Hoi, Ik ben Meinou! Ik studeer aan de Hogeschool Utrecht, en zit op dit moment in mijn laatste jaar. Maar dit is niet mijn eerste opleiding... Ik heb hiervoor op het mbo al evenementenmanagement gestudeerd waarbij ik ook bepaalde havo-vakken heb gevolgd. En je kan van mij aannemen, dat is echt superfijn! Ik was zelf nooit echt een ‘boeken-leer’ persoon waardoor de havo snel voor mij wegviel. Doordat ik eerst de opleiding aan het mbo heb gedaan had ik al gelijk een diploma op zak. En doordat het een combinatie van mbo met havo-vakken was heb ik zo mijn basiskennis van bepaalde vakken al vergroot wat heel handig was op het hbo.

Makkelijker doorstromen van mbo naar hbo

meinou groot

Je kan makkelijker doorstromen doordat je (bij de meeste, check wel altijd na bij de hogeschool waar je heen wilt) ervoor kan kiezen om jaar 1 van het hbo over te slaan. Je komt dan gelijk in jaar 2, wat je natuurlijk een jaar zou schelen. Ikzelf koos ervoor om wel dat eerste jaar mee te pakken, dit was voor mij erg fijn en hierdoor kon ik wat meer aan het hbo wennen. Het vakkenpakket dat ik kreeg op het mbo sloot enorm veel aan op het vakkenpakket dat ik kreeg in jaar 1 en 2 van het hbo. Waar ik op het mbo wel langer de tijd voor kreeg (lees: drie jaar over een bepaald vak) kreeg ik op het hbo dat gelijk in de eerste periode(!). Natuurlijk was dit even schrikken, maar doordat ik op het mbo al goed voor mijzelf had kunnen leren hoe ik het beste kon studeren kon ik dit wel een stuk makkelijker aan. Waar je op de middelbare school veel begeleiding krijgt, wordt dit op het mbo al iets minder, dit bereidt je dan ook beter voor op het hbo waarbij je minder begeleiding hebt.

Ik weet veel beter wat ik wil

Ik heb daarnaast op het mbo-vakken gehad als marketing, productie, persoonlijke vaardigheidstraining en leerbedrijf (waarbij je in een ‘nep’ bedrijf met klasgenoten samen werkt alsof je een eigen bedrijf hebt (en dus bijvoorbeeld zelfs huur zou moeten betalen)). Naast de inhoudelijke vakkennis die ik bij deze vakken heb opgedaan, leer je enorm veel over jezelf en over wat je precies wilt qua werk later in het leven. Dit zorgt dat ik momenteel in het laatste jaar zit, en veel mensen die van havo doorkwamen toch van studie zijn gewisseld of nog het eerste jaar moesten overdoen.

Weer opnieuw voor het mbo kiezen

Als ik het zelf over kon doen had ik zeker weer deze weg gekozen: iemand die van de basisschool het advies vmbo kader kreeg, naar vmbo theoretische leerweg gegaan is, daarna m(h)bo niveau vier en momenteel in het laatste jaar zit op het hbo? Ik kan zeggen dat ik zonder de havo vakken op het mbo niet op dit moment op deze opleiding zou kunnen zitten. Ik raad het daarom zeker aan!

Meer informatie over mbo in combinatie met havo vakken bij ROC Nijmegen

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten