Wil jij onze studenten helpen succesvol te zijn in het leven? Ben jij een positief en luisterend persoon die graag jongeren op weg helpt? ROC Nijmegen zoekt een enthousiaste

Persoonlijke Coach (voor studenten)

Locatie: alle locaties in Nijmegen en Boxmeer

Over ROC Nijmegen

ROC Nijmegen is een Regionaal Opleidingen Centrum met meer dan 200 beroepsopleidingen in Nijmegen en Boxmeer. We bieden onze studenten de kans om volop mee te doen. Nu en later. We bereiden ze voor op het beroep van hun keuze. Ze maken intensief kennis met het bedrijfsleven. En ze ontdekken hun grenzen en hun kansen in het leven. Enter the school of life.

Wat ga je doen?

Je begeleidt kwetsbare studenten die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het gaat dan om jongeren die dreigen uit te vallen op school of die willen starten met een opleiding. Als vrijwilliger ondersteun je een student een jaar lang één op één bij het zoeken naar effectieve oplossingen. Je ondersteunt een student die bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen heeft of die problemen heeft met het zelfstandig keuzes maken en beslissingen nemen, met initiatief nemen, samenwerken, communiceren, stresshantering en/of plannen en organiseren. Deze jongeren wonen in de regio Nijmegen en zijn tussen de 16 en 23 jaar oud.

Als coach:

 • ben je een betrouwbare steun in de rug,
 • bied je een luisterend oor,
 • fungeer je als inspirerend rolmodel,
 • ben je een (tijdelijke) aanvulling op het sociale netwerk van de student,
 • signaleer je belemmerende persoonlijke- en privé omstandigheden en
 • help je bij het vinden van de weg door de onderwijsinstelling, arbeids- en stagemarkt, (zorg)instanties, etc. 

Herken jij je in dit persoonsprofiel van een coach?

Je hebt een voorbeeldfunctie. Uiteraard vind je het leuk en uitdagend om via het coachen een bijdrage te leveren aan het toekomstperspectief van een jongere in het voortgezet onderwijs. Je bent positief ingesteld. Ook heb je natuurlijk kennis van jeugdculturen en de verlokkingen waarmee een jongere te maken kan krijgen, bijvoorbeeld in het uitgaansleven. Je kan je verplaatsen in de situatie van een jongere en hierover communiceren. Je bent in staat en bereid om vraagtekens te zetten bij vanzelfsprekendheden en zet aan tot zelfreflectie. Je bent op de hoogte van de inrichting van het onderwijs in Nederland. Je bent vanwege je houding, uitstraling en presentatie acceptabel voor de ouders en de jongere. Ten slotte ga je uiteraard integer om met informatie welke je van de jongere ontvangt.

Wat moet je kunnen?

De focus van je werkwijze is gericht op het zelfsturende en zelfoplossende vermogen van de jongere. Je steunt de jongere dit vermogen te ontdekken, er actief mee te oefenen en te integreren in te handelen. Door je coachende manier van vragen stellen kan je een compleet beeld verwerven van de leefwereld, het denken en voelen van de jongere. Je bent creatief in het meedenken over oplossingen van de leeftijdsgebonden uitdagingen en belemmeringen van de jongere op school, thuis, de buurt, vrijetijdsbesteding en de rest van zijn of haar leefwereld. Ook ben je uiteraard in staat de jongere emotioneel te ondersteunen. Je bent gericht op het resultaat voor de jongere. Je kan aan de manier van coaching duidelijke grenzen stellen: je weet het verschil te hanteren tussen coaching en hulpverlening en de eigen privé omstandigheden.

Toegevoegde waarde voor jou als coach

 • Als coach leer je in de praktijk hoe het is om te werken met jongeren en de instanties die ondersteuning bieden bij het vinden en/of behouden van werk, school en zorg.
 • Je krijgt professionele begeleiding
 • Je bouwt als coach een relevant netwerk op. Jij werkt samen met professionals van vele instanties.
 • Als coach kan je een waardevolle rol spelen in het leven van de jongere.
 • Je hebt de gelegenheid jezelf te ontwikkelen en de eigen kennis en ervaring in te zetten voor een (risico)jongere.
 • Van bestaande coachprojecten hoor je vaak als reactie op het traject met een jongere: "je krijgt er zoveel voor terug!"

Wat vragen wij van jou?

Als aspirant coach ben je bereid een training te volgen. Je neemt deel aan coachingsbijeenkomsten, georganiseerd door de projectleider. Je deelt de visie, werkwijze, organisatorische inbedding en randvoorwaarden als kader voor de werkwijze coaching. Ook ben je bereid om je ten minste gedurende één jaar aan het project te verbinden. Bij de start van de coaching onderteken je een contract met het Coachproject, (eventueel) ouders en de jongere.

Het coachproject

Een student kan alleen beroep doen op een coach als hij/zij gemotiveerd is en bereid is om 1x per week af te spreken met zijn coach.
Na aanmelding volgt een intakegesprek met de projectleider. Daarin kan de jongere zijn wensen voor een coach aangeven en de doelen waaraan hij wil werken. De projectleider zoekt vervolgens een coach die bij de jongere past.

Overige details

 • Contract: in overleg
 • Vergoeding: Vrijwilligersvergoeding
 • Biedt de organisatie scholing aan?: Ja
 • Proeftijd: Nee
 • Geschikt voor anderstaligen: Nee

Meer weten over deze vacature?

Neem contact op met de projectleider van het Coachproject: Carmen Eggen, coachproject@roc-nijmegen.nl, tel. 06-1911 8367.

Wil je je aanmelden als vrijwillige coach?

Stuur je reactie per e-mail naar: Carmen Eggen, coachproject@roc-nijmegen.nl

Let op: Je hoeft het formulier hieronder dus ook niet in te vullen!

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten