kennis, ervaring en competenties die je tijdens het specifieke Cas Spijkers Academie opleidingstraject hebt opgedaan door onder meer het volgen van workshops door meesterkoks, deelname aan excursies e.d. en het aanleggen van een portfolio om je te presenteren tijdens sollicitaties in het hogere segment van de markt van restaurants.

Het CSA-specifieke deel van het opleidingsprogramma biedt jaarlijks

 • Gemiddeld 16 masterclasses / workshops van topkoks en gastdocenten
 • Deelname aan kookwedstrijden met een jury van meesterkoks
 • De organisatie en uitvoering van een evenement, waarin de studenten CSA participeren
 • Excursies/workshops

Daarnaast biedt het CSA-specifieke deel van het opleidingsprogramma de mogelijkheid tot het verwerven van

 • Een wijncertificaat
 • Het Certificaat Sociale hygiëne
 • Het Certificaat van Leermeester

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

De opleiding aan de Cas Spijkers Academie is een BBL-opleiding. Dit betekent dat je een baan aanneemt als leerling in de keuken bij een erkend leerbedrijf en een dag per week op de Academie bent om zowel theoretisch als praktisch het vak te leren. Het is de bedoeling dat je zelf een leerbedrijf zoekt. De meeste van onze studenten werken in bedrijven hoog in de markt. Sommigen werken zelfs in sterrenzaken. Dat is niet verplicht. We adviseren je een bewuste keus te maken voor het bedrijf waar je gaat werken.

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo of gaan werken.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2019.

Toelatingseisen

Je hebt een diploma van de opleiding Zelfstandig Werkend Kok op niveau 3 of een vergelijkbaar diploma. Je werkt bij een erkend leerbedrijf hoog in de markt. Na aanmelding doe je een casting. De casting bestaat onder andere uit Black Box koken en het deelnemen aan een interview. Zo bekijken we wat jouw motivatie en leervraag is. Tijdens de casting kijkt een jury of je voldoende talent, motivatie en basisvaardigheden hebt om een topkok te worden. Een opleiding aan de Cas Spijkers Academie is namelijk niet voor iedereen weggelegd.

Om te kunnen starten met de opleiding heb je een arbeidsovereenkomst afgesloten met een erkend leerbedrijf. 

Bij deze studie houden we een intakegesprek met jou voordat we je toelaten. In dit gesprek bekijken we graag samen met je of deze opleiding goed bij je past.  

Na je aanmelding, krijg je van ons een e-mail. Hierin staat precies welke stappen je nog moet zetten. Zit je op het Voortgezet Onderwijs? Dan zorg je ervoor dat je vóór maandag 1 april je Digitale Doorstroomdossier hebt afgerond. Kom je niet van het VO? Dan neem je je papieren doorstroomdossier mee. In de e-mail staat precies hoe het werkt. Wil je alvast meer weten? Kijk dan ook eens bij Aanmelden en Intake.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het cursusgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BBL-studenten niveau 3 en 4, bedraagt € 588,-. Lees ook meer over bijkomende studiekosten.

De hoogte van het lesgeld voor 2020-2021 wordt in het voorjaar duidelijk.

Extra kosten

Studeren aan de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent brengt nast het lesgeld extra kosten met zich mee. Hier genoemde bedragen zijn gebaseerd op kosten voor het schooljaar 2019-2020. Voor het schooljaar 2020-2021 kunnen die dus afwijken.

Opleidingskosten leerjaar 1

 • De opleidingskosten bestaan uit boeken en licenties:  € 281,71.
 • Daarnaast dien je het jaarlijks door de overheid bepaalde schoolgeld te betalen; voor 2019-2020 is dit vastgesteld op € 588,--.
 • Kleding heren/dames: € 321,16
 • Aan de certificaten van de CSA  en aan het volgen van het CSA-programma zijn extra kosten verbonden, voor een bedrag tussen €1.500,-  en € 1.800,-  Het gaat hier om kosten voor deelname aan gastlessen/workshops, excursies, deelname aan een evenement, het certificaat Sociale Hygiëne en een wijncertificaat. Via een contract maak je hierover precieze afspraken met de opleiding.
 • Schoenen dien je zelf aan te schaffen.
 • Om de opleiding goed te kunnen volgen heb je een laptop nodig. Veel van ons onderwijs bieden we digitaal aan.
 • Een messenset is voor rekening van de opleiding, dus in bruikleen uitsluitend op school. Advies: koop zelf zo'n set want messen behoren tot de standaarduitrusting voor een kok.

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Gespecialiseerd Kok (Cas Spijkers Academie) op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Doorstroom naar hbo - 0,05
Percentage geslaagde studenten - 0,78
Studenttevredenheid 8,2 7,7
Arbeidsmarktpositie van gediplomeerden Gespecialiseerd kok - 0,92
Kans op leerbaan Gespecialiseerd kok 3 4
Kans op werk in jouw vakgebied Gespecialiseerd kok
Startsalaris (uurloon) Gespecialiseerd kok - 10,98

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten