Op zaterdag 24 november strijden 32 basisschoolteams uit de regio Arnhem-Nijmegen in de regiofinale van de FIRST LEGO League om een plaats in de Beneluxfinale. De FIRST LEGO League daagt kinderen tussen de 10 en 14 jaar in 80 landen uit om te denken als wetenschappers en technici. Samen met hun team kiezen de leerlingen een probleem uit de praktijk. Het thema is dit jaar Into Orbit. Ons Junior Technovium is organisator en al jarenlang partner van de FIRST LEGO League. I.v.m. onze eigen Open Dag is de finale dit jaar bij onze buurman iXpirium van de HAN, I/O gebouw, Kapittelweg 35 Nijmegen. Kom ook kijken op zaterdag 24 november van 11.00 tot 16.00 uur!

De leerlingen werken al vanaf september in de klas aan vraagstukken over leven, werken en wonen in de ruimte: hoe houden we contact met het thuisfront? Hoe blijven we fit? Hoe verbouwen we groente? Wat doen we met ons afval? Daarbij mag gebruik gemaakt worden van alle kennis die er is: musea, experts, publicaties. De oplossingen worden gepresenteerd aan een heuse jury en gedeeld via social media.

2018 11 21 Foto First Lego League finale

Programmeren en Core Values

Daarnaast is programmeren en bouwen van je eigen robot een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Tijdens de robotchallenge voeren de kinderen met hun robot verschillende missies uit op een speelveld die in de hele wereld gebruikt wordt: de robot moet satellieten van lego verplaatsen, raketten lanceren, ruimtevaarders redden, zonnepanelen bedienen etc. Voor elke goed uitgevoerde opdracht zijn punten te verdienen. Een jury beoordeelt daarnaast de robot op inventiviteit, robuustheid en stabiliteit. De ene leerling spreekt het bouwen van een LEGO® MINDSTORMS®-robot aan, de ander vindt het interessant om te gaan programmeren. Belangrijk zijn daarnaast de Core Values: hoe goed kun je samenwerken in je team, hoe sportief gedraag je je in de wedstrijd en de aanloop daarnaartoe, hoe ga je om met teleurstellingen?

Begeleiding

Junior Technovium, HAN ICA, HAN Pabo en iXperium /Centre of Expertise Leren met ict begeleiden de teams op weg naar de regiofinale. Leerkrachten van de basisschool ervaren door deelname met de klas hoe je lesgeeft op een eigentijdse manier met ict middels onderzoekend en ontwerpend leren. 

Samenvattend: de FIRST LEGO League is een spannend avontuur voor kinderen én leerkrachten boordevol onderzoek, presentaties, robotica en teamwork!

Junior Technovium

Junior Technovium, ons techniek-ontdek-centrum in het gebouw aan de Heyendaalseweg, wil kinderen en jongeren enthousiasmeren voor techniek en technologie. Naast organisator van deze finale is het Junior Technovium ook de organisator van de jaarlijkse Techniekdag in september. Ook ontvangt het Junior Technovium jaarlijks honderden leerlingen uit het basisonderwijs om ze kennis te laten maken met verschillende techniek-onderwerpen.

 

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten