Als je kiest voor een mbo-opleiding, word je opgeleid voor een beroep of voor een vervolgopleiding op het hbo. Je krijgt vakken aangeboden die standaard horen bij je opleiding. Bijvoorbeeld Nederlands en Rekenen. Maar ook praktijk- en theorievakken die passen bij je opleiding. Daarnaast kies je ook Keuzedelen. Zo kun je zelf een deel van je opleiding invullen. En dat is leuk.

Doordat je zelf een deel van jouw opleiding kunt invullen, kun je bepalen of je nog meer wilt verdiepen of juist verbreden. Dit kan straks helpen bij een baan die goed bij je past.

JURIDISCHE BEROEPEN03 HP13 WEBStel..

Je volgt de opleiding tot Manager Retail en je wilt later aan de slag bij een winkel in een plaats waar veel Duitsers op vakantie gaan. Dan is het handig als jij Duits kan spreken. Het keuzedeel Duits is dan voor jou interessant.

Welke keuzedelen

Vanuit je opleiding krijg je te horen uit welke Keuzedelen jij kunt kiezen. Er zijn Keuzedelen waarmee je je verder kunt specialiseren in een beroep. Of Keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding in het mbo of hbo. ROC Nijmegen biedt daarnaast Keuzedelen aan, die voor iedereen toegankelijk zijn. Dit zijn de Keuzedelen Duits, Internationalisering 1, Ondernemend gedrag, Duurzaamheid, Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken en Digitale vaardigheden basis.

Na je opleiding aan het werk?

Als je straks klaar bent met je mbo-opleiding en je zoekt een baan, dan kun je je onderscheiden doordat je een specifiek keuzedeel hebt gevolgd. Het keuzedeel maakt jouw diploma uniek. Want iedere student kan zich in een ander onderwerp hebben verdiept. Als je een keuzedeel met een voldoende hebt afgerond, dan komt dat op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je dus aan je toekomstige baas laten zien wat je allemaal in huis hebt.

Toch verder leren?

Als je na je opleiding een andere mbo-opleiding wilt gaan doen of start met een hbo-opleiding, is het slim om je tijdens je opleiding hierop voor te bereiden. De Keuzedelen die je hebt gevolgd, kunnen je helpen om in een vervolgopleiding te zorgen voor een makkelijkere start. Of misschien zelfs wel een vrijstelling.

Wanneer kiezen voor Keuzedelen

Een keuzedeel kan op verschillende momenten in de opleiding worden aangeboden. Dit is aan de opleiding. Specifieke informatie ontvang je dan ook als je gestart bent met de opleiding. Alle Keuzedelen worden inhoudelijk afgestemd met het bedrijfsleven. Je studieloopbaanbegeleider (SLB'er),die je leert kennen als je op de opleiding zit, helpt je bij het maken van een goede keuze.


Over Mathilde

thumb MathildeMathilde Kuiper is projectmanager en houdt zich binnen ROC Nijmegen bezig met Keuzedelen. Dit is een nieuw onderdeel van de opleidingen in het mbo.

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten