GespecialiseerdKok(CasSpijkersAcademie)

Gespecialiseerd Kok (Cas Spijkers Academie)
Niveau Niveau 4
Leerweg BBL
Studieduur 3 jaar
Domein Horeca, Bakkerij en Facilitaire Dienstverlening
Crebo 25179
Locatie Campusbaan 6
Plaats Nijmegen
Aanmelden

Als Gespecialiseerd Kok werk je in een horecaorganisatie, hoog in de markt. Je voert in een team alle werkzaamheden in de keuken uit. Zo ontwikkel je de menukaart en werk je mee aan de verbetering van de kwaliteit van het werk. Daarnaast houd je je bezig met de organisatie en de planning in de keuken. Als Gespecialiseerd Kok maak je zelf een planning voor de uitvoering van de werkzaamheden in de keuken en voer je deze zelfstandig uit. Uiteindelijk geef je leiding aan een brigade en begeleid je leerling-koks.

Inhoud van deze opleiding

Tijdens je opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen en leer je over keuken- en restaurantzaken. Voorbeelden zijn: leiding geven, budgetteren, plannen en organiseren van evenementen, trends binnen het vakgebied, nieuwste technieken (cryogeen, gelatineren, emulgeren etc.) en begeleiden van leerling-koks. Je leert vakgeheimen van verschillende topkoks en gastdocenten.

Een door de overheid erkend diploma

De opleiding leidt op tot een officieel door het Ministerie van OC&W erkend diploma.

Een door de Stichting Cas Spijkers uitgegeven certificaat

Tevens krijg je het certificaat van de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent uitgereikt. Dat laatste gebeurt op basis van de kennis, ervaring en competenties die je tijdens het specifieke Cas Spijkers Academie opleidingstraject hebt opgedaan door onder meer het volgen van workshops door meesterkoks, deelname aan excursies e.d. en het aanleggen van een portfolio om je te presenteren tijdens sollicitaties in het hogere segment van de markt van restaurants.

Het CSA-specifieke deel van het opleidingsprogramma biedt jaarlijks

  • Gemiddeld 16 masterclasses / workshops van topkoks en gastdocenten
  • Deelname aan kookwedstrijden met een jury van meesterkoks
  • De organisatie en uitvoering van een evenement, waarin de studenten CSA participeren
  • Excursies/workshops

Daarnaast biedt het CSA-specifieke deel van het opleidingsprogramma de mogelijkheid tot het verwerven van

  • Een wijncertificaat
  • Het Certificaat Sociale hygiëne
  • Het Certificaat van Leermeester

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

Stage

Je bent het grootste gedeelte van je opleiding bezig in de praktijk. Daarnaast ga je gemiddeld één dag per week naar school om je verder te verdiepen in de theorie en praktijk.

Na de opleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo of gaan werken.

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2018.

Toelatingseisen

Je hebt een diploma van de opleiding Zelfstandig Werkend Kok op niveau 3 of een vergelijkbaar diploma. Je werkt bij een erkend leerbedrijf hoog in de markt. Na aanmelding doe je een casting. De casting bestaat onder andere uit Black Box koken en het deelnemen aan een interview. Zo bekijken we wat jouw motivatie en leervraag is. Tijdens de casting kijkt een jury of je voldoende talent, motivatie en basisvaardigheden hebt om een topkok te worden. Een opleiding aan de Cas Spijkers Academie is namelijk niet voor iedereen weggelegd.

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen.

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld.

Het cursusgeld voor schooljaar 2018-2019, voor BBL-studenten niveau 3 en 4, bedraagt € 582,-. Lees ook meer over bijkomende studiekosten.

Extra kosten

Studiekosten

Studeren aan de Cas Spijkers Academie voor Culinair Toptalent brengt extra kosten met zich mee.

Reguliere opleidingskosten

  • De opleidingskosten bestaan uit boeken en licenties van plusminus €280,- tot maximaal € 300,- in leerjaar 1. In de daaropvolgende leerjaren liggen de kosten rond de € 100,- met een maximum van € 150,-.

  • Daarnaast dient het jaarlijks door de overheid bepaalde cursusgeld voldaan te worden. Voor 2018-2019 is dit vastgesteld op € 582,-.

CSA-programma op vrijwillige basis

  • Aan de certificaten en aan het volgen van het CSA-programma zijn extra kosten verbonden, voor een bedrag van €1.500,- voor leerjaar 1 en € 1.500,- voor leerjaar 2 en € 1800,- voor leerjaar 3. Via een contract spreken opleiding en student met elkaar af dat de opleiding het CSA-programma aanbiedt en dat de student bereid is daarvoor te betalen.

  • In het eerste leerjaar komt daar de eenmalige aanschaf bij van de kokskleding van de CSA. Dit kost € 220,-.

N.B.: Je bent niet verplicht de onder de laatste twee opsommingstekens genoemde kosten te maken. Indien je deze kosten niet wilt maken of niet kunt betalen maar toch het diploma Gespecialiseerd Kok niveau 4 wilt halen, dan verwijzen dan volg je het opleidingsprogramma zonder het specifieke CSA programma.

Specificatie van de kosten

Overzicht kosten Cas Spijkers Programma cohort 2018/2019  
Leerjaar 1 2018 / 2019  
Kleding en boeken € 220 en € 280

    16 gastlessen / workshops

     Excursie (s)

     Deelname aan een evenement

    

€ 1500
Totaal leerjaar 1 € 2000
   
Leerjaar 2 2019 / 2020  

     16 gastlessen / workshops

     Excursie (s)

     Deelname aan een evenement

     Certificaat Sociale hygiëne

     Wijncertificaat

€ 1500
Totaal leerjaar 2 € 1500 Euro
   
Leerjaar 3 2019 / 2020  

     16 gastlessen / workshops

     Excursies

     Deelname aan een evenement

     Wedstrijd koken met een jury van topkoks

     Certificaat Leermeester

€ 1800
Totaal leerjaar 3 € 1800

Hulp nodig bij het kiezen?

Twijfel je of een richting bij je past? Of wil je ervaren wat een opleiding inhoudt?

Ik wil hulp bij kiezen

Open dagen

Tijdens de Open dag vind je de opleiding Gespecialiseerd Kok (Cas Spijkers Academie) op de Campusbaan 6 in Nijmegen .

Studie in cijfers

Studie in Cijfers geeft belangrijke onafhankelijke informatie over een opleiding. Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met de opleiding? Is het makkelijk om een stageplaats te vinden? De antwoorden op dergelijke vragen geven je belangrijke informatie als je wilt kiezen voor een opleiding. Je kunt zo ook makkelijk opleidingen met elkaar vergelijken. Studie in Cijfers wordt ook vaak studiebijsluiter genoemd.

Onze opleiding Landelijk
Studenttevredenheid - 7,5
Percentage geslaagde studenten - 78%
Doorstroom naar hbo - 5%
Kans op leerbaan - 5
Kans op werk in jouw vakgebied -
Startsalaris (uurloon) - € 10,24

Wat staat er in Studie in Cijfers?

Studenttevredenheid (rapportcijfer)
Het rapportcijfer dat studenten aan deze opleiding geven.
Percentage geslaagde studenten (in afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten dat in het vorige schooljaar deze opleiding met een diploma verliet.
Doorstroom naar het hbo (na afgelopen schooljaar)
Het percentage studenten met een diploma op niveau 4 dat verder ging met een hbo-opleiding.
Kans op werk in jouw vakgebied (na je opleiding)
De kans dat je na je opleiding werk vindt dat aansluit op je opleiding.
Kans op stage
De kans op een stageplaats voor deze opleiding.
Startsalaris
Het gemiddelde bruto uurloon dat je in dit beroep verdient als je net begint.

De informatie in de studiebijsluiter is gebaseerd op objectieve gegevens van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De cijfers over de kans op stage en de kans op werk zijn de laatste actuele gegevens van het SBB. De categorieën zijn altijd hetzelfde, waardoor je de opleidingen makkelijk kunnen vergelijken.

Waarom Studie in Cijfers?

Het is belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Een verkeerde studiekeuze heeft soms gevolgen voor je studiebeurs, of voor je motivatie. Wij helpen je graag de voor jou juiste opleiding te kiezen. Zo vergroot je je kans om succesvol mee te doen in onze maatschappij. Nu en later. 

Contact opnemen

Heb je vragen over je studie- of beroepskeuze, neem dan contact op met ons Infocentrum.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten