Duurzaamheidsmarkt een groot succes

Kun je ook DJ'en als er geen stopcontact in de buurt is? Hoe smaken bietenburgers en vega-saucijzenbroodjes? Wat kun je allemaal nog maken van gerecyclede plastic flesjes? Hoeveel afval produceren studenten en collega's gemiddeld per dag op de Heyendaalseweg? Op al deze vragen kon je gisteren antwoord krijgen tijdens de Duurzaamheidsmarkt op de Heyendaalseweg. Studenten en medewerkers van de Onderwijsdirectie Techniek organiseerden deze markt om hun ideeën te presenteren hoe je op een klimaatneutrale manier kunt bouwen, wonen of leven. De Duurzaamheidsmarkt was een groot succes. 

Opening duurzaamheidsmarkt 2018 door Marleen Deuss

 

De opening van de markt door teammanager Marleen Deuss

Opdrachten

Meer dan 250 studenten hebben de afgelopen periode tijdens het keuzedeel Duurzaamheid gewerkt aan hun opdracht of oplossing. Zo waren er opdrachten als: Maak een Kookboek met duurzame recepten, Laat met 2 liter water een lichtje branden, Maak van iets ouds iets nieuws, Maak een media-uiting op een duurzame manier. Tijdens de markt presenteerden ze hun product of idee. De jury beoordeelde alle opdrachten en voor de winnaars waren er ook prijzen te verdienen. De jury had de moeilijke taak een winnaar te kiezen. Er waren hele leuke oplossingen bedacht voor verschillende problemen. Zo hadden studenten van de locatie Energieweg bedacht dat het wel goed zou zijn om van gerecyclede plastic flesjes nieuwe vuilnisbakken te maken. Studenten van de afdeling Hout en Meubel hebben hout van bomen die omgewaaid waren tijdens de storm in januari, gebruikt om prachtige bijzettafels inclusief gerecyclede pootjes te maken. Bezoekers konden op deze meubels bieden. Eén van de tafels ging zelfs weg voor € 135,-! Een groep andere studenten had een heel kookboek samengesteld vol met heerlijke vega-recepten. Studenten Mediavormgeving hadden boekjes met illustraties gemaakt met een risograph printer op gerecycled proefpapier. (Risograph printen is duurzaam doordat er inkt wordt gebruikt die is gebaseerd op eerlijk geproduceerde soja-olie en omdat de machine veel minder energie gebruikt.)

De winnaars van de opdracht waren drie studenten van de opleiding Technicus Engineering. Zij hadden van gerecyclede materialen een heuse waterkrachtcentrale gebouwd die in staat was om met twee liter water een lampje te laten branden. Een fantastisch resultaat! 

Winnaars Duurzaamheidsopdracht 2018

De winnaars van de Duurzaamheidsopdracht: studenten Engineering die een werkende waterkrachtcentrale wisten te maken!

Off-grid DJ en 'Mensenzeggendingen'

Naast de markt waren er ook verschillende workshops en presentaties van bedrijven. Zo was er een off-grid DJ die liet zien hoe je met een kleine installatie met zonnepanelen ook kunt DJ'en. WIlt u weten hoe dat eruit ziet? Bekijk de timelapse van de Duurzaamheidsmarkt en zie de installatie aan het begin van het filmpje. Daarnaast openden de heren van Mensenzeggendingen de dag waarna ze ook nog twee workshops gaven. Mensenzeggendingen is een collectief en presenteren zich met sproëzie, waarin de combinatie van spoken word, poëzie, theater, rap, cabaret, stand-up, improvisatie en allerlei andere vormen van het gesproken woord gezocht wordt. De catering van de locatie deed ook mee aan de markt. Zij lieten bezoekers speciale falafelburgers, bietenburgers, vega-saucijzenbroodjes en ook lekker 'lichte' iceteadrankjes proeven. Iedereen heeft goed geproefd op de markt!

Duurzaamheidsmarkt 2018 2

Maar er is nog genoeg werk aan de winkel! Vandaar dat er volgend jaar in ieder geval gewoon weer een Duurzaamheidsmarkt georganiseerd wordt! Komt u dan ook even kijken? 

     

Onze website maakt gebruikt van cookies om je beter te kunnen helpen. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je het goed vindt. Meer weten? Bekijk onze Cookies.

OK, sluiten